nášLiberec

Search

Kdo koho vyzývá na souboj…

V sobotním vydání liberecké Mladé Fronty Dnes vyšel článek, ve kterém současný tiskový mluvčí ZOO Liberec Ivan Langr vyzval na „souboj“ formou veřejné debaty předsedkyni občanského sdružení Staré město Liberec, paní Alenu Dvořáčkovou. Stalo se tak, na liberecké poměry, velmi nevybíravou a útočnou formou (zde).
Možná, že za všemi těmi útoky na osobu paní Dvořáčkové a sdružení, které zastupuje, stojí jen strach z měnící se politické situace v Liberci a aktivit lidí, kterým dochází trpělivost…

Celý článek Ivana Langra se snaží vzbudit dojem, že jej píše na cti poškozený profesionál, který se snaží pracovat pro veřejné blaho a kterému se jakési sdružení, ovládané temnými nitkami politického spiknutí, snaží házet klacky pod nohy. Jakou jedinou férovou a možnou volí odpověď veřejné debaty před kamerami. Je ale tento servírovaný výklad správný?

Zastavme se u osoby pana Langra. Je tiskovým mluvčím příspěvkové organizace a přitom jeho argumentace do posledního písmene kopíruje stanovisko vedení radnice, které se snaží plán na přestavbu lidových sadů prosadit stůj co stůj a ignoruje odmítavé i věcné připomínky občanů, kteří v místě bydlí. Náhoda?

O lecčem rovněž vypovídá i zmíněná forma „výzvy k souboji“, která vyšla o uplynulém víkendu. Jak bylo řečeno, na první pohled zarazí její útočnost a osobní rovina. Mluvčí liberecké ZOO se snaží čtenáři namluvit, jak za občanským sdružením stojí zájmy jednotlivých soukromých osob, které parazitují na veřejném prostoru, že to jsou diletanti, kteří neví, o čem mluví a bůhví kdo že za nimi vlastně stojí.

Zejména ta část pohádky o občanském sdružení, ve které se naznačuje spiknutí je úsměvná, od nepaměti se hodí, když teče do bot a je potřeba odvést pozornost od konkrétního problému. Rovněž je zajímavé, jak pan mluvčí ví, kde přesně jsou vymezené hranice fungování občanských sdružení. A otázka stavební lobby v Liberci? Jde přeci jen o místní, nepodložený folklor, neexistující problém a my nejlépe víme co musí nebo nemusí „liberečtí patrioté“ podpořit…zajímá argumentace…

Jako kdyby někomu vadilo, že se lidé bojí, že jedna z nekrásnějších čtvrtí města Liberce utrpí necitlivý a nevratný zásah. Copak jsou Liberečané slepí a není na místě obava? Může se někdo divit, že poté, co město prochází tolik vkusnou a kvalitní zástavbou jako je Palác Syner, Plaza nebo celé dolní náměstí, mají lidé obavy, aby se honba za stavebním ziskem nepřesunula i do okolí ZOO? Navíc i poté, co radnice tak úspěšně a ostentativně ignoruje názory a vůli lidí?

Pan Langr je PR profesionál a snaží se předsedkyni sdružení vtáhnout do debaty, na svoje pole, kde se cítí sám doma a jeho cíl je jasný. Zesměšnit a devalvovat snahu lidí z občanského sdružení Staré město Liberec. Povídačky okolo uražení osobní cti jsou trapnou a zakyslou omáčkou.

V Liberci v současné době vzniká řada občanských sdružení, kdy si lidé nárokují mít co říci do veřejných záležitostí, které ovlivní jejich domovy a životy. Je to jenom dobře a takový vývoj je zdravý. A právě občanské sdružení Staré Město Liberec jde spoustě lidí příkladem.

Na druhou stranu je pochopitelné, že těm, kterým jde o prosazení lukrativních zakázek takovéto aktivity příliš nevoní a nikoho nepřekvapí, že se, například s pomocí nejrůznějších PR expertů, pokusí prosadit své všemi možnými, třeba i nečistými praktikami.

Nevíme, zda Alena Dvořáčková tuto „výzvu“ přijme , ale doufejme, že ne, že její účelovost vidí a počítá i s předem připravenými prohlášeními pranýřující její odmítnutí. A ta jistě přijdou. Kdyby ale ano, jedním si může být jista – že tak jako do pomyslného ringu by spolu se zastánci přestavby Lidových sadů vstupoval betonový kapitál, za ní bude stát solidarita tisíců a možná deseti tisíců lidí.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj