Policie zatýkala policisty i civilisty kvůli vydírání

Rozsáhlou akci, pojmenovávanou krycím názvem Rytíř, rozjela koncem minulého týdne Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) spolu s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zadrženo bylo pět policistů a šest civilních osob, dohromady měli obchodovat s údaji z policejního informačního systému. Informace se tak dostávaly k detektivním a vymahačským firmám. Čtyři ze zadržených policistů pracovali v Libereckém kraji a mezi civilisty je i někdejší spolupracovník zavražděného podnikatele s vazbami na české podsvětí Františka Mrázka.

Čtyři zadržení policisté pracovali v Libereckém kraji. Byl mezi nimi i příslušník Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, další zadržený pracoval jako vedoucí obvodního oddělení. Jeden policista sloužil v Praze na žižkovském oddělení. V současnosti je už mimo službu. Podle představitelů GIBS měli za úplatu vyzrazovat a vynášet údaje, které pak měli poskytnout osobám z detektivních a vymahačských agentur.

Současně s tím zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu také šest civilistů. Ti vydírali 42letého podnikatele, kterého několik dnů drželi na neznámém místě. Cílem bylo získání výhod v obchodu s pohonnými hmotami. Hlavou zločinného spolčení měl být 43letý muž z Libereckého kraje, který své úkoloval na dva své podřízené a ti pak zase úkolovali další muže ze Severních Čech.

Mezi zadrženými má být kromě jiných i Vladimír Svoboda, spolupracovník zavražděného podnikatele a „kmotra“ Františka Mrázka. Detektivové z ÚOOZ ho zatkli v budově Českých drah, kde pracoval na odboru regionální správy majetku.

Svoboda se dříve jmenoval Vladimír Nešpůrek. V devadesátých letech pracoval u policie, od které odešel kvůli podezření z korupce. Po svém odchodu přešel do soukromé sféry a údajně měl spolupracovat se šéfem podsvětí Františkem Mrázkem. S tím, kterého ještě jako policista vyšetřoval. Svoboda ale jakoukoli spolupráci popírá. Po změně jména pracoval mimo jiné pro armádu v Afghánistánu, odtud ale také sám odešel. Jeho velitel na něj tehdy kvůli zkreslování minulosti podal trestní oznámení. Poté Svoboda pracoval jako náměstek u Technické správy komunikací, která o jeho minulosti neměla ani tušení.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody