V Dolní Řasnici a Krásném Lese lidé rozhodli o tom, že zde můžou stát obří větrníky

V sobotním referendu obyvatelé Dolní Řasnice a Krásného Lesa v referendu hlasovali pro výstavbu sedmi větrných elektráren vysokých 240 metrů. Rozhodly sliby rakouské firmy i výhružky o vymáhání ušlého zisku.

Občané obou obcí tak rozhodli o tom, že u nich česká společnost WEB Větrná Energie s.r.o., která patří pod rakouskou matku WEB Windenergie AG, může vybudovat největší český větrný park.

V Dolní Řasnici mohlo hlasovat 443 lidí, hlas odevzdalo 308 lidí, platných hlasů bylo 305. Lidé odpovídali na dotaz: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce Dolní Řasnice v samostatné působnosti obce již nepodnikalo žádné kroky směřující k výstavbě větrných elektráren v katastru obce?“ Pro odpověď „NE“ bylo 234 obyvatel, pro odpověď „ANO“ se vyslovilo 71 voličů. „Určitě jsem rád, že referendum proběhlo v poklidu. Chtěl bych poděkovat občanům, že dorazili v takto hojném počtu a jsem rád, že potvrdili výsledek ankety,“ řekl ČTK starosta Marek Kratochvíl (Sportovci).

Podle něj se referendum uskutečnilo právě kvůli dřívější anketě, která se některým lidem zdála netransparentní. Referenda v Krásném Lese se zúčastnilo 231 oprávněných voličů ze 404. Občané odpovídali na otázku: „Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Krásného Lesa v samostatné působnosti činilo veškeré kroky k tomu, aby změnou územního plánu obce Krásný Les, katastrální území 673960, nemohla vzniknout plocha, která by umožňovala výstavbu větrných elektráren?“ „NE“ odpovědělo 154 lidí, pro „ANO“ hlasovalo 75 občanů. Starostka Stanislava Piněvská (Pro naši obec) ČTK řekla, že je nadšená. „Jsme moc rádi, pro obec by to byla velká finanční rána,“ sdělila Piněvská s tím, že pokud by občané výstavbu nepodpořili, úřad by zaplatil asi milion korun.

Právě výhružky o vymáhání ušlých ztrát byly jedním ze silných faktorů, které ovlivnily zdejší referendum. Firma chce například vymáhat dva miliony korun po sousední Horní Řasnici, kde lidé v lednu výstavbu větrníků odmítli. Tato skutečnost byla po celou dobu následné kampaně firmou v médiích zdůrazňována.

„Jsme moc rádi, že se vedení obcí drží platných smluv, ve kterých se obce zavázaly projekt podporovat, a díky tomu nemusíme účtovat marně vynaložené náklady. Těší nás, že občané Dolní Řasnice a Krásného Lesa zaznamenali náš otevřený přístup, ocenili ho, a zavazujeme se k tomu, že budeme v otevřené komunikaci a s respektem k místním pokračovat,“ zdůrazňuje jednatelka společnosti WEB Větrná Energie Michaela Lužová.

Dalším motivem jsou slíbené peníze. Společnost WEB Větrná Energie s.r.o. slibuje obcím vyplatit 400 000 Kč za jeden větrník ročně, byť jeho výnos je v řádech desítek milionů každý rok. Společnost slíbila peníze i místním lidem, a to 9 400 Kč na domácnost ročně.

Jenomže, jak upozorňují odpůrci výstavby, tento slib nikde zasmluvněný není. „Lidem slibují peníze, ale ti si neuvědomují, že s firmou žádné smlouvy podepsané nemají,“ tvrdí například farmářka Jana Veselá, jedna z organizátorek řasnického referenda.


Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody