Jak město přišlo o dům v centru výměnou za dům na okraji

Ne všechno, do čeho se pustil pod vedením bývalého náměstka Pavla Krenka (ODS) Sportovní areál Ještěd, přineslo městu Liberci užitek. Městská společnost SAJ skupovávala a prodávala pozemky a nemovitosti, a uzavírala mnohdy podivné smlouvy. To ostatně už před časem potvrdili v médiích primátor Jiří Kittner (ODS) i náměstkyně pro finance Eva Kočárková (SOS). Po odchodu Pavla Krenka z vedení radnice i z postu předsedy představenstva SAJe bylo nutné některé pro město nevýhodné smlouvy zrušit a nahradit novými.

Mezi obchody, které vyvolávají pochybnosti, ale které již nelze vrátit zpět, patří například směna dvou nemovitostí i s přilehlými pozemky.

Restaurace Berlín v Hanychově

Sporotvní areál Ještěd získal postarší, nevábně vzhlížející a trochu zchátralou restauraci Berlin v Horním Hanychově tak, že ji vyměnil za nájemní dům v Barvířské ulici, pár kroků od Kavárny Nisa. Několikapodlažní dům v Barvířské vypadá zachovale, i laik na první pohled pozná, že má zřejmě větší cenu než hospoda Berlin. Navíc leží v samém středu města, dům i pozemek se nacházejí v památkové zóně.

Zdá se, že městu Liberci a jeho občanům tato směna nic moc dobrého nepřinesla a ani do budoucna nepřinese. „Tržní cena obytného domu, obsazeného nájemníky, kteří mají nájemní smlouvu na dobu neurčitou a platí regulované nájemné, se v Liberci pohybuje kolem 8 tisíc korun za metr čtvereční. Aby se ale dal udělat přesný odhad ceny obou domů, Berlinu i Barvířské, musel by si objekty projít s realitním makléřem jak odhadce, tak i statik, a podívat se také dovnitř, do bytů.

Z ulice nelze dělat odhad ceny, nicméně pokud bychom srovnávali oba domy podle jejich polohy, velikosti i toho, jak na první pohled vypadají jejich venkovní omítky, pak by se zřejmě dům v Barvířské dal prodat dráž než Berlin,“ uvedla realitní makléřka z Liberce, která si ale přála zůstat v anonymitě.

Restaurace Berlin patřila původně soukromému vlastníkovi. Dům v Barvířské byl majetkem města, ještě nedávno navržený do privatizace. Směnu obou objektů uskutečnil SAJ v roce 2004. Nový majitel domu v Barvířské Pavel Alexi obratem ruky objekt prodal, a to za cenu 5 milionů korun. Nového vlastníka má Barvířská od roku 2005.

SAJ ale mohl získat Berlin ještě jiným způsobem. Společnost mohla dům v Barvířské prodat například v dražbě za co nejvyšší cenu, z těchto peněz pak zaplatit Berlin, a možná by ještě pár milionů korun z tohoto obchodu zbylo a putovalo do městské pokladny.

„Směnu obou objektů se snažil co nejvíc urychlit pan Krenk s tím, že Berlin je pro areál na Ještědu strategickým bodem. Všechno šlo rychle i kvůli plánovanému mistrovství světa v lyžování v roce 2009,“ prozradila náměstkyně Eva Kočárková. „Na druhou stranu je třeba říci, že málokterá směna je výhodná pro obě strany,“ dodala bývalá předsedkyně dozorčí rady SAJe.

Když se v roce 2004 pídila po vyúčtování hospodaření SAJe, radní na popud Pavla Krenka celou dozorčí radu odvolali. Dozorčí rada chtěla také prověřit některé kontroverzní smlouvy, zvláště pak se společností Personnel Welfare, v níž figuroval Krenkův bratr Karel. Ta získala zakázku na zajišťování stravovacích služeb v celém areálu, což zavánělo střetem zájmů. K tomuto kroku se už ale dozorčí rada nedostala.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky