Další zjištění NL: policie v úterý dělala prohlídku i u hejtmana Půty. Jde o solární elektrárnu v Ralsku

AKTUALIZACE: HEJTMAN ZJIŠTĚNÍ NL POTVRDIL Náš Liberec zjistil i třetí větev vyšetřování korupce v Liberci, o které zatím nechce státní zastupitelství mluvit. Jedná se o podezření na korupční činnost ohledně výstavby obří solární elektrárny v Ralsku. Policie kvůli tomu učinila v úterý i domovní prohlídku u hejtmana Půty.

Hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) si v den policejní razie vzal nečekaně dovolenou. „Ano, mohu to potvrdit, všechny nás to překvapilo, nikdy předtím to neudělal,“ sdělil naší redakci zdroj z úřadu Libereckého kraje, který si nepřál být jmenován.

Důvod je jednoduchý. U hejtmana Půty, v místě jeho bydliště, byla policejní domovní prohlídka. Náš Liberec kontaktoval Martina Půtu včera, ten nejdříve odpověděl, poněkud vyhýbavě, s důrazem na právní terminologii.

„Nebyl a nejsem prošetřován. Ani nemám žádné informace o tom, že by někdo z členů krajské rady byl,“ zněla první odpověď hejtmana Martina Půty. A skutečně: hejtman zatím oficiálně prošetřován není, ani obviněn nebyl.

Nicméně na další konkrétnější dotaz slíbil hejtman odpovědět až ráno s tím, že večer tráví čas s rodinou. Ráno se ovšem rozhodl svolat tiskovou konferenci na 11.00.

„Omlouvám se, ale po poradě s právníky, nebudu odpovídat na konkrétní dotazy a vše půjde skrze oficiální tiskovou konferenci. Vím, že je to vůči Vám nespravedlivé, jelikož jste se ptali první, ale snad to chápete,“ sdělil naší redakci hejtman.

Podle informací, které má Náš Liberec, by se záležitost měla týkat plánované výstavby obří elektrárny V Ralsku. Již loni v únoru náš web informoval, že v tomto ohledu proběhlo jednání Martina Půty s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem a také dalším potencionálním investorem, společností Meridian Nová Energie s.r.o.

Hejtman se ovšem ve věci ovšem sešel, jak rovněž uvedl Náš Liberec, i s europoslancem Stanislavem Polčákem, který je kontroverzní postavou hnutí STAN s napojením na lidi, kteří jsou prověřováni kvůli organizovanému zločinu. Česká média následně informovala i tom, že právě od Polčáka měl Půta telefon s aplikací CryptoCult, umožňující zabezpečovanou komunikaci.

Svou schůzku se Stanislavem Polčákem i zástupci ČEZ a dalšího zájemce o fotovoltaickou elektrárnu v Ralsku Půta loni řádně uvedl v materiálech do zastupitelstva Libereckého kraje.

Tématu fotovoltaické elektrárny v Ralsku se náš web věnoval již v minulosti. V únoru 2023 krajské zastupitelstvo včera schválilo studii proveditelnosti, která zkoumala, zda a v jaké míře je možné v bývalém vojenském prostoru postavit velkokapacitní fotovoltaickou elektrárnu. Ve hře jsou tři varianty. Největší počítá s výkonem 104 megawattů, se zastavěním celé plochy bývalého vojenského letiště a jednalo by se o největší solární elektrárnu na českém území.

Oficiální stanovisko k této větvi aktuálního policejního vyšetřování Národní centrály proti organizovanému zločinu v Liberci, je zatím mlčenlivé. „Ve třetí věci, dozorované státním zástupcem totožného státního zastupitelství, probíhají úkony trestního řízení, přičemž žádná osoba doposud nebyla obviněna a za dané procesní situace není možné v této naposledy uvedené věci podat žádné další podrobnější informace,“ uvedla včera Kateřina Doušová z krajského státního zastupitelství.

V úterý v Liberci na magistrátu i v prostorách společnosti Syner Group. Zadrženo a obviněno bylo sedm lidí, mimo jiné náměstek Petr Židek z ODS, kterému hrozí 12 let vězení. Policie také zjišťuje aktuální pobyt majitele společnosti Syner, kterého nemůže najít.

AKTUALIZACE: Na dnešní mimořádné tiskové konferenci, kterou hejtman Libereckého kraje svolal na dopolední jedenáctou hodinu, potvrdil zjištění naší redakce. Podle Martina Půty jej v úterý ráno skutečně navštívili policisté z Národní centrály proti organizovaného zločinu v místě jeho bydliště.

Hejtman Půta jim vydal počítač a telefon, načež upustili od domovní prohlídky. Dodal, že byl podat vysvětlení a poskytoval další součinnost a zdůraznil, že není prošetřován ani obviněn. Hejtman zároveň nepřímo, ale jasně potvrdil i zjištění našeho serveru. „Jsem vázán mlčenlivostí, ale článek zveřejněný na serveru Náš Liberec nerozporuji,“ řekl.

Náš Liberec přinesl zprávu o tom, že se zájem policie točí kolem chystané obří elektrárny v Ralsku a že se hejtman kvůli tomu scházel s více zástupci firem, ale například i s kontroverzním Stanislavem Polčákem. „Jsem přesvědčen, že ve věci, ve které jsem byl podat vysvětlení, jsem jako hejtman postupoval správně. Že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil trestné činnosti,“ vysvětlil dnes novinářům Půta.

Hejtman zároveň vydal tiskové prohlášení, které přinášíme v plném, neupraveném znění:

„Rád bych předešel spekulacím a spojení s libereckou kauzou. Otevřenost v komunikaci považuji za samozřejmou a férovou. Snažím se ji dvanáct let jako hejtman vždy dodržovat, proto chci i nyní informovat o událostech, které se staly tento týden.

V úterý 9. dubna jsem Policii České republiky podal vysvětlení a poskytoval další součinnost. Neznám obsah jiných skutečností, chci ale veřejně konstatovat, že se jejich dotazy a informace, které mi byly sděleny, nijak netýkají aktuální liberecké kauzy spojené s veřejnými zakázkami na městě a ani osob a firem, které jsou v této souvislosti veřejně zmiňovány.

Podepsal jsem závazek mlčenlivosti, který jsem stoprocentně splnil a dodržel. Ovšem z dotazu, který jsem včera odpoledne obdržel z redakce Náš Liberec a z jejího dnešního článku, je evidentní, že někdo slib mlčenlivosti nedodržel. Odpovědí bych porušil uloženou mlčenlivost, kterou jsem já a mí advokáti zachovali a nadále zachováme.

O situaci jsem dnes dopoledne informoval členy Rady Libereckého kraje.“

Subscribe
Upozornit na
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené