Podezřelé obchody Radima Ziky na Pozemkovém úřadu – po kolikáté už?

Už je to trošku obehraná písnička, která pořád ale ne a ne skončit. Chráněnec a politický dorost místopředsedy Senátu ČR Přemysla Sobotky (ODS), šéf Pozemkového fondu Radim Zika, musí čelit dalšímu podezření, že chtěl nevýhodným obchodem připravit stát o obrovské částky. Zika chystal dohodu s potomky velkostatkářů, kteří v rámci restitucí požadují po státu parcely v hodnotě 84 milionů korun. Pozemkový fond pod vedením předsedy Oblastní rady ODS pro Liberec Ziky ale není nijak skromný – restituenti mají náhradou získat pozemky v hodnotě přesahující jednu miliardu korun.

Podle informací Hospodářských novin mají velkostatkářovi potomci dostat náhradní pozemky za pole, na nichž dnes stojí například budova Českého statistického úřadu, hotel Don Giovanni nebo sídliště Solidarita. Pozemky jim měly být vyvlystněny po únoru roku 1948.

Pozemkový úřad už dřív jejich nárok spočítal na 84 milionů a jeho ředitel Radim Zika (ODS) loni v květnu předložil dozorčí radě ovšem následující návrh: fond uzavře s restituenty smír, protože u soudu by téměř jistě prohrál. A restituentům dá přibližně 260 hektarů náhradních pozemků.

Například dvanáctihektarové pole v pražských Letňanech – část je už nyní podle územního plánu ve stavebním režimu, zbytek má následovat. Podle oficiální cenové mapy stojí metr čtvereční v tomto místě čtyři tisíce. Takže celkem 480 milionů. Parcely naproti Thomayerově nemocnici v Praze – Krči o rozloze 46 tisíc metrů by zase bylo možné podle odhadů realitních makléřů prodat zhruba za 320 milionů.

A výsledek? Podle Hospodářských novin a jimi oslovených realitních kanceláří cena pozemků, na něž mají restituenti nárok, a hodnota parcel, které jim chce fond dát, tedy vůbec nesedí: 84 milionů proti nejméně miliardě.

Radim Zika po zveřejnění informací, zaujal svou obvyklou pozici „mrtvého brouka“ a odmítl se s novináři bavit. Pouze přes mluvčí vzkázal, že dohoda s restituenty už neplatí. Nicméně podle Hospodářských novin ve skutečnosti ale rozhodnutí dozorčí rady fondu stále platí, dodnes ho nikdo nezrušil. Zikův úřad také nevysvětlil, proč z dohody nakonec mělo sejít.

Vedení fondu předání pozemků naopak několik měsíců pečlivě připravovalo a součástí návrhu pro dozorčí radu byl právě i podrobný seznam pozemků. Dokonce s dovětkem, že se jedná o parcely, u kterých nic nebrání jejich vydání.

Radim Zika, který se v roce 2008 už cítil být hejtmanem Libereckého kraje, aby nakonec ve volbách prohrál, se na Pozemkový fond dostal poměrně záhy po své prohře. Do funkce, na kterou Zika neměl ani vzdělání (dodělal si soukromou vysokou školu v Kolíně a později v Praze) ani praxi, jej jmenoval tehdejší ministr zemědělství, Zikův spolustraník z ODS Petr Gandalovič.

Zika následně udělal z Pozemkového fondu místo skvělých pracovních příležitostí pro voje přátele, spolustraníky a koaliční partnery, ale přivedl si sebou i úředníky z Liberce, kteří už museli pro podivné obchody z Pozemkového fondu odejít. V době krize, šetření a škrtání se Radim Zika ovšem snažil být v rozpočtu více než velkorysý, a to jako směrem ke svým kamarádům, tak při vypisování zakázek.

Naposledy Pozemkový fond pod Zikovým vedením zazářil v lednu, když vyšly najevo naprosto skandální okolnosti ohledně směny pro narychlo vzniklou zemědělskou firmu, která získala za své nedávno koupené pole v hodnotě 340 tisíc korun lukrativní pozemky v Bedřichově zhruba za 90 milionů.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký přední představitel ODS a chráněnec prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky Radim Zika musel odejít z čela Pozemkového fondu a nakonec i z kandidátky do
Radim Zika, který musel odejít z čela Pozemkového fondu, když ho dostihli skandály s podezřelými prodeji pozemků a podivnou personální politikou, má zase co
Radim Zika, někdejší kandidát na hejtmana Libereckého kraje za ODS, musel rezignovat na svou funkci. Ač se v oficiálním prohlášení píše, že je to
Policie se v posledních dnech začala zabývat dvěma případy, které souvisí s libereckou politickou scénou. Jedním z nich je směna nemovitostí, kterou na Pozemkovém