Pískot kvůli politice v libereckém divadle

Spojit kulturní zážitek s předvolební politickou agitací na Prvního máje v Divadle F.X. Šaldy moc nevyšel. Části diváků se nelíbila politická vsuvka před Smetanovou operou a dala to nahlas najevo.

Před uvedením opery Hubička od Bedřicha Smetany vystoupil na pódium hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) a náměstek primátora Ivan Langr (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), kteří přednesli slavnostní úvodní slovo k dvacetiletému výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Již za projevu Martina Půty, který na podzim znovu kandiduje na hejtmana, se ozvaly projevy nesouhlasu, nejvíce jich ale sklidil následující projev Václava Havla „Evropa jako úkol“ z roku 1996. To už projevy z publika, kde část návštěvníků nesouhlasila s neanoncovanou politickou vsuvkou, byly tak hlasité, že herec Martin Polách, který Havlův projev četl, jej ani nedokončil a z pódia odešel se slovy, že on není režisér večera.

Že před operou Hubička, která vychází z „Kreseb z Ještědí“ sepsaných Karolínou Světlou a kterou Divadlo F.X. Šaldy uvádí v rámci Roku české hudby, který zase připomíná 200 let narození Bedřicha Smetany, budou řečnit politici, liberecké divadlo dopředu neavizovalo. Ani například ve své tiskové zprávě, kterou ke středeční premiéře vydalo.

Proti projevům nesouhlasu se přítomní politici (byl mezi nimi i poslanec za Liberec Jan Berki ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj Jan Berki) na místě neozvali, herce se zastala pouze jedna žena z publika. Později na svém facebookovém profilu odsoudil chování protestujících náměstek pro kulturu primátora Liberce Ivan Langr. Svůj nesouhlas koncipoval jako omluvu herci Martinu Poláchovi.

„Milý Martine, vážený Mistře, upřímně se Vám omlouvám za to, co jste musel ve středu 1. května večer strpět v Divadlo F. X. Šaldy Liberec při komponovaném představení, věnovaném 20. výročí vstupu ČR do EU,“ uvedl na sociálních sítích náměstek Langr.

„Nedokázal jsem se zvednout a protestovat, zastat se Vás. Nedokázal jsem nahlas říci, že nevychovanost, primitivní buranství a netolerance, které se bohužel v naší společnosti projevují stále intenzivněji, protože živeny bezbřehou anonymitou sociálních sítí i hrubostí politických elit, přece nemohou utlouct slušnost, úctu a respekt k druhým. Ale napříště už ne. Pokud bychom nadále tolerovali netoleranci, sami přijdeme o to nejcennější,“ dodal Langr.

S Langrem někteří návštěvníci souhlasili. „Bylo to včera jedním slovem strašné!!! Hulvátství bych čekala na fotbale ( a i tam ho špatně snáším ), v žádném případě u návštěvníků opery….,“ uvedla například zastupitelka za Starosty/KDU-ČSL Hana Zemanová.

„A není to třeba trochu tím, že cpete před divadelní představení politickou agitaci? Lidem, kteří si koupili lístek do divadla a na agitaci nejsou zvědaví? Prý se pískalo už na Půtu. Vám přijde fér dělat politickou kampaň v divadle? Žádný strom neroste do nebe, lidi už zjevně začínají mít toho všudypřítomného starostovského divadla dost,“ oponoval jí zastupitel za Zelené/LOL Jindřich Felcman.

Rozdělena v názorech na prvomájový incident v libereckém divadle je i veřejnost na sociálních sítích. „Bylo mi včera pana Polácha líto. Bohužel jsem se také nezmohla na reakci, jak jsem byla v šoku z celé situace. Nečekala jsem, že zažiju takové chování lidí zrovna v divadle,“ myslí si Simona Nedvědová z Liberce.

„Já se vůbec nechci zastávat křiklounů, ani takové chování podporovat. Ale víte, nechat řečnit určité lidi, kteří mají u lidí důvěru na bodu mrazu, za sebou několik podvodů, skandálů a nekalých praktik a po nich nechat recitovat Havla… nezlobte se na mě, to se jim prostě na jednu stranu ani divit nemůžete…,“ uvedl například další diskutující, Liberečan Petr Čadek.

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17