60 let Studia Ypsilon

Poslední lednový den se v Naivním divadle mohou diváci těšit na speciální večer, který je věnován kulatému výročí založení Studia Ypsilon v Liberci. V roce 2023 totiž uplyne 60 let od okamžiku, kdy Ypsilonka v tehdejším Severočeském loutkovém divadle vznikla. Na počest tohoto jubilea v Naivním divadle v úterý 31. ledna sehraje Studio Ypsilon inscenaci Drama v kostce, pokus 2 – Mystérium skutečnosti.

Již před představením (od 18:45 hodin) navíc čeká diváky krátké Zastavení na výstavě plakátů, které principál Ypsilonky, režisér, herec a výtvarník Jan Schmid, v době libereckého působení legendárního souboru k jednotlivým inscenacím vytvořil.Studio Ypsilon (lidově Ypsilonka) vzniklo v Liberci roku 1963.

Druhým souborem Naivního divadla se stalo v roce 1969. Již před vznikem Ypsilonky byl její zakladatel Jan Schmid jako výtvarník a posléze i režisér podepsán pod několika velmi oceňovanými tituly pro děti v tehdy ještě Severočeském loutkovém divadle (Poklad baby Mračenice či Taškáři). Zásadního úspěchu jeho tým ale dosáhl až v tvorbě pro dospělé publikum pod hlavičkou nově utvořeného Studia Ypsilon.

Během své patnáctileté liberecké éry připravila Ypsilonka přes 50 premiér, z nichž lze vyzdvihnout například inscenace Michelangelo Buonarroti, Třináct vůní (z deníku žákyně), O tom jak ona…, Ubu králem, Život a smrt Karla Hynka Máchy.

Svéráznou složkou repertoáru Studia Ypsilon byly improvizované programy, které měly charakter hledání a zkoušení (Takzvaný večer na přidanou, Večery pod lampou).

Od vzniku Ypsilonky až do jejího odchodu do Prahy se mohli liberečtí diváci průběžně setkávat s Jitkou Novákovou, Karlem Novákem, Zuzanou Schmidovou, Janou Synkovou, Luďkem Sobotou, Petrem Popelkou, Janem Valou, Jiřím Wimmrem, Marií Durnovou, Kateřinou Lírovou, Jiřím Lábusem, Václavem Helšusem, Rostislavem Novákem, Bronislavem Poloczkem, Ondřejem Havelkou, samozřejmě i s Janem Schmidem, Miroslavem Kořínkem a řadou dalších herců a hostů.

V roce 1978 se Studio Ypsilon přesouvá do Prahy, kde pod vedením Jana Schmida působí dodnes.

Tisková zpráva Studia Ypsilon

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Oblastní galerie Liberec ruší od 8. března 2024 vstupné do svých stálých expozic. Návštěvníci se tak mohou bezplatně seznámit s bohatými uměleckými sbírkami galerie,
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Oblastní galerie Liberec připravila pro všechny kultury a umění milovné návštěvníky svěží jarní program. Nově zde bude vystavovat česká malířka Ivana Lomová nebo rakouský