Nejen nejdražší bazén v historii, ale i šlendrián při přípravě veřejné zakázky

Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra s veřejností. Ve skutečnosti bude stavba libereckého bazénu nesrovnatelně a historicky nejdražší široko daleko. Zarážející je i pochybná úroveň podkladů, podle kterých město zakázku připravovalo.

Nabídky, které přišly do soutěže na rekonstrukci libereckého bazénu, jsou nižší, než předpokládala původní částka 1,07 miliardy korun bez DPH. Částky od šesti firem se pohybují v rozmezí zhruba 750 až 950 milionů. Liberečtí politici to prezentovali jako velký úspěch.

„Do výběrového řízení na kompletní rekonstrukci městského plaveckého bazénu přišlo 6 nabídek, přičemž ta nejnižší je pod 750 milionů,“ uvedl k nabídkám od stavebních firem náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek z ODS, který má soutěž na starosti.

„Hned 3 z 6 nabídek se dostaly pod 800 milionů korun. Skvělou zprávou je i to, že téměř polovinu z této částky by tak mohly pokrýt tři dotace. Z Národní sportovní agentury, od Libereckého kraje a ze Státního fondu životního prostředí,“ radoval se před několika týdny primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Jenomže realita je od mediálního PR značně odlišná. I pokud bude brána v potaz nejnižší nabídka od stavebních firem, tedy 750 milionů bez DPH (a budeme-li věřit tvrzení vedení města, že Liberec v tomto případě DPH platit nemusí), pořád se jedná o více jak dvakrát dražší stavbu v porovnání se srovnatelnými bazény, než jaká kdy byla na území českých zemí realizována.

Srovnání vychází z materiálů komise pro veřejné zakázky, která se vypsáním soutěže na bazén zabývala a který má Náš Liberec k dispozici. Tyto materiály, které měly sloužit komisi, zaujmou ze dvou důvodů. Jednak tím, že ukazují, nakolik je cena bazénu v Liberci v českých podmínkách bezprecedentní, ale také svou nízkou kvalitou, kdy obsahují nepřesné, neaktuální nebo dokonce nepravdivé a zavádějící informace.

Jedinou stavbou, která by se svou cenou mohla jakž takž blížit plánované výstavbě libereckého bazénu, je realizace obřího aquaparku Vodní svět na Praze 11. Ten byl sice postaven již před deseti lety, ale jedná se stavbu co do velikosti absolutně nesrovnatelnou. Zatímco liberecký bazén má zastavěnou plochu 6180 metrů čtverečních, Vodní svět Prahy 11 se rozprostírá na 76 000 metrech čtverečních a jeho součástí jsou tři velké haly, několik parkovišť a vlastní infrastruktura. Pro srovnání: liberecká Home Credit Arena má 27 000 metrů čtverečních.

Nicméně i na Praze 11 se cena tohoto díla zásadně zvedla. Původně se počítalo se 350 miliony korun, aby to nakonec bylo 531 milionů. Přesto se v materiálech pro libereckou komisi pro veřejné zakázky uvádí cena 631 milionů korun, tedy 100 milionů rozdíl, který nevysvětlí ani případné započtení DPH.

Pak už jdou ceny bazénů výrazně dolů. Silnou kritiku sklízel například v Karviné projekt loni ukončené rekonstrukce tamního bazénu, která se vyšplhala na 413 milionů korun. Původní cena měla být 280 milionů korun. Zrekonstruovány byly velký a malý bazén, přistavěn jeden další, relaxační, a přibylo i nové wellness. Za 388 milionů vysoutěžili výstavbu nového bazénu v Nymburku. V ceně je ovšem nejen klasické wellness, ale i venkovní bazén a koupaliště a rovněž parkoviště s náležitou infrastrukturou.

Materiály pro komisi v Liberci uvádí i to, že město Opava bude za 380 milionů rekonstruovat svůj plavecký bazén. Jenomže to není pravda. Jak potvrdil naší redakci mluvčí opavské radnice Martin Kůs, tamní rada i zastupitelé projekt stopli zhruba před dvěma lety. Přesto se v materiálech pro libereckou komisi ještě v létě loňského roku objevil.

Nový bazén se chystají stavět i v Litvínově, a to za 354 milionů korun. Kromě 25 metrového bazénu nebude chybět i další rekreační bazén s divokou řekou a vodními atrakcemi, součástí jsou též saunové provozy s ochlazovacími bazénky (parní lázeň, herbal sauna, bio sauna, ceremoniální sauna), wellness a cvičební sál, samostatné šatny s hygienickým zázemím návštěvníků, masérna, kanceláře, gastroprovoz, strojovny bazénové technologie vč. akumulačních nádrží, vzduchotechniky, vytápění, elektro, měření a regulace atd. a zázemí zaměstnanců V rámci výstavby bude zbudováno také parkoviště se 40 kolmými parkovacími stáními. Předmětem zakázky je i nová trafostanice.

Nový bazén postavili loni také v Kyjově. Nicméně ne za za 340 milionů, jak uvádí materiály pro komisi v Liberci, ale za necelých 325 milionů. I zde je součástí nejen wellness, ale i venkovní koupaliště spojené s bazénem a parkoviště.

Další bazény se v rozmezí posledních čtyř až pěti let stavěly či rekonstruovaly za částky pod 300 milionů korun. Jako například ve Znojmě za 285 milionů nebo v Domažlicích, kde jsou součástí turecké lázně, wellness, sauna, bazén s mořskou vodou, vířivky a tobogan, ale i restaurace.

Způsob, jakým vedení města tuto obří zakázku připravovalo, dlouhodobě kritizovali Zelení/Liberec otevřený lidem a zejména zastupitel Jindřich Felcman, který je i členem komise pro veřejné zakázky. Na jeho podnět bylo i několik podmínek změněno. Felcman také dlouhodobě pranýřoval fakt, že město si neudělalo, u takto zásadní městské investice, řádný průzkum trhu.

„Postup města při přípravě výběrového řízení dokládá, že nebyl zpracován důkladný a transparentní průzkum trhu. Z toho poté vyplynuly značně pochybné podmínky navržené v zadávací dokumentaci. Ty byly pak napadnuty nejen z mé strany, ale i ze strany mnoha uchazečů o zakázku. U tak velké stavební zakázky je takový postup města zarážející,“ uvedl pro Náš Liberec Jindřich Felcman.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vedoucí odboru správy veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner rezignoval v souvislosti s aktuální korupční kauzou na svou funkci. Policií je obviněn a
Divadlo vpravdě absurdní připomíná vývoj kolem zakázky na rekonstrukci libereckého bazénu, kterou podle policie řídil šéf Syneru Petr Syrovátko. Primátor Jaroslav Zámečník a jeho
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.