Hejtman Půta se dožaduje samostatného projednání a dřívějšího rozsudku

Další líčení v korupční kauze týkající se tunelování evropských dotací během rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény včera proběhlo u krajského soudu v Liberci. Dokazování je téměř u konce.

Podle soudce Pavla Pachnera jsou již dokazování a výsledky svědků téměř u konce. Nicméně soudní senát musí čekat na to, jak dopadne odvolání jednoho z obžalovaných v další kauze, která se ho týká. Proto ani nebyl stanoven další termín jednání.

Na to reagovali zástupci hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) s požadavkem, aby jejich mandant byl vyloučen k samostatnému projednání, a mohl si tak dříve vyslechnout rozsudek, protože u něj je dokazování skončeno a čeká jej pouze závěrečná řeč. Stejný požadavek měli Půtovi advokáti již před několika měsíci. Soudce Pachner uvedl, že jejich žádost bere v potaz a posoudí ji.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů korun prováděla společnost Metrostav, která ji zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik (bývalý zastupitel v Liberci za ODS) byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby, nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky. Hejtman obvinění odmítá.

Nicméně to, že měl celý projekt kriminální zázemí, je již prokázáno. Jiří Zeronik byl již za své jednání pravomocně odsouzen. Přiznal se, že zmanipuloval výběrové řízení, aby vyhrál Metrostav, se kterým stavbu i účelově prodražil. K vystavování falešných faktur pro Metrostav se přiznal i další obžalovaný, Libor Turský. Ostatní obžalovaní, stejně jako Martin Půta, vinu odmítají.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci