Další střípek do mozaiky? Nejvyšší liberecký úředník vlastní bytový dům spolu s prominenty z ODS

Právník Marek Řeháček je tajemníkem magistrátu města Liberec. Je nejvyšším městským úředníkem, pod něhož spadají orgány státní správy i samosprávy, tedy všichni zaměstnanci magistrátu. Je členem vedení města. Měl by být tím nejvíce apolitickým úředníkem na špičce místní byrokratické hierarchie, zastupujícím zákony, nikoliv politické strany a proudy. Nicméně současného tajemníka váží k místní politické scéně, konkrétně k známým členům zdejší ODS, vztahy minimálně majetkové.

Marek Řeháček vlastní z poloviny bytový dům v liberecké Wintrově ulici. To by nebylo nic zvláštního, kdyby druhou půlku téhož domu nevlastnili manželé Michalovi, vlivní členové zdejší ODS, která na liberecké radnici vládne. Jméno Pavla Michala navíc bylo v minulosti zmiňováno v souvislosti se s nejrůznějšími, přinejmenším diskutabilními, okolnostmi, za kterých tento liberecký podnikatel generoval svůj zisk. Jeho manželka, Martina Michalová je pak asistentkou předsedy senátu za ODS, libereckého lékaře, Přemysla Sobotky a zároveň například členkou dozorčí rady libereckých dopravních podniků.

Liberecký tajemník Řeháček na sebe, mimo jiné, upozornil jako liberecký patriot, autor amatérských historizujících publikací o Liberci a jeho okolí nebo jako člen obnoveného vlastivědného sdružení s neslavnou historií, Jizersko-ještědského horského spolku (v letech 2000-2002 byl dokonce jeho předsedou). Nicméně spolumajitelé bytového domu, kterého je i Marek Řeháček vlastníkem, píší i libereckou historii současnou, na kterou se také asi jen tak nezapomene.

Pavel Michal je spolu s ex-náměstkem libereckého primátora a nynějším poslancem za ODS, Tomášem Hasilem, majitelem firmy Kalendář Liberecka, která je vytrvalým a kolikrát jediným soukromým, komerčním subjektem mezi žádajícími (školy, neziskové organizace, kulturní sdružení..) společnostmi o městskou dotaci. A žadatelelem z drtivé většiny úspěšným. Kalendář Liberecka je zároveň i poslaneckou kanceláří Tomáše Hasila, který tak na provoz své firmy pobírá nemalé státní veřejné peníze (zde). Míra trpělivosti s blahosklonnou štědrostí města vůči Kalendáři Liberecka došla libereckým občanským aktivistům a podali trestní oznámení na představitele města kvůli prodeji lukrativního pozemku za směšnou cenu právě firmě Kalendář Liberecka (zde).

Firma Pavla Michala a Tomáše Hasila se také blýskla při ostudném rozdělování zakázek během realizace MS v lyžování, které proběhlo v Liberci. Společnost Kalendář Liberecka dostala loni v létě licenci na provoz rádia Dobrý den. Moderátorkou jednoho z pořadů je třeba Hasilova manželka Vlaďka. Rádio začalo vysílat v září a v očích Neumannové organizačního výboru hned „převálcovalo“ léta vysílající konkurenty. Oficiálním dodavatelem informačního servisu se nestalo ani Radio Contact Liberec, které vysílá od roku 1991, ani Český rozhlas Sever, ale právě Hasilův a Michalův nováček na trhu, rádio Dobrý den.

Ostatně sám Tomáš Hasil, zmocněnec vlády pro mistrovství, který s jalovou upřímností do médií tvrdil, že o katastrofálních závěrech šetření týkajících se dotací pro MS „… nemůže říct vůbec nic. Jediné, co k tomu může říct, je, že se na mistrovství těší a myslí si, že to bude hezký…“. Ač mistrovství skončilo v stamilonových ztrátách, pan poslanec svých téměř čtvrtmilionu ročně, za svou roli zmocněnce, dostal.

Ale vlastníkem bytového domu spolu s tajemníkem Markem Řeháčkem není Tomáš Hasil, ale Pavel Michal, proto se zastavme ještě u něj. Michal figuruje ve společnosti Agentura 007, která rovněž od města dostává nemalé zakázky na kulturní akce. Jeho jméno například figurovalo mezi spekulanty s pozemky ve Vesci, kde se „proslavené“ liberecké mistrovství konalo. Ale jeho ambice jdou ještě dál. Je zapsán jako člen představenstva společnosti Papírové náměstí, která chtěla pomocí španělského kapitálu, zastavět poslední volné plochy v libereckém centru, které je nyní tak sužované investorskou neomaleností a podezřelou shovívavostí politiků (zde).

Marek Řeháček je tajemníkem libereckého magistrátu od roku 2002.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s