V Libereckém kraji chybí místa na středních školách. Hejtman reagoval dopisem ředitelům

Školství a vzdělávání je bolavým místem Libereckého kraje. Během dekády se objevily problémy u sklářských a textilních středních škol, nyní se nedostává míst na středních školách všeobecně. Hejtman vyzval dopisem ředitele středních škol, aby navyšovali počty míst ve třídách. Liberecká opozice mluví o důsledku nečinnosti vedení kraje v resortu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové za Liberecký kraj) vyzval dopisem ředitele středních škol, aby navýšili počty studentů ve třídách prvních ročníků středních škol v Libereckém kraji. Důvodem je nástup populačně silných ročníků, narozených v letech 2007-2010, na střední školy.

„Zažíváme nárůst počtu žáků vycházejících z devátých ročníků základní školy. Ředitelky a ředitelé středních škol, které kraj zřizuje, budou muset tomu trendu vzrůstu demografické křivky co nejdříve přizpůsobit možnosti počtu míst na středních školách. Požádal jsem je proto dopisem k navýšení počtu žáků ve třídě na 32, respektive na 34,“ vysvětlil hejtman Půta. Maximální počet žáků ve třídě je podle vyhlášky třicet, avšak ředitel může povolit výjimku až na zmíněných 34 žáků střední školy. 

Na postup kraje se ale snáší kritika. Například Zelení, kteří jsou v rámci Liberce otevřeného lidem v zastupitelstvu města Liberce, poukazují na fakt, že ostatní kraje se na demografickou křivku silných ročníků připravily lépe.

„Zatímco Jihomoravský kraj se několik posledních let připravoval na silný ročník 2007/2008 a postupně navyšoval místa na gymnáziích a otevíral nová lycea, vedení Libereckého kraje se na dnešní deváťáky úplně vykašlalo. Počet míst na dvou gymnáziích v Liberci se za dvacet let vůbec nezměnil. Máme chytré a motivované děti, které díky neschopnosti pár lidí nebudou moci naplnit svůj potenciál nebo bude jejich cesta k vysněné práci mnohem trnitější,“ říká k situaci Radka Benešová, spolupředsedkyně libereckých Zelených, pedagožka a kariérová poradkyně žáků.

„Jako kariérová poradkyně na ZŠ denně konzultuji s dětmi jejich úspěchy a neúspěchy při přijímacích zkouškách. Tolik smutku a slz jako letos jsem dosud neviděla,“ komentuje Radka Benešová ještě letošní napjatou situaci kolem příjímacích zkoušek na střední školy.

Školství je pro Liberecký kraj dlouhodobým problémem. Například před deseti lety vyvrcholila krize kolem středních sklářských škol na Novoborsku a v současné době rada Libereckého kraje schválila sloučení Střední průmyslové školy textilní se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. To vyvolalo protesty studentů, pedagogů i přátel této tradiční liberecké střední školy, která loni oslavila 170leté výročí.

Subscribe
Upozornit na
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává