Výsledky kampaně BlaBla Nevolím v Libereckém kraji

Na úterní tiskové konferenci Rekonstrukce státu oznámila výsledky kampaně BlaBla Nevolím. Projekt Rekonstrukce státu podpořilo celkem 1517 kandidátů do sněmovny a tak můžeme věřit tomu, že se po volbách ve sněmovně sejde dostatečná většina poslanců, kteří budou zavázání slibem svým voličům hlasovat pro přijetí protikorupčních zákonů.

A jak to tedy dopadlo v Libereckém kraji?

Úvodem je třeba říci, že každý z občanů má k dispozici celkem 5 hlasů – 1 hlas pro stranu a 4 preferenční hlasy. Věřím, že většina z oprávněných voličů využije všech 5 hlasů a při kroužkování přihlédne – mimo jiné – i k tomu, zda ten který kandidát podporuje nebo nepodporuje projekt Rekonstrukce státu.

Postoj „velkých stran“ v Libereckém kraji?

Jako jediná ze všech stran kandidujících v Libereckém kraji dodala podpisy všech kandidátů TOP09 v čele s Janem Farským. Ten má za sebou zkušenosti z poslanecké sněmovny z předchozího období a s Rekonstrukcí státu dlouhodobě spolupracuje. Je autorem zákona o zveřejňování smluv na internetu, který v minulé sněmovně skončil svou pouť ve výborech díky blokaci poslanců ODS a ČSSD. Proto věřím, že se lídr TOP09 v Libereckém kraji do sněmovny dostane.

Na druhém místě se z „velkých stran“ umístila ČSSD – z první pětky kandidátů podepsali podporu projektu Rekonstrukce státu čtyři. Kromě lídra Pavla Ploce a primátorky Liberce Martiny Rosenbergové také Lukáš Pleticha (č. 3 na kandidátce), který projekt podpořil podpisem a současně sepsal řadu konstruktivních připomínek. Proto věřím, že voliči ČSSD dají preferenční hlasy právě jemu.

Za ODS podepsali podporu projektu Rekonstrukce státu jednička na kandidátce Hana Moudrá (starostka České Lípy) a Vít Němeček (č. 4 na kandidátce), který mandát poslance obhajuje. Domnívám se, že právě mezi nimi se rozhodne o tom, kdo se do sněmovny dostane. Kromě nich podepsalo projekt Rekonstrukce státu ještě dalších 6 kandidátů.

Špičky KSČM nepodepsali, vedení se odvolává na dopis Vojtěcha Filipa

Jedinou stranou, která nemá z první pětice kandidátů žádný podpis je KSČM. František Pešek (č. 2 na kandidátce) řekl, že „stanovisko k iniciativě Rekonstrukce státu a k protikorupčním zákonům vyjádřila KSČM otevřeným dopisem předsedy Vojtěcha Filipa.“ V otevřeném dopise předsedy KSČM stojí, že Rekonstrukci státu komunisté vítají jako projekt, kterým jim pomůže snížit v Česku korupci. A většinu protikorupčních zákonů obsahuje podle Filipa volební program KSČM.

To je ovšem obecné konstatování bez jakéhokoliv závazku podpory a proto dostali kandidáti KSČM BlaBla. A není bez zajímavosti, že Vojtěch Filip nepodpořil zrušení anonymních akcií (zdržel se) a rozšíření pravomocí NKÚ (nehlasoval).

Stanoviska dalších stran

A jak dopadly další strany s podporou Rekonstrukce státu?

  • kompletní první pětice – Úsvit přímé demokracie, Strana zelených a Změna
  • čtyři kandidáti z první pětice – ANO 2011 a KDU-ČSL
  • tři kandidáti z první pětice – Piráti
  • dva kandidáti z první pětice – Zemanovci
  • jeden kandidát z první pětice – Hlavu vzhůru

Za zmínku stojí například to, že projekt Rekonstrukce státu podepsal Stanislav Eichler (č. 2 na kandidátce SPOZ) – dříve hejtman za ČSSD – a v této souvislosti by bylo zajímavé vědět, proč Liberecký kraj pod jeho vedením například nezveřejňoval všechny smlouvy na internetu.

Po počátečním váhání projekt Rekonstrukce státu podpořil také lídr ANO 2011 Martin Komárek. Ten sice napřed prohlásil, že „Rekonstrukce státu je dobrý podnik, ale Ano má vlastní recept, který se v mnohém shoduje, a já kandiduji za ANO.“ Krátce před uzávěrkou podpisů však připojil svůj podpis i on.

Výsledky kampaně BlaBla Nevolím v Libereckém kraji najdete na webu, kde si můžete také vytisknout kroužkovací lístek pro jednotlivé politické strany.

Pavel Felgr
krajský koordinátor projektu

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Rekonstrukce státu se opírá o odborné znalosti padesátky expertů, včetně bývalých náměstků a vysokých státních úředníků. Tématem rozšíření působnosti NKÚ na kontrolu všech
Poslanec Ivan Pilný (ANO) odpověděl Rekonstrukci státu na otevřený dopis, který obdržel na základě pokusu potopit zákon o zveřejňování smluv, jehož byl spolupředkladatelem. Rekonstrukce
Otevřený dopis Rekonstrukce státu poslanci ANO a předsedovi hospodářského výboru Ivanu Pilnému, který odmítl návrh zákona o registru smluv. Ivan Pilný (ANO) podpořil projekt
Rekonstrukce státu se ohrazuje proti účelovému tvrzení, že expresní projednávání “rekonstrukčních” zákonů vychází vstříc jejím požadavkům. U složitých norem, jako je zákon o státní