Byla podána trestní oznámení na představitele města a jeho akciovky

Dnes, 25.2. 2009, se v prostorách libereckého magistrátu konala tisková konference, na které zástupci občanských sdružení Čmelák – Společnost přátel přírody a Oživení, o.s. seznámili přítomné novináře s tím, že společně podali trestní oznámení na představitele Statutárního města Liberce a akciové společnosti Sportovní areál Ještěd, a.s., jehož je město stoprocentním vlastníkem. Podnět Státnímu zastupitelství v Liberci k prošetření byl podán z podezření ze spáchání trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku a překročení pravomocí veřejného činitele.

Městské akciové společnosti jsou často kritizovány za neprůhledné a pro město nevýhodné hospodaření. Domníváme se, že ani případ libereckého SAJ není výjimkou. Během několika let od svého vzniku odkoupil za velmi výhodné ceny městský majetek, který nakonec doputoval za ceny podstatně vyšší k současným majitelům.

„V případě Sportovního areálu Ještěd se jednáo celou sérii pro město nevýhodných prodejů nemovitostí, vyznačující se zároveň snahou o maximální zneprůhlednění celé transakce. Liberec prodal velmi levně několik nemovitostí své akciové společnosti, která je následně směňovala za jiné nemovitosti odpovídající této ceně, respektive jednu z nich přímo prodala. Nový vlastníci původně městských nemovitostí je pak obratem prodávali i za několikanásobně vyšší ceny, než jaké žádalo město po své firmě. Jedná se zcela zřetelně o úmyslné nehospodárné nakládání s majetkem města, kterým byla městu způsobena škoda odhadem přesahující deset milionů korun a které naplňuje skutkovou podstatu trestného činu,“ uvedl pro média Tomáš Kramár ze sdružení Oživení, zabývající se bojem proti korupci ve veřejné správě.

Společnost Sportovní areál Ještěd, a.s., byla založena r. 2001 městem Liberec, které je dosud jeho jediným majitelem. Dle vlastního vyjádření se SAJ zabývá poskytováním tělovýchovných služeb a sportovních služeb, provozováním tělovýchovných a sportovních zařízení a zařízení sloužících regeneraci a rekondici, zprostředkováním obchodu, specializovaným maloobchodem, ubytovacími službami, technickou činností v dopravě, pronájmem a půjčováním věcí movitých, organizováním sportovních soutěží, činností informačních a zpravodajských kanceláří, hostinskou činnost a směnárenskou činností.

Uveďme, dnes v době pořádání mistrovství světa v lyžování, jeden opravdu mistrovský kousek, který se představitelům města a Sportovního areálu Ještěd vydařil. Následující řádky dokáží, že mistrnost této transakce není jen ve vztahu k lyžařskému šampionátu.

Město převedlo pozemek s obytným domem ve Vesci při Doubském potoce o výměře 2255 m2 na SAJ za 916.000 Kč, kde ale bylo pro přípravu SKI 2009 využito pouze 135m2 na vybudování čerpací stanice pro potřeby zasněžování a budova a 2120m2 pozemku poté SAJ prodal společnosti Maximo Reality z Liberce za 1.050.000 Kč a ta po osmi měsících současnému majiteli již za reálnou cenu 2.950.000 Kč – rozdíl v cenách 1.900.000 Kč. Maximo reality, kterou vlastní pan Pavel Cvach, vznikla teprve 24. ledna 2006 a stav jejich webových stránek nesvědčí o tom, že by měla příliš rozsáhlou činnost… Pan Cvach figuruje jako fyzická osoba také u dalších prodejů. A to je jen jeden případ z mnoha, celou tiskovou zprávu o činnosti této městské akciovky, si můžete přečíst.

V současné době mají vedoucí orgány SAJ toto obsazení:

Představenstvo společnosti
Předseda představenstva: Ing. Jiří Kittner (primátor města, ODS)
Místopředseda představenstva: Ing. Ondřej Červinka (náměstek primátora,ODS)
Místopředseda představenstva: Petr Preisler
Člen představenstva: Pavel Vursta
Člen představenstva: Bc.Zuzana Kocumová (zastupitelka, USZ)

Dozorčí rada
Předseda dozorčí rady: Mgr. Pavel Harvánek (zastupitel, SNK ED)
Člen dozorčí rady: Jan Veverka ( zastupitel, ODS)
Člen dozorčí rady: Zbyněk Pěnička

Během let se ale vedení akciové společnosti vystřídala spousta místních politiků. Namátkou uveďme někdejšího krajského radního za ODS MUDr. Jaroslava Krutského, bývalého náměstka primátora a současného poslance za ODS Tomáše Hasila nebo rovněž bývalého náměstka primátora za ODS Ing. Pavla Krenka, který vedle primátora Kittnera, také většinu smluv, tolik nevýhodných pro město, za SAJ podepisoval. V dozorčí radě figurovala jako předsedkyně také Ing. Eva Kočárková (SOS), která byla v roce 2005 valnou hromadou odvolána, z neoficiálních zdrojů proto, že byla příliš „zvědavá“.

A zde si můžete stáhnout tabulku, která dokládá, jak město Liberec, respektive jeho člení představitelé, povětšinou z ODS, hospodárně nakládají s městským majetkem.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky