nášLiberec

Search

Hra inspirovaná Libercem varuje před kmotry

Skutečné korupční a politické kauzy daly vzniknout deskové hře, ve které můžete podvádět nebo podplácet soupeře. Cílem je kupovat si politiky ve sněmovně, které hra zobrazuje jako prasata. Vydala ji Transparency International a je distribuována zdarma.

Jaké to je, koupit si svého politika? Udělat si titul na jedné z rychloškol? Ovlivnit městskou zakázku nebo vytunelovat nějaký podnik? To zjistíte, když si zahrajete novou deskovou hru Mezi kmotry.

Deskovou hru Mezi kmotry poprvé v Liberci představila veřejnosti nezisková organizace Transparency International. Obyvatele Liberce nepřekvapí, že řada situací ve hře až podezřele připomíná zdejší letité kauzy.

„Ta hra odráží život a realitu. Zatímco Monopoly ukazují, jak vypadá svět podnikání, Dostihy a sázky svět hazardu, naše hra zavádí hráče do prostředí klientelismu a korupce. Třeba Liberec se tam musí poznat,“ prozradil Radim Bureš, ředitel Transparency International.

Desková hra Mezi kmotry

Veškerá jména a události tvůrci samozřejmě anonymizovali, ale lidé obeznámení například s kauzou policejního exředitele Dvořáka se musejí smát, když v jednom z úkolů hry musejí podplácet policii, aby nebyli trestně stíháni.

O žádnou hru nejde

„Myslím, že hra dává zábavnou formou nahlédnout na věci skutečně vážné, až temné, které svazují naši společnost. Někdy není od věci dívat se i na tyto věci s nadhledem, ale neměli bychom zapomínat, že podobné praktiky jsou každodenní součástí života české společnosti a v důsledku o žádnou hru vlastně nejde,“ komentuje Jaroslav Tauchman, šéfredaktor protikorupčního webu Náš Liberec.

Původně měla být hra ještě konkrétnější. „Ve své první verzi obsahovala mapku republiky a byla by na ní zobrazena reálná města, lidé a skutečné případy. Pak jsme ale raději udělali hru pouze inspirovanou skutečností, neboť některé kauzy ještě pořád nebyly dořešeny,“ zdůraznil Bureš.

Ve hře jde o to kupovat si poslance a dostávat je do svého vlivu. Vítězí ten, kdo obsadí parlament nebo vydělá tolik peněz, že si může koupit většinu politiků. Ty hra zobrazuje jako prasata a přestože podoba s realitou je náhodná, vepř s patkou a bradavicí nikoho nenechá na pochybách, o koho má jít. Hru ztěžují různé úkoly, které hráči musí plnit, například praní špinavých peněz, shánění kompromitujících materiálů na soupeře nebo vedení pomlouvačné kampaně. Nejlepší na celé hře je, že podvádění, vydírání a uplácení soupeřů je nejen povolené, ale i žádoucí. Soupeři se tedy mohou různě domlouvat, ale i podrážet nebo podplácet výměnou za neútočení. Právě to má podle Bureše ilustrovat realitu ve společnosti.

„V médiích čteme a slyšíme o kmotrech, klientelismu a korupci, ale řadový člověk který v tom sám nejede si to ani neumí představit. Ta hra mu pomůže vidět svět zločinu takový, jaký je,“ dodává. Hra se nedá zakoupit, na její vznik totiž přispěla EU a Transparency International na ní nechce vydělávat. Hra je zdarma, ale počet kusů je omezený. Zájemci o hru se mohou přihlásit na emailu redakce@nasliberec.cz

Autorem článku je Tomáš Lánský, článek vyšel v 5+2

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dne 21. března 2013 vydal OVÚS MěÚ Chrastava (dále jen „prvoinstanční orgán“) v přenesené působnosti rozhodnutí, kde nařídil majitelce odstranění závad její závažně poškozené
TRANSPARENCY INTERNACIONAL hodnotila transparentnost financování senátní volební kampaně mj.v senátním obvodě Liberec s těmito výsledky (školní známky 1=výborná, 5=nedostatečná):
Dosavadní praxe životnosti hejtmanů v Libereckém kraji připomíná spíše prostředky na jedno použití. Hejtman posloužil, hejtman může (musí) jít.  Nelze říci, že dosud nikdy
V naší republice vznikly kdysi logické správní části zvané okresy tvořené zpravidla větším městem a menšími městy a obcemi, které se k němu logicky