Týden pod Ještědem: obří zakázky a obří dluhy

Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které jsou přeci i Starostové a Piráti, bude jiná, než bývaly městské vlády ODS, šeredně se mýlil. Na pořadu dne jsou mega zakázky pro stavební firmy a další obří dluhy.

Poslední zastupitelstvo bylo pro fungování liberecké radnice naprosto typické. V čem? No zkrátka v tom, jak moc se liší proklamovaná politika proti té reálné. Ukažme si to na příkladu městské zeleně a péče o veřejný prostor, které jsou v Liberci naprosto katastrofální, na straně jedné a aktuální megalomanské zakázky na bazén na straně druhé.

Liberec si za poslední roky nechal schválit jedno vademecum, jak o obojí pečovat, za druhým. Zaplatil si také drahé obrázky, které v médiích ukazují, jak jednou, kdesi v nejasné budoucnosti, bude vše krásné a zářivé. Potud v pořádku.

Jenomže s tím se bije nejen každodenní realita, ale i politické preference. Na posledním zastupitelstvu byl schválen středně dobý rozpočtový výhled, ze kterého je opět jasné, že zeleň a veřejný prostor mezi priority radnice nepatří. Ale obrázky se budou jistě produkovat dál, budou se tvořit manuály, podle kterých se nebude nikdo řídit.

Co ovšem nepočká je nezvykle drahá rekonstrukce bazénu, kde to vypadá, že liberecká radnice sedí na zlaté žíle a může utrácet, jak se jí jen chce. Největší radost z toho samozřejmě budou mít stavební firmy a nemusíme mít zrovna křišťálovou kouli, abychom uhádli, které to v Liberci budou.

Ostatně svědčí o tom nejen až hysterický řev na jejich propagandistických stránkách, ale i debata na zastupitelstvu o tom, jak se udělala zadávací dokumentace. Tenhle příběh bude ještě zajímavý, byť nic nového asi nepřinese.

Máme tu tradiční scénář, podle kterého se v Liberci hraje už 30 let. Město a péče o něj upadá na úbytě, ale zase se dělají předražené zakázky a astronomické dluhy. Tak to bylo a tak to bude.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou
Je to krása. Kdo ještě neviděl zrekonstruovaný Liebiegův palác vedle Libereckého zámku, nechť si tam zajde. Bez ironie. Cenu Karla Hubáčka získal oprávněně. Na