Liberecký deník v novém? A v lepším?

Čtenáři libereckých médií si nemohli nepovšimnout změny, kterou s sebou přinesla personální obměna redakce Libereckého deníku. Nejvýraznějším příkladem byl zatím až propagandistický článek redaktorky Romany Proškové, který skrze vyjádření ředitele liberecké záchranky ostrým způsobem zaútočil na současné vedení kraje, jmenovitě na náměstkyni Zuzanu Kocumovou. Kdo a co stojí za současným obratem diskursu Libereckého deníku?

Podle informací, které se naší redakci podařilo sehnat, rozlítila míra angažovanosti a stranickosti článku Romany Proškové i vedení severočeské divize Vltava-Labe press, kam Liberecký deník spadá. V samotném článku je ponechán prostor pouze řediteli Mackovíkovi, na jeho ostrou kritiku neměla náměstkyně Kocumová možnost odpovědět (citována jsou pouze předchozí vyjádření Kocumové) a v důsledku se jí zastal i hejtman Půta.

Podoba článku navíc udiví, protože to v minulosti byla právě Romana Prošková, která kritizovala ve svém článku v TV Genus údajnou „nevyváženost“ a „nevyzdrojovanost“ u článků autorů našeho webu. Nicméně právě Romana Prošková, někdejší dlouholetá redaktorka Genus TV, byla spoluautorkou lživé a zmanipulované reportáže, za kterou se toto médium firmy Syner muselo na základě pravomocného rozsudku soudu členům naší redakce omlouvat.

Personální změny v Libereckém deníku přišly před několika měsíci s krátkým angažmá šéfredaktorky Barbory Silné. Podle bývalých redaktorů Libereckého deníku donutila Barbora Silná přímo či nepřímo k odchodu podstatnou část původní redakce a dosadila je novými redaktory, například Romanou Proškovou. Ta se již v minulosti „osvědčila“ jako nikoliv nestranná redaktorka (viz výše) s averzí zejména ke Změně pro Liberec, především během svého desetiletého angažmá v televizní stanici firmy Syner TV Genus, kde doplňovala tým angažovaných firemně-politických novinářů spolu s Alenou Roubalovou a Zdeňkem Soudným.

Podle nikoliv nevýznamných zástupců liberecké sociální demokracie (redakce jejich jméno zná, ale na přání je neuvádí) měla Barbora Silná blízko i k místnímu sociálně demokratickému bossovi Robertu Duškovi a její krátké, ale co do personálních obměn velice výrazné, angažmá v Libereckém deníku může souviset s nadcházející šňůrou voleb.

Barbora Silná navíc před svým odchodem rozeslala redakci Libereckého deníku dopis, kde výslovně uvádí, že se jí dostalo od jedné politické strany nabídky „na vedení celé politické předvolební kampaně.“  Jako svou nástupkyni navrhla Romanu Proškovou. Silná ale nakonec dala přednost stálejšímu angažmá v liberecké nemocnici, kde působí jako vedoucí PR oddělení. Ostatně již v minulosti působila na obdobné funkci u Luďka Nečesaného, nového ředitele Krajské nemocnice Liberec.

Teprve čas ukáže, nakolik jsou oprávněná tvrzení některých sociálních demokratů (či někdejších redaktorů deníku), že za personální obměnou Libereckého deníku stojí předvolební plány zdejšího sociálně demokratického bosse Roberta Duška, který má velký vliv i na zdejší KSČM na straně jedné a je dlouholetým partnerem ODS na straně druhé. Logiku, zvláště s přihlédnutím k faktu, že mezi čtenáři Libereckého deníku je řada potenciálních voličů ČSSD, by to mělo. A současné články, jako ten od Romany Proškové, tomu také nahrávají.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů