Schody u radnice se dočkají renovace za 3,3 milionu korun

V Liberci se věci často táhnou. Tak je tomu i v případě nezákonně umístěného schodu s citátem Václava Havla při vstupu do radnice, který byl v rozporu s památkovým zákonem instalován před více než třemi lety. Nyní se schodiště dočká celkové renovace a problém by měl zmizet.

V současné době radnice hledá firmu, která schodiště zrekonstruuje. A nebude to levná záležitost, rekonstrukce má vyjít na 3,3 milionu korun.

Vyřešit by se měl i problém s „Havlovým bílým schodem na černo“. Na něm je vytesán citát bývalého prezidenta Václava Havla „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.“ a Havlův typický podpis se srdíčkem.

Jenomže to je, jak upozornil před více než třemi lety Náš Liberec jako první, v rozporu s památkovým zákonem. Liberecká radnice je totiž kulturní památkou a ta podléhá zákonné ochraně. A nový bílý schod ze zcela jiného kamene, jiné barvy, úpravy i výšky působil jako „pěst na oko“ i pro laika. Vedení Národního památkového ústavu v Liberci tehdy kontaktovalo radnici a ta přislíbila, že situaci rychle vyřeší.

Náprava se slibovala v letech 2019, 2020, 2021 i 2022. Letošní rok by to ale prý mohlo být skutečně vyřešeno. „Je to o přeložení schodiště před radnicí, srovnání a vyrovnání jednotlivých schodnic a zároveň výměně žulového kamene s tím nápisem za železnobrodskou žulu, z které jsou údajně i všechny ostatní schody. Tak, aby to i barevně bylo všechno v souladu,“ uvedl k tomu náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.