Unikátní pravěké naleziště v Příšovicích zničí těžká technika

Na konci června vypršela lhůtu, po kterou musel investor nechat provádět archeology odborný výzkum. Dnes se již konečné destrukci naleziště nedá zabránit.
 „Investor pravděpodobně věděl, že chce stavět v oblasti, kde jsou naleziště, ale na jeho obranu musím uvést, že nikdy tato firma neporušila žádný zákon a řádně umožnila archeologický výzkum,“ poznamenala vedoucí odboru památkové péče Libereckého kraje Eva Hamplová.

Podle vyjádření vedoucího týmu archeologů Petra Brestovanského zatím destrukční práce ze strany investora ještě nenastaly, ale je to způsobeno jenom deštivým počasím. Archeologové mohou tak alespoň zachránit ze země více objektů, ačkoliv je práce za deště velmi nesnadná a namáhavá.

Naleziště objevili archeologové v březnu při stavbě, kterou začal belgický investor na téměř dvou hektarové ploše, kde má stát překladní hala firmy VGP Park Turnov a.s. Zde odborníci postupně odkryli více jak tisíc pravěkých objektů kultury vypíchané keramiky. Kůlové jamky a žlábky dokazují výskyt třinácti velkých domů o rozměrech 7-8 x 15-25 metrů v pravidelném uskupení, každý pro zhruba 10-15 lidí. V blízkosti nich byly nalezeny výrobní jámy o průměru 5-10 metrů, kde byla dobývána spraš, pálena keramika či praženo zrní. Je to ovšem jen část osady, protože, jak dokazuje pozicí nálezů Petr Brestovanský, zbytek osady se nachází pravděpodobně pod dnešní zástavbou.

Unikátnost nálezu je podle odborníků zejména v jeho celistvé jednotlivosti, protože zachycuje osadu prvních evropských zemědělců a zároveň se v ní neprolínají jiné historické vrstvy. Poskytuje tak ojedinělou možnost prozkoumat život lidí, kteří jako první přinesli do Evropy civilizačně revoluční způsob života-zemědělství. Od té doby začal člověk přetvářet přírodu k obrazu svému, usadil se a položil tak základy civilizace. Jednou z trvalých zastávek lidí, kteří s sebou přinášeli zemědělský způsob života bylo, díky svým geologickým podmínkám i Pojizeří a je téměř jisté, že plnilo i funkci kulturního a obchodního centra tehdejší neolitické Evropy.

Nalezišti nic nepomohlo, ani vyjádření odborníků, jako je jedna z nejuznávanějších evropských odbornic na neolitickou kulturu Marie Zápotocká z České akademie věd nebo tým odborníků z plzeňského muzea. Vedoucí archeologického výzkumu, dr. Petr Brestovanský, je pak přesvědčen, že svou zásadností splňuje kritéria Maltské konvence o ochraně kulturního dědictví.

Představitelé Libereckého kraje naleziště navštívili, vydali několik prohlášení ve smyslu, že jsou si vědomi historické důležitosti pojizerské lokality, ale tím jejich aktivita ohledně naleziště de facto skončila.

Starosta Příšovic Antonín Lízner se k situaci, že archeologický nález bude zničen, odmítl vyjádřit s tím, že odjíždí na dvoutýdenní dovolenou. Podle dřívějšího vyjádření archeologů vždy prosazoval spíše výstavbu překladišť. Ta ovšem mohou v místě fungovat jen do doby, než se investor přesune jinam.

Varianta, že by se na pokraji Českého ráje vytvořilo centrum kulturní a historické turistiky, která by mapovala zásadní důležitost tohoto regionu a byla tak, na rozdíl od na automobilový průmysl napojenou sekundární výrobní sféru, investicí trvalou, se tak ukázala, v souboji s rychlými kapitálovými investicemi, jako neprůchodná.

Vyjádřete svůj názor na příšovické naleziště v nové anketě.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s