nášLiberec

Search

Liberecká přehrada pomalu ukazuje svou novou tvář

Rekonstrukce liberecké přehrady, jako mnoho jiných věcí v Liberci, trvá déle, než se původně slibovalo. Nicméně v těchto dnech se začíná rýsovat, jak by mohla vypadat její promenáda, kde zazáří ruprechtická žula.

Symbolicky první z obřích kamenů umístili včera pracovníci odborné firmy podél části břehu liberecké přehrady, kde pokračuje rozsáhlá rekonstrukce. Postupně se jich tam v následujících týdnech ukotví přesně 256 kusů.

Délka každého z nich je 2 metry a váha cca 1200 kilogramů. Vyrovnány budou, dle vyjádření liberecké radnice, ve třech stupních, čímž vznikne nejen komfortní prostor pro vstup do vody, ale i místo, které mohou v budoucnu návštěvníci využívat třeba k opalování.

Podle náměstka pro architekturu a veřejný prostor Jiřího Janďourka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) je materiál typicky liberecký. Jedná se totiž o klasickou ruprechtickou žulu, jejíž časté používání, zejména od doby rozmachu města v 19. století, dalo Liberci jeho typický ráz.

Sám Jiří Janďourek se, ještě jako hlavní architekt, v minulém volebním období podílel na vypracování architektonické studie, která ukázala směr, jak by liberecká přehrada měla v budoucnu vypadat.

Náš Liberec na začátku léta přinesl zprávu o prohlášení primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) ohledně přehrady. Podle něj je ohroženo financování rekonstrukce přehrady na Harcovském potoce.

Povodí Labe situaci ale uklidňuje a opozice hovoří o tom, že si vládnoucí Starostové na problému jen dělají PR. Samotný primátor dnes tvrdí, že je vše pod kontrolou. „Z Povodí Labe máme informace, že pozastavili jiné akce, aby mohli libereckou přehradu dokončit,“ uvedl primátor na stránkách města.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém