Primátor odvolán nebyl. Podržela ho ODS i SPD

Opozici se nepodařilo odvolat primátora Jaroslava Zámečníka, za jehož úřadu se na liberecké radnici, dle policie, rozbujel nebývalý korupční systém. Hlasující koalice Starostů, ANO, Pirátů, SPD a ODS ani nedovolila zařadit bod na program a utnula k němu diskuzi.

Zastupitelé za Zelené/Liberec otevřený lidem, kteří tvoří v zastupitelstvu jedinou reálnou opozici, vyčítají Jaroslavu Zámečníkovi ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, že manažersky selhal, když nechal na radnici bujet korupci v mnoha ohledech, jak to naznačuje bezprecedentní policejní zásah z 9. dubna.

„My tady máme na stole policejní obvinění, které jasně říká, že jeden z vašich náměstků byl korumpován aktivně manipuloval nejdůležitější městská rozhodnutí ve prospěch firmy Syner,“ uvedl zastupitel Jindřich Felcman ze Zelených/LOL.

„Týká se to miliardové zakázky na bazén, největší směny pozemků, co pamatuji, miliardové investice v prostorách Textilany a tak dále. Ale to nedělal jen bývalý pan Židek. Vy ostatní jste k tomu buď mlčeli nebo to aktivně prosazovali. Dnes jste místo před odpovědným řešením upřednostnili svoje platy, svoje funkce a ega před tím, než byste se snažili obnovit důvěru obyvatel města v Liberci. A na prvním místě jste selhal Vy, pane primátore, proto navrhujeme bod Vašeho odvolání,“ dodal Felcman.

„Žádám Vás, abyste své příspěvky zkrátili, máme před sebou dnes ještě dlouhé jednání. Odmítám, že jsme na situaci nereagovali. Rozešli jsme se s ODS,“ uváděl argumenty Jaroslav Zámečník. „Vy tady tvrdíte, že Rada byla nějakým způsobem manipulována, ale to není pravda, to se mýlíte, to v policejním odůvodnění není,“ dodal primátor.

Jenomže v dokumentech, které má Náš Liberec i primátor Zámečník k dispozici, se přesně toto říká. A to, že bývalý náměstek Petr Židek (vyloučen z ODS) aktivně přesvědčoval a manipuloval Radu už jen tím, že plnil příkazy od majitele Syneru Petra Syrovátka, který je rovněž obviněn. Zároveň se zde píše, že aktivně působil na radní a zastupitele v několika případech, kdy nesledoval záměr města, ale podnikatelské úspěchy Syneru.

Navíc v několika bodech, které policie vyjmenovává, jako byl příklad nevýhodného prodeje pozemku u Masarykovy ulice firmě z Kypru spojené se Synerem primátor Zámečník aktivně vystupoval pro prodej. Stejně jako například u směny, kde město ztratilo klíčové pozemky na Kunratické, kde měly vyrůst městské byty s levnějším bydlením, se nejvíce angažoval jeho náměstek ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, tehdy hlavní městský architekt Jiří Janďourek.

Náš Liberec se všem těmto nedávným případům věnoval a znovu věnovat bude. I ve světle toho, jak se dnes, po policejní razii, pokouší část vedení města v čele s primátorem o jejich novou interpretaci.

Nakonec bod odvolání primátora ani nebyl zařazen na program. Dokonce byla i stopnuta diskuze kolem něj, když se o slovo přihlásil, jindy mlčící, předseda zastupitelského klubu Starostů, Lukáš Hájek.

„Jelikož se diskuze nevztahuje k bodu jednání, kterým je schválení programu, navrhujeme její přerušení,“ uvedl Lukáš Hájek ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj.

Primátora tak podpořili zastupitelé za STAN/Starosty pro Liberecký kraj (spolu s TOP 09 a KDU-ČSL), ANO, Pirátů a podpořili jej, neschválením bodu o jeho odvolání, i zastupitelé zvolení za ODS a SPD.

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci