Starosta Rádla nezákonně pobíral odměny. Pokus je zpětně legalizovat nevyšel

Starosta obce Rádlo nad rámec svého platu pobíral každý rok několik desítek tisíc z obecní kasy jako mimořádnou odměnu. Proti tomu se ozvalo Ministerstvo vnitra. Obec se tedy snažila zpětně upravit usnesení zastupitelstva tři roky zpětně – i to je ale podle ministerstva v rozporu se zákonem.

Rádlo je obec s necelou tisícovkou obyvatel, ležící na hřebenu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Je oblíbená turisty, ale i novými stavebníky pro svoje malebné okolí i dopravní spojení, které umocňuje i nedaleká výpadovka na Prahu.

V Rádle je již čtvrté volební období starostou Miroslav Šikola (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), kterému za jeho práci náleží zákonem stanovená odměna, která dnes činí 59 495 korun. V zastupitelstvu má jeho uskupení Aktivní a rozumní pro Rádlo, které je volební stranou podporovanou Starosty pro Liberecký kraj, převahu sedmi zastupitelů z devíti.

Tato většina také dosud starostovi Šikolovi schválila každý rok mimořádnou odměnu. V letech 2019 a 2020 to bylo například 60 tisíc každý rok, v roce 2022 dokonce pak odměna ve výši jednonásobku jeho měsíčního platu. Stejnou odměnu dostal i rádelský místostarosta Pavel Branda ze stejného uskupení.

Tyto odměny pro starostu byly přitom běžné i v minulých letech. „Náš starosta tyto odměny dostával v předchozích letech de facto automaticky,“ potvrzuje pro náš web opoziční zastupitel Rádla Pavel Pažout z politického hnutí Jiné Rádlo.

Jenomže to se nelíbilo Ministerstvu vnitra ČR a obec upozornilo, že takové rozdávání odměn není v pořádku a způsob, kterým to rádelští zastupitelé schvalují, je v rozporu se zákonem o obcích. Když ale chtěli opoziční zastupitelé rozhodnutí ministerstva vidět, narazili na zeď mlčení. „Vedení obce nám rozhodnutí ministerstva odmítlo dát,“ krčí rameny zastupitel Pažout.

Ministerstvo se věnovalo posledním čtyřem letům a v návaznosti na jeho rozhodnutí zastupitelstvo obce Rádlo opravilo svoje usnesení od roku 2019 v domněnce, že vyplácené odměny starostovi a místostarostovi legalizuje.

Jako důvody poskytnutí mimořádné odměny jsou uváděny v roce 2019 jeho činnost při přípravě oslav 600 let obce Rádlo, v roce 2020 je to práce starosty během covidové pandemie a v roce 2022 například skutečnost, že je starosta Šikola členem Místní akční skupiny Podještědí nebo Mikroregionu Jizerské hory. Místostarosta Pavel Branda zase dostal odměnu za rok 2022 za to, že je deset let členem komory obcí a je členem Komise pro zahraniční spolupráci při Svazu měst a obcí.

Jenomže to ministerstvu nestačilo. Naopak. V jeho rozhodnutí, které má Náš Liberec k dispozici, se jasně píše „nejenže nedošlo ze strany zastupitelstva obce Rádlo ke zjednání nápravy, nýbrž v případě mimořádné odměny starostovi obce došlo nově i k porušení ustanovení paragrafu 76 odstavce 2 zákona o obcích.“

Podle ministerstva by také starosta Šikola měl své odměny obci vrátit. „… jedná se o stav, kdy se osoba obohatí na úkor jiného bez spravedlivého důvodu. Následně má obohacený povinnost vydat ochuzenému, oč se obohatil. Z uvedeného plyne, že by neprávem vyplacené mimořádné odměny členům zastupitelstva měly být vráceny do rozpočtu obce,“ shrnuje stanovisko Ministerstva vnitra ČR.

Postoj ministerstva je jasný, ale starosta Šikola doufá, že se věc vysvětlí. Nechce se k věci zatím příliš vyjadřovat. „Nebudu to zatím moc komentovat. Ještě se chceme obrátit na ministerstvo a nějaké věci si vysvětlit, pak vydám prohlášení,“ uvedl starosta pro Náš Liberec.

Jiné stanovisko má opozice v Rádle, která podobnou praxi kritizovala dlouho. „Vedení obce bylo opakovaně upozorňováno na protizákonný postup při udělování mimořádných odměn starosty i místostarosty. Také si nemyslíme, že je vhodné takové odměny udělovat za členství ve spolku či pořádání kulturní akce v obci, na které se navíc podílí desítky dobrovolníků bez nároku na odměnu,“ myslí si Pavel Pažout.

Podobně to vidí i Pažoutův kolega, rovněž opoziční zastupitel Petr Tomáš. „Starosta i místostarosta jsou placené funkce a tyto činnosti jsou v jejich náplni práce. Nicméně o tomto rozhodnutí ministerstva jsme se dozvěděli náhodou, a byť jsme písemně žádali vedení obce o jeho zaslání, tak nám stále nebylo poskytnuto. Až dokument získáme, budeme požadovat vysvětlení a vyvození důsledků,“ shrnuje postoje hnutí Jiné Rádlo zastupitel Petr Tomáš.

Případ neprávem vyplácených odměn sledovala také organizace Oživení, která také ve věci podala podnět na ministerstvo. „Rozhodnutí Ministerstva v případu Rádlo je jednoznačné: zákon o obcích klade na postup udělování mimořádných odměn mimořádné požadavky na transparentnost. Obce si také musí uvědomit, že mimořádné odměny nejsou třináctým platem zastupitele a musí k jejich udělení existovat důvod vymykající se běžné náplni práce. Doporučuji proto řídit se návodem naší organizace, který je dostupný na internetu,“ uvedl Tomáš Münzberger z Oživení.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.