nášLiberec

Search

Jizerská 50 zrušena kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí

Neúprosná klimatická realita stojí za letošním zrušením 57. ročníku Jizerské padesátky. Na trati není dostatek sněhu. Závod byl přitom již před sedmi lety poprvé přesunut z tradičního lednového termínu na únor, právě kvůli sněhovým podmínkám, které již tehdy byly nedostačující.

V sobotu 3. února po měření hloubky sněhu na tratích Jizerské magistrály padlo finální rozhodnutí o zrušení 57. ročníku Jizerské 50. Organizátoři zvážili všechny možné alternativy konání akce alespoň na zkrácené trati, ale vzhledem k ještě pesimističtější předpovědi počasí to není možné.

Připomeňme, že v únorovém termínu  se závodí od roku 2017, před tím se Jizerská padesátka konala totiž vždy na začátku ledna, kdy ovšem často chyběl sníh. Závod musel být kvůli tomu již zrušen, například v letech 2007 či 2014.

Podle organizátorů všichni registrovaní závodníci ještě dnes obdrží e-mail s bližšími informacemi. Závodníkům se vrátí díky pojištění až 70 % z ceny základního startovného.

První ročník Jizerské 50 se jel v roce 1968. V počátcích se jednalo o oddílový závod TJ Lokomotiva Liberec a součást horolezecké přípravy některých členů oddílu.

Dalším důležitým bodem byl pro Jizerskou 50 rok 1970, kdy se závodu zúčastnilo všech 14 členů Expedice Peru ’70, kteří zahynuli pod kamennou lavinou na Huascaránu dne 31. května 1970. Od té doby nese závod přídomek Memoriál Expedice Peru 70. Vzpomínka na horolezce je od té doby nedílnou součástí slavnostního zahájení Jizerské 50.

V posledních desetiletích se Jizerská 50 stala masovou sportovní, ale také komerční akcí, které se účastní každý rok tisíce závodníků. Před dvěma lety jelo ve stopách Jizerské magistrály jelo více jak 8 tisíc účastníků.

Pieta za horolezce z expedice Peru 1970 se přesunul na neděli 11. února.

foto: Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém