V dubnu se v Liberci před soud vrátí Metrostav i hejtman Půta

Pátého dubna začne další jednání v jedné z největších korupčních kauz v novodobé historii Liberce. Případ, který před několika lety otevřel Náš Liberec, skončil u soudu, kde na lavici obžalovaných zasedne 12 lidí a 4 firmy. Mezi nimi i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo největší česká stavební společnost – Metrostav.

Případ, ve kterém jde o údajné tunelování evropských dotací v Liberci, bude začínat znovu s novým soudcem. Jeho předchůdce, liberecký soudce Petr Neumann, všechny obžalované osvobodil a to včetně těch, kteří se přiznali. Jeho rozsudek ale naprosto rozcupoval Vrchní soud a případ se de facto vrací na začátek. Neumann odešel do důchodu a předsedou senátu se stal nový soudce.

V kauze již padly návrhy trestů. Státní žalobce žádá vysoké tresty, a to i pro libereckého hejtmana. Podle státního zástupce Radima Kadlčka jednal Martin Půta jednoznačně v rozporu s veřejným zájmem, jak mu ukládá zákon, a naopak ve prospěch Metrostavu, od kterého podle žaloby přijal úplatek za to, že pomůže prosadit urychlené vyplácení desítek milionů dotací na rizikový projekt kostela sv. Máří Magdalény.

Podle policie a žalobce mu za to byl slíben úplatek ve výši 800 tisíc korun, z čehož bylo 500 tisíc již vyplaceno. Podle státního zástupce se Půtovy kroky jednoznačně shodují s tím, co si vedli ve svých, policií zabavených poznámkách další obžalovaní z Metrostavu a dalších firem, kteří mezi sebou o tom, že Půta dostane úplatek, hovořili. To dokládají policejní odposlechy, které zazněly u soudu. Státní zástupce chce pro něj 5 let ve vězení nepodmíněně.

Hejtman vinu celou dobu popírá a hovoří o kampani proti jeho osobě ze strany státního zástupce. Pro svá tvrzení ale nikdy nepředložil žádné důkazy.

Státní zástupce ovšem žádá i vysoké tresty pro další obžalované. Náš Liberec případ sleduje a již v minulosti přinesl, jako jediné médium, podrobný popis celé kauzy, jejích aktérů i návrhů trestů od státního zástupce a jejich odůvodnění. Přečíst si je můžete ZDE.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky. Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik (tehdy ODS) byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem.

Tomu měla napomáhat celá organizovaná skupina složená z lobbistů, stavebníků, ale i úředníků a politiků. Mezi nimi měl být i hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si dle obžaloby nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky. 

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17