Lidé na Frýdlantsku budou rozhodovat v referendu o větrných elektrárnách

V Dolní Řasnici a v Krásném Lese proběhne zítra referendum o tom, zda zde má rakouský investor vybudovat několik obřích větrných elektráren. V sousední Horní Řasnici lidé výstavbu větrného parku odmítli v lednovém referendu.

V Horní Řasnici budou lidé odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Dolní Řasnice v samostatné působnosti obce již nepodnikalo žádné kroky směřující k výstavbě větrných elektráren v katastru obce?“

V sousedním Krásném Lese je potom otázka trošku jiná: „Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Krásného Lesa v samostatné působnosti činilo veškeré kroky k tomu, aby změnou územního plánu obce Krásný Les, katastrální území 673960, nemohla vzniknout plocha, která by umožňovala výstavbu větrných elektráren?“ 

Obě obce ale rozhodují o tom, zda u nich česká společnost WEB Větrná Energie s.r.o., která patří pod rakouskou matku WEB Windenergie AG, má vybudovat největší český větrný park.

Spoustě lidem z místních obcí se ale praktiky firmy nelíbí. To odráží i výsledky lednového referenda, v němž obyvatelé Horní Řasnice spolupráci s rakouským investorem odmítli. Ten však své plány nechce vzdát – zatímco v Horní Řasnici přišel o možnost vybudovat dvě větrné elektrárny, na katastru Horní Řasnice a Krásného Lesa jich může vybudovat sedm.

Místním vadí výška větrníků, která má dosahovat až 240 metrů, obávají se hluku a dalších negativních jevů spojených s provozem elektrárny. Nemalá část místních také nesouhlasí s tím, že firma nerespektuje takzvané „pravidlo 10“ – tedy normu běžnou na západ od českých hranic, která říká, že první větrník má stát od lidského obydlí ve vzdálenosti, která je desetinásobkem jeho výšky. A to v projektu na Frýdlantsku rakouský investor nerespektuje.

Odpůrci výstavby větrníků také upozorňují na skutečnost, že zatímco jedna větrná elektrárna vydělá svým vlastníkům řádově desítky milionů korun ročně, obce z nich budou mít podstatně méně. Rakouský investor totiž nabízí roční nájemné za jeden větrník 400 000 Kč.

Poslední dny v Krásném Lese a Horní Řasnici zuří malá informační válka. Lidé, kteří organizují referendum, sami vydávají letáky, které občany zvou k referendu a vybízejí je k zastavení rakouského projektu.

Po nezdaru v Horní Řasnici se ale poučila i WEB Větrná Energie s.r.o. Také ona vydává a distribuuje do schránek letáky a dokonce spustila i web, na kterém hovoří příznivci větrné elektrárny z řad místních obyvatel.

„Samotný projekt Větrného parku Řasnice nekončí. Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům,“ uvedla v lednu pro Náš Liberec Michaela Lužová ze společnosti WEB Větrná energie.

Nastavení podmínek pro místní i velikost elektráren se ale nelíbí ani místní farmářce Janě Veselé. „My jsme se o tom, že nám má pár set metrů za domem stát 160 metrů velký větrník, dozvěděli až na poslední chvíli. Nechápu, proč to s námi investor i obec neprojednali pořádně,“ vysvětluje své postoje farmářka Jana Veselá, která v Dolní Řasnici organizuje referendum.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává