Poločas rozpadu

Jen tak pro pořádek se pokusím připomenout několik neoddiskutovatelných událostí v Liberci od října 2010 a přidat názor na ty diskutabilní. Nedělám si patent na rozum a pokud se mýlím, prosím opravte mne.

Před komunálními volbami v roce 2010 šla městem jedna řeč, že dosavadní vláda ODS a ČSSD s několika menšími regionálními seskupeními a primátorem Jiřím Kittnerem dostala město do cca dvou miliardového dluhu.

K tomu se přidaly ještě pověsti o nejzkorumpovanějším městě a dluhy z Libereckého MS v lyžování 2009. To vše zřejmě způsobilo, že říjnové komunální volby 2010 s převahou vyhrálo poněkud nečekaně s 20,63% seskupení „Změna pro Liberec“, které bylo hlavním kritikem tehdejšího hospodaření města.

Dvě dosud vůdčí politické strany ODS 17,74% a ČSSD 16,83% získaly dohromady nějakých 34,57%. Dále uspěly “Liberec občanům” 13,41% , Věci veřejné 7,27%, Unie pro sport a zdraví 6,96% a KSČM 6,92%. To že se voleb zúčastnilo jen 43,58% voličů je věc jiná. Tím získaly politické subjekty v Liberci následující počet zastupitelů „Změna pro Liberec 9, ODS 8, ČSSD 7, „Liberec občanům“6, „Unie pro sport a zdraví“ 3, Věci veřejné 3 a KSČM 3. Při počtu 39 zastupitelů znamenalo 20 zastupitelů většinu a od toho se odvíjelo i následující koaliční vyjednávání. Koaliční vyjednávání dle tisku vedl zástupce vítězné strany, který mimochodem získal i daleko největší počet preferenčních hlasů.

Někdy po volbách jsem nazval Jana Korytáře v nadsázce mesiášem, což v obecné rovině znamená spasitele nebo osvoboditele světa. Ten začal vyjednávat s tím, že předem deklaroval nechuť jít do koalice s ODS. Tady se podle mého názoru začala rodit první chyba z nezkušenosti, ne snad, že by to nebyla pravda, ale politik by nikdy neměl veřejně říkat nikdy. Další chybou možná bylo vsadit na ČSSD, i když chápu vysvětlení Jana Korytáře, že se tehdy naprosto distancovala od spojenectví s ODS a chápu i obavy z nezkušeného, nového vedení radnice. Přesto bylo poněkud neprozíravé žádat záruky protikorupční koaliční spolupráce od strany, která bez ohledu na celostátní program a doporučení, léta spolupracovala s ideovou opozicí ODS, k naprosté spokojenosti obou stran.

Programy všech stran a seskupení, které uspěly ve volbách počítaly s přibližně stejnými nebo alespoň podobnými prioritami jako byl např. boj proti korupci a klientelismu. Podle mého názoru, se většinová koalice tehdy mohla rekrutovat například i ze Změny pro Liberec 9, Liberce občanům 6, Unie pro sport a zdraví 3 a Věcí veřejných 3, což by dávalo dohromady 21 zastupitelů. Byla to také ČSSD, která po půl roce koaliční smlouvu vypověděla a ostatní jí poslušně následovaly.

Vím, po bitvě každý generál, je docela možné že by úlohu Trojského koně v 21 členné většinové koalici sehrálo seskupení „Liberec občanům“ se svým ambiciózním lídrem Jiřím Šolcem o kterém se zdroj, MF DNES obeznámený s vyjednáváním tehdy domníval, že „Liberec občanům“ je dohodnutý na spolupráci s ODS. Tato tvrzení Jiří Šolc vždy popíral i když, dle MF DNES, se Změnou pro Liberec vyjednával jen naoko. Ještě skeptičtější názor zastával tehdy jeden Liberečan obeznámený s vyjednáváním. „Kdybych si měl tipnout, tak koalici sestaví ODS. Šolce už mají, pro dohodu se Změnou pro Liberec je Zuzana Kocumová, se zbytkem Unie pro sport a zdraví si tak jistý nejsem,“ mínil dle MF DNES.

Současná situace na Liberecké radnici je dost přesným odrazem toho, o čem se téměř od začátku vyjednávání nové radniční vlády, spekulovalo. Většinová koalice byla v dubnu 2011, ústy vedoucího klubu ČSSD Martina Seppa, vypovězena, prý z důvodů špatné komunikace nového primátora a jeho obklopování se lidmi, kterým věřil. Odvoláni byli z funkcí všichni členové „Změny pro Liberec“ primátor Jan Korytář, ekonomický náměstek Jaromír Baxa a radní Květoslava Morávková.

Následně vznikla koalice menšinová (ČSSD 7, Liberec občanům 6 , Unie pro sport a zdraví 2 (Zuzana Kocumová menšinovou vládu nepodpořila), Věci veřejné 3, dohromady 18) s podporou ODS, což sice všechny strany této koalice odmítají, nicméně matematika je neúprosná. Navíc se to potvrdilo při hlasování o odvolávání členů Změny pro Liberec z postů v městem řízených organizací a jejich nahrazování lidmi z VV a ODS.

Tak došlo v Liberci k tomu, že jasného vítěze voleb převálcovaly dvě, na oko protichůdné a nepřátelské, ve skutečnosti minulostí pevně provázané, politické strany ODS a ČSSD. Je nyní mnoho naprosto zjevných záležitostí, které jasně dokazují závislost současné menšinové koalice na „opoziční“ ODS. Ono se ale na druhou stranu není ODS co divit, když se jí nabídla tak skvělá příležitost.

Je přece v politice příjemné za nic neručit a prosadit téměř vše, na čem straně záleží, počínaje dosazením svých členů do představenstev a dozorčích rad městem spravovaných organizací po schválení a prosazení bývalým vedením města předjednaných záležitostí. Byť by byla ODS tisíckrát v Liberci spojována s bývalým primátorem Kittnerem, stavební firmou Syner a korupcí, stejně jako s dvoumiliardovým dluhem města, tak je v současném postavení, bez soudních rozhodnutí, zcela čistá a navíc pro rozhodování současné menšinové vlády v určitých záležitostech zcela nezbytná.

Pravda také je, že mesiášští misionáři byli mnohokrát rozporcováni a snědeni, těmi kterým kázali spásu světa, nicméně jednadvacáté století by přece jen mělo být asi o něčem jiném, ne? Poločas vyhrála ČSSD + ODS, uvidíme jak v příštích volbách dopadne zápas.

Zdeněk Hromas

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Krátce po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, jsme s dvěma kamarády založili v místním hostinci s krycím názvem „Lidovka“, ilegální odbojovou
Nikdy jsem nebyl v politické straně, nejsem příznivcem hrubého, nepodloženého antikomunismu a vím, že mnoho voličů volilo v krajských volbách KSČM. Nicméně určitá pokora
Marně si kladu otázku, zdali postup náhradníka Pekárka za ODS do sněmovny je vrcholným majstrštychem politické scény a protikorupční vlády Petra Nečase zvlášť. Všichni
Jak asi uspějí politici z „renomovaných“ politických stran v jakýchkoliv následujících volbách? Jsou pro přemýšlivé voliče ještě důvěryhodní? Netvrdím, že by byli všichni nepoctiví,