MDŽ slavíme 112 let. Ženy ale pořád stejná práva a podmínky nemají

Mezinárodní den žen se slaví od roku 1911. I přes to pořád v České republice i zbytku Evropy panuje nerovnost mezi muži a ženami, která se odráží například v rozdílných platech.

Ženy jsou v České republice placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích. Vyplývá to i z mezinárodní studie, na které se podílel Sociologický ústav Akademie věd ČR a jejíž výsledky koncem loňského roku přijala za své i česká vláda. Oproti letům před covidovu pandemií se navíc tento rozdíl ještě prohloubil, ženy tak vydělávají v průměru o pětinu až čtvrtinu méně.

Platy mužů a žen v České republice se liší nejen při porovnání průměrného ročního výdělku, kde muži berou o 24 procent více než ženy, ale také při porovnání výdělku na stejné pozici. Tam jsou platy mužů vyšší o 12 procent.

Česká republika je dlouhodobě také zemí, kde jsou rozdíly v odměňování za stejnou práci nejhorší. Za posledních 20 let se situace téměř nezměnila, v roce 2000 byl rozdíl v platech 22 procent, dnes je to 17 procent. Česko patří v tomto směru mezi nejhorší země v rámci OECD. Horší je situace už jen v Japonsku, Estonsku a Koreji. Nejlépe je na tom ze sledovaných zemí Lucembursko, kde je rozdíl jedno procento. Do pětiprocentního rozdílu se vešly ještě Řecko, Nový Zéland, Belgie a Itálie. Průměr zemí OECD činí 14 procent.

Přehlížení ženské otázky se ale netýká jen mzdové diskriminace. Zajímavou ukázku o tom, jak se i v Liberci přemýšlí o roli žen ve společnosti, přineslo i současné vedení liberecké radnice. Pod jeho patronátem byla vydána brožura o libereckých osobnostech, zaměřená na děti a mládež.

Z libereckých žen je zde zmíněna de facto jen Kateřina z Redernu. Jak k tomu poznamenala Tereza Šímová z Liberce: „Já na ty gendery úplně nejsem, avšak dle tohoto letáčku (vyd. 2022) cíleného mládežníkům, jedinou významnou ženou v Liberci byla Kateřina z Redernu, která teda uměla vládnout, současně však byla krutá. Pak tam má malý obrázek budoucí skladatelka Marie Prokschová (a říká tam: „díky tatínkovi budu slavná pianistka“). Dále je jmenováno (a mnozí mají celou stránku) 19 mužů liberecké historie…“

Mezinárodní den žen byl ustanoven v roce 1910, slaví se od roku 1911. Na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani přišla ženská aktivistka Clara Zetkinová s návrhem, aby se Den pracujících žen (jak zněl první název Mezinárodního dne žen) stal mezinárodní akcí. V roce 1911, na osmého března, se na demonstracích v Rakousku, Dánsku, Německu a Švédsku shromáždil přes milion žen pod heslem „Hlas pro ženy sjednotí naši sílu v boji za socialismus.“

Síla ženského hnutí se projevila i v Rusku v revolučním roce 1917. Právě 8. března přišly petrohradské ženy s masivním protestem spojeným s nedostatkem chleba a potravin. Car nařídil brutální a krvavé potlačení nepokojů. Velká část vojáků ale proti protestujícím ženám, ke kterým se přidávaly i další masy obyvatel, odmítla zasáhnout a vzbouřila se proti velitelům. Začala tak ruská Únorová revoluce, car abdikoval o týden později.

V německých zemích a zemích bývalého RakouskaUherska mělo ženské hnutí za emancipaci vždy poměrně silnou tradici. Československá republika se tak například stala jedním z prvních států (devátým na světě), kde ženy získaly pasivní i aktivní volební právo (ústava z roku 1920). Vedle sociálních demokratek a komunistek se k mezinárodnímu dni žen hlásily i ostatní bojovnice za ženská práva, jako například Alice Masaryková či socialistka Milada Horáková.

V Liberci byl v té době hlavním propagátorem ženské emancipace časopis Vorwärts (Vpřed, založen 1911), soustředěný kolem zdejšího sociálního demokrata, Karla Kreibicha. Setkání socialisticky orientovaných dělníků a inteligence se nejčastěji odehrávala v prostorách dnešního Kolosea v Pavlovicích, v Lidových sadech nebo v dělnických restauracích, jako byl hostinec U jelena v dnešní ulici Na svahu nebo U polního zámečku naproti dnešní porodnici na Husově třídě.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,