Krize na radnici: strany svolávají jednání kvůli Vratislavicím

V koalici Starostů, ANO, ODS a Pirátů to skřípe. Na pondělí bylo svoláno koaliční jednání, a to zejména kvůli otázce Vratislavic nad Nisou, jejichž prestižní postavení mezi ostatními městkými částmi začíná vadit stále více zastupitelům.

Náš Liberec zjistil, že v pondělí 22. května se sejde jednání koaličních stran, „aby si vyříkaly“ problémy s fungováním současné koalice, která Liberci vládne od loňských voleb. Dnes to potvrdil i primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Ano, můžu potvrdit, že na pondělí 22. května je svoláno koaliční jednání, v rámci něhož si chceme zhruba po půlroce spolupráce připomenout a „doladit“ některá pravidla a postupy při hlasování u materiálů a návrhů, které jsou předkládány do zastupitelstva od členů koaličních stran a hnutí,“ sdělil naší redakci primátor Zámečník.

Jak se naší redakci podařilo ověřit, koaličním partnerům vadí protežované postavení jediného městského obvodu Vratislavice nad Nisou, který je tradiční baštou Starostů a kam jsou alokovány obrovské prostředky. Koaliční jednání svolali zejména zastupitelé zvolení za ANO.

„Ano, koaliční jednání je zejména na náš popud a jedním z hlavních bodů bude postavení Vratislavic nad Nisou,“ uvedl pro Náš Liberec zastupitel za ANO Vojtěch Prachař. Ten také potvrdil, že jedním z hlavních důvodů pro svolání jednání bylo nedávné rozhodnutí vratislavických zastupitelů, kteří odmítli ustoupit ve věci rušení pošt, což způsobilo, že bude místo vratislavické pobočky zrušena daleko více Liberečany využívaná pobočka České pošty v Globusu.

„Je to tak, postoj Vratislavic ve věci rušení poštovních poboček byl poslední kapkou. Nicméně nedá se říci, že by se jednalo jenom o něj, ten problém vztahu Vratislavic a města Liberec je dlouhodobější a hlubší,“ dodal zastupitel Prachař.

Disproporci mezi přístupem radnice k Vratislavicím a ke zbytku města kritizuje i liberecká opozice. Například Jindřich Felcman, zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem, letos na zastupitelstvu otevřel otázku, zda se ve Vratislavicích má stavět náplavka mezi fabrikami za zhruba 100 milionů a zda není lepší tyto peníze využít pro zanedbaná liberecká sídliště.

„Na problém špatně nastaveného vztahu mezi Vratislavicemi a Libercem upozorňujeme dlouhodobě. Především jde o nespravedlivé rozdělení daňových příjmů, nedávno jsme kritizovali neuvěřitelně drahý projekt vratislavické náplavky, která měla využít evropských peněz na úkor třeba oprav libereckých sídlišť. Jsem rád, že tyto problémy konečně začala vnímat i vládnoucí koalice,“ vyjádřil se pro Náš Liberec Jindřich Felcman.

Felcman také upozorňuje na skutečnost, že starosta vratislavického obvodu Lukáš Pohanka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) je i radním pro celý Liberec. Podle Felcmana ale pro město jako celek nepracuje.

„Osobně se domnívám, že by měl pan Pohanka odstoupit z pozice člena rady. Je placený jako starosta Vratislavic, nedává smysl, aby bral měsíčně navíc 30 tisíc ještě jako liberecký radní. To platí o to více v situaci, kdy v čele města hájí pouze zájmy Vratislavic a zbytek města neřeší,“ dodal zastupitel Felcman.

Na vyjádření starosty Vratislavic a radního pro Liberec Lukáše Pohanky čekáme.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek
Náš Liberec přináší exkluzivní materiál, který ukazuje, jak majitel zdejší stavební firmy, dle policie, uplácel náměstka primátora Liberce. Podle detektivů Petr Židek z ODS