Koalice vzkazuje voličům: S návrhy Změny zameteme.

Minulé zastupitelstvo bylo jasným důkazem, že návrhy Změny pro Liberec půjdou okamžitě do koše, bez ohledu na to, o co v nich jde. Zároveň se opět projevila soudržnost menšinové koalice a ODS, kdy bylo přesně patrné, které body jsou podstatné a kde je zajištěný přesný počet hlasů na odsouhlasení, případně zamítnutí.

První ukázkou byl hned začátek zastupitelstva, kdy společnou silou v naprosté shodě nedovolili zařadit ani jeden bod, který připravila Změna pro Liberec.

O jaké body šlo?

  • zařazení oprav tělocvičen na náměstí Míru a ve Vesci mezi projekty, určené k realizaci z evropských dotací
  • „nulová verze“ vyhlášky, omezující hazard ve městě 

U těchto projektů se při znalosti poměrů ani nelze divit. Byly to oba body s jednoznačnou podporou široké veřejnosti, kde by koalice jen těžko hledala argumenty, proč je proti jejich schválení. Vyhláška omezující hazard byla přitom již opřipomínkovaná z Ministerstva vnitra a připomínky byly zapracovány, v případě škol předložený materiál ukazoval, že finanční prostor pro zařazení projektů na tělocvičny existuje, nešlo tedy o nějaké rádoby populistické návrhy, které by nerespektovaly finanční realitu města.

Dalším bodem, jehož projednání koalice zablokovala, byla výměna člena dozorčí rady v Dopravním podniku. Co chtěla Změna pro Liberec? Pouhé stanovení termínu, kdy má být splněno usnesení zastupitelstva ukládající výměnu provést náměstkovi Lukáši Martinovi na valné hromadě. Zastupitelstvo rozhodlo v prosinci a náměstek Lukáš Martin tento úkol již více než pět měsíců není schopen splnit, ostatně jako mnoho dalších úkolů. Zřejmě je příliš vytížen svou zálibou v cestování v pracovních dnech společně se svou přítelkyní do exotických zemí.

Jednání Lukáše Martina je jasnou obstrukcí a snahou vyhnout se realizaci usnesení, které se mu nelíbí. Háček je zřejmě v tom, že zastupitelstvo schválilo do dozorčí rady Josefa Šedlbauera za Změnu pro Liberec. Prof. Šedlbauer byl odvolaný v létě 2011 z představenstva této společnosti, kde dokázal, že se dokáže ptát na věci podstatné. Byl to on, kdo zjistil, že dopravní podnik potají chystá nákup tramvají a kdo upozorňuje na rizika spojená se smlouvou s firmou Busline. Pro vedení města je takový člověk v dozorčí radě zřejmě nepříjemný.

Obstrukce náměstka spočívá v tom, že jednoduše nesvolal valnou hromadu, která by měla změnu provést. Místo, aby byli neplněním usnesení zastupitelstva pobouřeni i koaliční zastupitelé, hlasovali proti zařazení bodu na program a tím jasně naznačili, že o tom, co koalice dělá, se nebudou bavit.

Ostatní strany rády kritizují, že Změna jen boří, ale nikdy nepřijde s vlastní iniciativou. Na toto zastupitelstvo jsme přišli se třemi vlastními návrhy na rozšíření programu, koalice nám neschválila ani jeden. Zdá se, že spolupráce bude možná ve chvíli, až na radnici budou sedět jiní lidé. Lidé, kteří mají podobné hodnoty a o spolupráci bez ohledu na vlastní profit stojí.

Zuzana Kocumová, městská zastupitelka zvolená na kandidátce Unie pro sport a zdraví
Jan Korytář a Jaromír Baxa, městští zastupitelé za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tak tu máme další krajský pokus o rozdělení financí pro sportovní kluby, tentokrát „úspěšný“, protože prošel zastupitelstvem Libereckého kraje. A to přesto, že přidělování
Výrok dne: „Tak k čemu byla ta měsíční masáž o tom, jak potřebujete pro ty tři velké kluby tři až pět milionů na jejich
Žádat či nežádat odstoupení generálního ředitele krajské nemocnice, přímo odstoupení navrhovat nebo mu naopak vyjádřit důvěru? To je téma, které v současné době řeší hodně
Po nedávném návratu vlků na Českolipsko se nyní do Libereckého kraje vrátili také medvědi. Nejedná se ale o medvědy čtyřnohé, které bychom mohli potkat