nášLiberec

Search

URAN a S Tower: dvě věže a jedna městská kasa

Policejní zjištění, které má Náš Liberec k dispozici, ukazují, jakým způsobem byla, dle detektivů, bývalým náměstkem Petrem Židkem z ODS a podnikatelem Petrem Syrovátkem manipulována zakázka na přestavbu bývalé budovy URANu.

Náš Liberec podezřelou zakázku na rekonstrukci URANu sleduje dlouhodobě a detailně, a to jako jediné médium. Aktuální výsledky pátrání Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tato podezření nejen potvrzují, ale ukazují více do hloubky i zákulisí celé zakázky, na které si dokázaly, přes prvotní neshody, nakonec podat ruce Starostové i ODS.

Nikoliv ovšem ku prospěchu Liberce, jeho veřejné pokladny či jeho obyvatel, ale zejména místního stavební lobby spojené s politikou, potažmo spřátelených architektonických kanceláří.

S tower – kam s ním?

V kauze kolem extrémně prodražované zakázky na opravu URANu hraje zásadní roli budova jiná – bývalé sídlo libereckého Elitexu, které je dnes ústředím SYNER Group (Syner) s výstižným názvem S tower.

Náš Liberec již před více jak deseti lety upozorňoval na (pro Syner) výnosný byznys se státem, který pramenil z toho, že firma pronajímala za kontroverzních podmínek státu, konkrétně Úřadu práce. Stát platil společnosti Elite Office Park (patřící tehdy do Holdingu S Group, dnes SYNER Group) za pronájem části S tower, kde má rovněž i sídlo S group holding (Syner), téměř deset milionů ročně. A to mezi lety 2008 až 2020.

Za bývalého ministra sociálních věcí, který musel kvůli korupci z funkce odstoupit, Jaromíra Drábka, který byl i předsedou místní krajské TOP 09, bylo rozhodnuto, že stát potřebuje, znovu, vlastní prostory pro Úřad práce.

Bylo rozhodnuto, že Úřad práce bude v sousední budově – bývalém Elitronu, který shodou okolností rovněž patřil firmě Syner.

V roce 2012 tedy stát koupil od Syneru budovu Elitronu v současném stavu za 101 milionů korun, přesně o 70 milionů korun více, než byla předtím prodána o několik let dříve. Nákup byl částečně hrazen z prostředků Evropské unie. Stát se poté dokonce soudil se společností o předražený nákup o desítky milionů, ale své snahy u soudu vzdal.

Budova Elitronu se dočkala státní rekonstrukce – původně měla stát 168 milionů, vyšplhala se ale na 226 milionů. Otevřela se v roce 2021.

Po tomto, pro stát, nákladném byznysu zbyla prázdná vedlejší budova S tower, která stále patří Syneru…

Policie: Židek loboval za nákup S tower do majetku města

Ve volbách v roce 2018 v Liberci drtivě vyhráli STAN/Starostové pro Liberecký kraj. Nový primátor za tuto stranu, Jaroslav Zámečník spolu se svým stranickým šéfem hejtmanem Martinem Půtou tehdy, a to i navzdory ostatním koaličním partnerům (například z ANO) prosadili, aby se součástí nové koalice stala ODS, která ve volbách příliš neuspěla (získala zhruba 8 procent voličských hlasů a 4 zastupitele z 39).

Radním se tak stal i Petr Židek, kterého nyní policie viní ze zvlášť závažných trestných činů spojených s korupcí, kterých se měl dopouštět ve prospěch majitele Syneru Petra Syrovátka, rovněž dlouholetého člena místní ODS (po provalení skandálu byli oba z ODS před dvěma týdny vyloučeni).

Nový radní Petr Židek se okamžitě, dle NCOZ, chopil práce ve prospěch Syneru a Syrovátka, který ho, podle detektivů, uplácel, jak o tom jako první informoval Náš Liberec. A začal pracovat i na problému s nově uvolněnou a na provoz ne nejlevnější budovou S tower, kde v roce 2020 skončil nájem Úřadu práce.

“ V období od prosince 2020 do března 2023 na základě pokynů Petra Syrovátka se snažil projevy v orgánech Statutárního města Liberec a osobním přesvědčováním zastupitelů a radních prosadit koupi kancelářské budovy na adrese Dr. Milady Horákové 580/7, Liberec, tzv. S tower,“ píše se v policejních dokumentech.

Varianta, kterou prosazoval Petr Židek, byla pro město mimořádně nákladná. Jak tehdy zjistil Náš Liberec počítalo se jednak se samotným nákupem obří budovy za 260 milionů korun, ale i s celkovými úpravami, takže by její zprovoznění a chod v horizontu deseti let vyšel, podle tehdejšího vyjádření tajemníka magistrátu Martina Čecha, na zhruba 360 milionů korun.

URAN vs S Tower

Židkovi a Syrovátkovi tehdy hrálo, dle detektivů NCOZ, do karet, že město potřebovalo někam umístit úředníky, kteří sídlili v budově tzv. URANu na 1. máje pod Libereckým nádražím, která již nutně potřebovala rekonstrukci.

Jenomže zakázku rekonstrukci URAN prosazovala nejsilnější strana v libereckém zastupitelstvu – STAN/Starostové pro Liberecký, a to zejména primátor Jaroslav Zámečník a jeho pravá ruka, tehdy hlavní městský architekt a dnes náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Zakázku na architektonickou podobu rekonstrukce získalo, nepřekvapivě, studio re:architekti, jehož majitelé jsou Janďourkovi dlouhodobě blízcí osobně i profesně a kteří v posledních letech získávají v Liberci více významných, oceňovaných, ale často i kontroverzních zakázek.

Na jedné straně tedy stál dnešní náměstek pro architekturu za STAN/Starosty pro Liberecký kraj, tehdy hlavní architekt Jiří Janďourek, který prosazoval nákladnou rekonstrukci podle návrhů z architektonického studia svých přátel, na straně druhé pak Per Židek z ODS, který chtěl, aby město od Syneru koupilo S tower.

Hlavní architekt Janďourek se v té době nechal několikrát slyšet, že náměstek Židek pracuje pro Syner a nikoliv pro město. Nikdy se ale proti tomu neozval, ani poté, co spolu po roce 2022 usedli, jako oba dva náměstci primátora Zámečníka v jednom vedení města.

Azbest, který nebyl, ale vše prodražil

Náš Liberec v minulosti několikrát popsal, nakolik byly okolnosti kolem výběrového řízení podivné. Policie má přímo za to, že Petr Židek se snažil rekonstrukci URANu zabránit nebo ji alespoň protahovat.

„…realizaci (rekonstrukce budovy URAN-pozn.red.) se snažil zabránit, respektive ji alespoň zpomalit ztížením procesu zadávání veřejné zakázky na výběr dodavatele stavebních prací, a to i zdůvodu prodloužení realizace stavebních prací tak, aby Statutární město Liberec muselo dlouhodobě pronajímat náhradní alternativní prostory pro zaměstnance Magistrátu města Liberec,“ píše se v policejním odůvodnění.

Jednalo se například o podmínku na manipulaci s azbestem, jehož přítomnost přitom vyloučila již stavební kontrola v roce 2017 i následná další, v roce 2021. Přesto ji koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS schválila jako podmínku ve veřejné soutěži.

Do podmínek ji pomohl dostat bývalý kontroverzní úředník magistrátu Michal Vereščák. Ten za předchozího náměstka pro ekonomiku Jana Korytáře ze svého postu odešel. Za Starostů, ODS a ANO se ale vrátil a pro vedení města pracuje opět, jakožto externí odborník. A právě manažerem pro výběrové řízení pro URAN jej jmenoval primátor Jaroslav Zámečník, respektive v jeho zastoupení (ale s jeho souhlasem) Michaela Maturová, vedoucí odboru strategického rozvoje a dotací, která s ním podepsala smlouvu za 150 tisíc.

Jak bylo zmíněno, podle zastánců „azbestové podmínky“ se škodlivá látka měla údajně nacházet v zejména v boletických panelech, které tvoří opláštění historické budovy URANu. Argumentoval tím právě tehdejší radní za ODS Petr Židek, který byl sice nejdříve proti podmínce, aby firma musela mít oprávnění na nakládání s azbestem, ale později svůj názor změnil.

„Včera jsem ještě mluvil s člověkem z univerzity v Praze z pozemního stavitelství, ten hlavní problém,  který  jsem  si  neuvědomoval, je,  že  ty  boletické  panely  obsahují azbest. Manipulace s nimi je nebezpečná, protože ve chvíli, kdy se ten panel třeba zlomí nebo praskne, uvolní se mikroskopické částečky azbestu, zamoří poměrně velkou část okolí a lidem, kteří s tím manipulují, jde o zdraví,“ uvedl na zasedání Rady města 13.7. 2021 radní Petr Židek. „Proto bych byl rád, aby se nám to tam vrátilo tak, jak to bylo v původním návrhu, ale odsouhlasím jakoukoli variantu, která tu bude schválena. Ale zdraví je to nejcennější, tak bychom to tam měli nechat,“ dodal.

„Budeme hlasovat o původním návrhu usnesení materiálu, ve kterém bude upravena příloha č. 1 dle Mgr. Židka,“ vydal pokyn k hlasování primátor Zámečník.

Všichni radní koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS s tím souhlasili a podmínky veřejné soutěže byly jednomyslně schváleny.

Azbest sice v budově nebyl, ale stavební zakázku za a) prodražil a b) u prvního výběrového řízení dokázal zamíchat karty v pořadí účastníků.

Policie: vše měl v rukou pevně Syrovátko ze Syneru

Na podzim 2021, do soutěže se přihlásily tři firmy. První byla První podještědská stavební spol. s r.o., která nabídla cenu 75,2 milionu korun. Druhým bylo společenství firem Společnost Uran, tedy Metrostav DIZ s.r.o. a Subterra a.s. Tyto dvě firmy společně nabídly 84,4 milionu korun. Třetí, s celkově nejvyšší nabídkou, byla společnost Trigema Building a.s. s částkou 90,2 milionu korun.

Vítězem soutěže se, na první pohled překvapivě, stala společnost Trigema Building, byť dala nejvyšší nabídku. A to z jednoduchého důvodu – obě další firmy, tedy První podještědská stavební i Společnost Uran nesplňovaly jednu z podmínek výběrového řízení. Obě levnější společnosti nedisponují certifikátem na identifikaci a odstranění azbestu.

Trigema Building ovšem z neznámých důvodů ze soutěže, ač byla jejím vítězem, odstoupila. Soutěž tedy byla zrušena. Poté byla vypsána znova a zvítězil Metrostav s částkou přesahující 90 milionů korun. Jenomže mezitím byla firma odsouzena za korupci v případu Davida Ratha a nemohla zakázku podepsat.

Podle detektivů ale vše organizoval kontroverzní podnikatel Petr Syrovátko, jemuž byl za úplatu poslušný Petr Židek z ODS.

„…když se mu (Petru Židkovi -pozn.red.) koupi (S tower – pozn.red.) nepodařilo prosadit, slíbil mu (Petru Syrovátkovi-pozn.red.) zadávací dokumentaci rekonstrukci budovy URAN společně s projektem rozpočtu stavebních prací v elektronické podobě na flashdisku, současně s poskytováním informací, kdy nadlimitní zakázku „Rekonstrukce objektu URAN, Liberec III“ s nejvýše přípustnou cenou 117 200 000 Kč bez DPH získala podezřelým Petrem Syrovátkem vybrané sdružení dodavatelů Společnost CMS pro rekonstrukci objektu URAN, jehož společníky jsou společnosti CL-EVANS, Metrostav DIZ a STAPROM CZ s nabídkovou cenou 136 455 774,22 Kč včetně DPH s tím, že se společnosti holdingu SYNER Group budou na zakázce podílet pouze subdodavatelsky,“ píše se v policejním dokumentu.

Konec dobrý, všechno dobré. Pro Syner…

Petru Židkovi se sice nepodařilo protlačit nákup budovy S tower za více jak čtvrt miliardy, ale dosáhl toho, že prázdné prostory v této budově obsadili magistrátní úředníci. A to jak ti, kteří tam přišli z URANu, tak ti, kteří dříve působili v jiných objektech patřících městu. Dohromady za to Liberec Syneru platí 4,2 miliony ročně.

A to poměrně za diskutabilních podmínek. O tom, za kolik si město pronajímá prostory od Syneru a za jakých podmínek, kdo to prosadil a kdo k tomu mlčí, chystá Náš Liberec samostatný článek v následujících dnech.

Zároveň se ale Židkovi, dle policie, podařilo, aby vlivný stavební boss Petr Syrovátko mohl svým vlivem zmanipulovat a navýšit cenu stavebních prací u budovy URAN. A to ne málo.

Připomeňme, že původní vítěz nabízel za rekonstrukci 75,2 milionu korun. Poté to bylo 84,4 milionu. Ještě před dvěma lety.

Dnes není hotova, termín se prodlužuje a stát má minimálně 142 milionů, pravděpodobně ale ještě více. Například primátor Jaroslav Zámečník na začátku tohoto roku oznámil, že se stavba podle jeho přesvědčení prodraží ještě o minimálně jednotky milionů.

Starostům na prestižním projektu rekonstrukce záleží. Vedení města pro ni vyjednalo, opozicí silně kritizovaný, úvěr u banky.  Město tak dá 8 milionů korun každý rok na úrocích bance, od které si na rekonstrukci půjčilo 100 milionů korun.

Rozpory v koalici ale utichly. Starostové mají svůj projekt, ODS a společnost Syner svou zakázku (alespoň dle policie).

Velký protikorupční zátah, který před dvěma týdny otřásl libereckou radnicí, označuje primátor Zámečník za pouhé selhání jednotlivce…

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém