Problém u Starostů: trůn hejtmana Půty se kymácí

Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie se zajímá i o hejtmana Martina Půtu. Ten na tajném sjezdu SLK musel čelit silné kritice svých spolustraníků.

Minulý týden, v neděli 14. dubna, se konal neveřejný sjezd Starostů pro Liberecký kraj v Bílém kostele u Liberce, kde předseda hnutí a zároveň hejtman Libereckého kraje Martin Půta vysvětloval své zapojení do aktuálního korupčního skandálu, který 9. dubna spustila velká policejní razie.

Jak informoval Náš Liberec jako první, policie zazvonila v úterý 9. dubna brzy ráno i u hejtmana Martina Půty, který jí odevzdal svůj telefon a notebook. Jak hejtman následně potvrdil médiím, policie se zajímá o výstavbu fotovoltaické elektrárny v Ralsku, ale i o jeho další aktivity.

Podle zdroje našeho webu byl hejtman Půta zásahem policie i tím, že se věc dostala na veřejnost, poměrně otřesen. Ještě ten den, kdy se informace dostala na veřejnost – tedy ve čtvrtek 11. dubna – se radil s chrastavským starostou, senátorem za Liberec a prvním místopředsedou hnutí Michaelem Canovem a údajně přemýšlel o své rezignaci.

„Jsem 1. místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Pan Martin Půta je předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj.  Je proto naprosto přirozené a logické, že se spolu často a pravidelně radíme,“ uvedl k hejtmanově návštěvy Chrastavy senátor Canov.

Na neděli 14. dubna pak bylo svoláno utajované setkání členů Starostů pro Liberecký kraj v Bílém Kostele nad Nisou, kde měl Martin Půta svou roli v korupční kauze vysvětlit. A na tomto setkání, jak informoval Náš Liberec jeho zdroj, se na hejtmana snesla poměrně ostrá kritika.

Hejtman Marin Půta si musel vyslechnout kritiku i od svých nejbližších. Samotní Starostové se ale k utajovanému setkání, které mělo za cíl vysvětlit jeho roli v aktuální aféře, moc vyjadřovat nechtějí, byť jeho průběh nepopírají. Na průběh před veřejností zamlčovaného jednání je totiž u Starostů vydáno informační embargo.

Poměrnou ostrou kritiku měl hejtman slyšet například od svého náměstka pro dopravu Jana Svitáka nebo od starosty Zákup, Radka Lípy. Jan Sviták byl tento týden na dovolené, Radek Lípa se ke svému vyjádření vyslovil pouze obecně.

„Pana hejtmana pravidelně kritizuji, ale také chválím na každém našem setkání,“ uvedl Radek Lípa na dotaz naší redakce. Na další dotaz, čeho se jeho kritika týkala na nedělním setkání konkrétně, již nereagoval.

Dalším z kritiků Martina Půty a jeho kauz, byla například poslanec za Liberec, Jan Berki. Ten se měl, dle informací naší redakce, dokonce vyjádřit, že zvažuje, že nebude chtít od hejtmana Půty podporu ve své opětované kampani na mandát poslance příští rok.

Na přímý dotaz ovšem odpověděl s ukázkovou politickou vyhýbavostí. „Tak jak to říkáte, jsem to neřekl,“ uvedl poslanec Jan Berki pro Náš Liberec. „Neříkám, že mě to aktuální skutečnosti kolem pana hejtmana neznepokojují, ale pokud vím není obviněn, ani oficiálně přošetřován,“ dodal poslanec STAN/Starostů pro Liberecký kraj Jan Berki.

Mezi zastánce Půty patřila na tejném sněmu v Bílém Kostele nad Nisou zejména Lena Mlejnková, starostka ze Semil, která bude, dle informací naší redakce, příští volby kandidovat do Senátu. Podle účastníků sjezdu v Bílém Kostele se dokonce nezdržela emocí.

Rozhodného zastánce má hejtman i v senátoru Canovovi. Ten při něm stál i u jeho první korupční kauzy kolem rozkrádání evropských dotací během rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. „Hejtman Martin  Půta má nadále mojí plnou důvěru,“ uvedl k setkání z minulého týdne Michael Canov.

Hejtman Martin Půta na otázky naší redakce týkající se sjezdu Starostů v Bílém Kostele nad Nisou neodpověděl.

Martin Půta je politickým fenoménem, minimálně severočeským. Suverénně vyhrál tři krajské volby za sebou, přičemž v každých získal vyšší počet hlasů než v předchozích. Dokáže svůj vliv prosazovat i v jiných stranách než u svých Starostů, kde dosud vládl železnou rukou, často k nemilosti koaličních partnerů. Velký vliv má například i na politiku v Liberci.

Oproti svým předchozím proklamacím se loni na podzim rozhodl po čtvrté kandidovat na hejtmana, nemá uvnitř svých Starostů jediného protikandidáta.

Hejtmana Půtu táhnou politické ambice výš. Náš Liberec jako první v roce 2021 přinesl zprávu o tom, že hejtman porušil slib svým voličům z roku 2020, že se jako hejtman nebude ucházet o jiný politický post. V rozporu s tím ale přijal kandidaturu na ministra dopravy za koalici Pirátů a Starostů, která však skončila troskách.

V současnosti je stále obžalován a státní zástupce mu navrhuje pětiletý trest za jeho údajné napomáhání Metrostavu při získávání dotací na stavbě, kde se prokazatelně kradlo a podvádělo. Půtovu pozici výrazně stížilo i to, že se Metrostav, jakožto hlavní obviněný – jak informoval Náš Liberec jako první – doznal k trestné činnosti i k tomu, že hejtmana Půtu uplácel. Ten všechna obvinění ale odmítá.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Včera, 20. května, zemřel akademický architekt Otakar Binar, který byl výraznou postavou architektonického a uměleckého vývoje Liberce od druhé poloviny 20. století. Otakaru Binarovi
Vedoucí odboru správy veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner rezignoval v souvislosti s aktuální korupční kauzou na svou funkci. Policií je obviněn a
Divadlo vpravdě absurdní připomíná vývoj kolem zakázky na rekonstrukci libereckého bazénu, kterou podle policie řídil šéf Syneru Petr Syrovátko. Primátor Jaroslav Zámečník a jeho
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice