Vedení města diskutuje s občany o regeneraci Ruprechtic. Už téměř tři roky

Zástupci vedení Liberce se setkali s občany, kteří žijí na sídlišti v Ruprechticích, aby s nimi projednali, jak bude vypadat okolí jejich domovů. Má to ale háček. Regenerace Ruprechtic se táhne už déle než dva roky a před volbami se voličům slibovala revitalizace deseti sídlišť.

Na setkání do jídelny v ZŠ Sokolovská dorazilo několik desítek Ruprechtických. Přítomen byl náměstek primátora pro městské bydlení a místní Agendu 21 a člen Rady a Zastupitelstva města Liberec Jan Hruška z Pirátů, kteří jsou ve vládnoucí koalici se STAN/Starosty pro Liberecký kraj, ANO a ODS, a dále zástupci Kanceláře architektury města.

„Zapojování lidí má smysl. Když jim dáte prostor pro vyjádření, tak se dozvíte mnoho zajímavých a podnětných nápadů. Spolu s Kanceláří architektury města Liberec jsem dnes spolupořádal setkání nad projektem revitalizace ulic Rychtářská a Třešňová,“ zmínil k setkání s občany v Ruprechticích náměstek Hruška.

„Nyní jsme před projektováním druhé a třetí etapy v další části ulice Rychtářská, v ulici Třešňová a jejich okolí….Projekt by měl být hotový v letošním roce. Kancelář architektury města Liberec zpracovala komplexní architektonickou studii regenerace sídliště, která počítá s rozdělením komplexní revitalizace celého území postupně v pěti etapách,“ uvádí se ve vyjádření města k situaci v Ruprechticích.

Kdo ale situace sleduje, musí mít pocit déjà vu. „Město se vrací k projektu Regenerace sídliště Ruprechtice. Kancelář architektury města Liberec zpracovala komplexní architektonickou studii, která počítá s rozdělením revitalizace celého území postupně v pěti etapách. Projekt počítá hlavně s rozšířením parkovacích míst v Ruprechticích – komunikace Konopná, Třešňová a Rychtářská,“ psalo se v prohlášení liberecké radnice v roce 2020.

V roce 2022, zhruba tři měsíce před volbami, vydalo vedení města další prohlášení. „Rada města chce také na konci května předložit zastupitelstvu projekt na 2. etapu revitalizace sídliště v Ruprechticích, která zahrnuje vylepšení zbývající části Rychtářské ulice a Třešňovou ulici,“ uvádí se v něm.

Evidentní skluz v Ruprechticích ale nevadí některým politikům ve velkolepých předvolebních slibech. Nejsilnější strana v libereckém zastupitelstvu – STAN/Starostové pro Liberecký kraj – například před loňskými komunálními volbami slibovala regeneraci rovnou deseti sídlišť.

„Připravíme a zahájíme revitalizace 10 libereckých sídlišť – například ve Vesci, Ruprechticích, na Gagarinově a dalších,“ hlásá předvolební závazek libereckých Starostů.

Rozpor mezi sliby a realitou vnímá i liberecká opozice. „Náměstek Jiří Janďourek a jeho Starostové slibovali před volbami revitalizaci 10 sídlišť. Reálný stav je takový, že revitalizace je po 4,5 letech vlády Starostů zahájena jen u Ruprechtic. Přičemž namísto toho, aby bylo aspoň tady hotovo, celá akce se protahuje, teprve teď se s lidmi projednává podoba 2. etapy. Tímto tempem splní Starostové svůj slib nejdříve tak za 30 let,“ glosuje situaci zastupitel za Liberec otevřený lidem/Zelené Jindřich Felcman.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se