Jiří Šolc, Liberec občanům


1. Vnímáte jako hlavní problém Liberce korupci a klientelismus?



Ano, je to palčivý problém, není však jediný.




2. I významná část veřejnosti považuje problém korupce a klientelismu v Liberci za podstatný. Která strana či strany nesou podle Vás za tento stav hlavní odpovědnost?



Tak takto jednoduše se to klasifikovat nedá, viníkem nejsou politické strany, ale vadní lidé v nich a ti jdou (často, bohužel) napříč spektrem.




3.Můžete vyloučit, že strana či volební uskupení, které zastupujete, v případě úspěchu ve volbách, s těmito stranami neuzavře koaliční dohodu?



Koalici neuzavřeme pouze s KSČM, prosazujeme poměrné zastoupení v radě.
Sdružení Liberec občanům chce do vedení města prosadit princip poměrného zastoupení demokratických subjektů, dle volebního výsledku, bez neplodné hry koalice/opozice. KSČM nepovažujeme za demokratický subjekt.




4. Myslíte si, že by zastupitelé, pokud městu způsobí úmyslně či z nedbalosti výraznou majetkovou škodu, měli být za tuto škodu sami hmotně odpovědní, tzn. podílet se na její náhradě?



Ano, v tomto je legislativa ČR značně nedokonalá. Nejen politici, ale i úředníci či zástupci zájmových organizací.




5. Popište, prosím, v rozsahu 300 znaků, co konkrétního podniknete v boji proti korupci v případně Vašeho zvolení.



Nebojíme se přiznat inspiraci v protikorupčních mechanismech Hrádku n.N. a Semil, tam to již dobře funguje. Na webu města prosadíme „životopis zakázek“, výběrové řízení, včetně výběrových kritérií, smlouvy, případných dodatků a rozpisu plateb i časové plnění zakázky. Chceme jít tak daleko, že na vybrané akce zřídíme transparentní účet. Společnosti s neznámým vlastníkem budeme snižovat hodnocení a tím komplikovat přístup k zakázce města. Chceme, aby kvalitu díla hodnotili také občané, kterých se týká a aby o uplatnění případné reklamace byli občané zpět informováni. Chceme změnit pravidla pro prodej nemovitostí našeho města, proti těm, které dnes jsou ,máme řadu výhrad.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s