nášLiberec

Search

Změna/nezměna v čele liberecké ODS

Páteční sněm liberecké ODS přinesl změnu vedení této strany, která v Liberci vládla poslední dvě desetiletí. V čele liberecké organizace ODS vystřídal Jiřího Kittnera Tomáš Hampl.

ODS tak pokračuje v zaběhnuté, dvacetileté linii provázanosti se zdejším betonářským prostředím, protože Hampl, stejně jako Kittner, přišel do politiky z identického podnikatelského prostředí kolem firmy Syner.

Jiří Kittner stáhnul svou kandidaturu. Důvodem bylo obvinění, kterým ho minulý týden počastovala protikorupční policie České republiky. Měl se podílet (minimálně krytím), spolu se svým někdejším náměstkem Pavlem Krenkem a zastupitelem za ODS Jiřím Zeronikem, na tunelování městského majetku skrze akciovou společnost Sportovní areál Ještěd. Kittnerovým nástupcem se stal vystudovaný báňský inženýr Tomáš Hampl.

Hampl přitom pochází ze stejného prostředí jako Jiří Kittner, jehož vazby na zdejší firmu Syner Liberec proslavily daleko za jeho hranicemi. Tomáš Hampl působil jako manažer ve firmě Investorsko inženýrská a.s., která vznikla jako dceřiná firma Syneru a její majitelé jsou s majiteli Syneru majetkově provázáni.

Vedle firmy Investorsko inženýrská působil nový předseda libereckých občanských demokratů v řadě společností, která jsou s Investorsko inženýrskou minimálně personálně propojeny jmény svých představitelů jako jsou Petr Kupf, Jaroslav Makovička, Radim Šlapák a dalšími. Jedná se převážně o obchodní instituce působící na poli byznysu s realitami. Jsou to například firmy Kipfold Keys, Horcher Trade, Gilaberte, Develop Industry, Gilberdyke Avenue, Andaine Invest, Devero nebo Monzonit.

Ve většině těchto firem působil Tomáš Hampl jako předseda dozorčí rady. Není také bez zajímavosti, že u většiny těchto firem je jediným akcionářem společnost SOL Brno, u které jsou pak společníci například z Britských Panenských ostrovů a jiných částí planety. Skuteční majitelé jsou tedy de facto nedohledatelní.

Hampl vstoupil do politiky oficiálně až v roce 2010, kdy byl zvolen na kandidátce ODS městským zastupitelem. Ale již předtím působil na liberecké radnici jako asistent primátora Kittnera a později měl na starosti evropské dotace. Tomáš Hampl se mimojiné podílel na vypracování smluv na přestavbu libereckých lázní a bazénu, kterou vyhrála společnost Syner. Podrobný popis historie okolo zadání kontroverzních zakázek, které stály za pádem primátora Korytáře i celé Změny pro Liberec a následným vytvořením velké tiché koalice ČSSD, Liberce občanům, USZ a ODS, jsme přinesli v jiném článku.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém