Otevřenost a slušnost vodcaď podcaď aneb kdopak to radí panu poslanci?

„Otevřeně a slušně to jde“ – takové heslo zvolila TOP 09, která kandiduje s podporou Starostů pro Liberecký kraj na severu České země a které mají představit zejména dva lídři – do nedávna poslanci se zkušeností starostů, Jan Farský ze Semil a Václav Horáček z Železného Brodu. Nicméně alespoň u druhého jmenovaného to s tou otevřeností nebude tak horké.

 

Někdy zjara tohoto roku jsme se dozvěděli, že panu poslanci Václavu Horáčkovi dělá asistenta firemní žurnalista společnosti Syner a PR pracovník liberecké ODS a Jiřího Kittnera Zdeněk Soudný. Ten  na Liberecko přišel s Kateřinou Neumannovou během nechvalně proslaveného MS v lyžování 2009. Později se dal do služeb místní ODS a současně s tím i zdejšího lobbistického syndikátu kolem stavebního gigantu Syner.

A protože média firmy Syner (Genus TV, Týden v LK), Zdeňka Soudného nevyjímaje,  používají nezřídka ke své práci manipulace a lži, zajímalo nás, zda se bude podílet i na kampani pro znovuzvolení Václava Horáčka do Poslanecké sněmovny. Ostatně není to prvně, kdy Zdeněk Soudný pro kandidáta TOP 09 (byť nepřímo formou brožury krajské nemocnice) pracoval. Jednalo se o někdejšího ředitele Krajské nemocnice Liberec Ludka Nečesaného, který v roce 2010 kandidoval na primátora za TOP 09. Nečesaný měl zároveň v té době k vrcholným představitelům liberecké ODS a Syneru velice blízko.

Ale ouha. Zatímco na stránkách pana poslance Zdeněk Soudný ještě na jaře tohoto roku jako asistent figuroval, na konci léta již tomu tak nebylo (ostatní pracovníci zde kontakty uvedeny měli). Když už bylo jasné, že předčasné volby budou koncem října, jsme se tedy obrátili na Zdeňka Soudného s dotazem, jak to je či bylo s jeho angažmá pro Václava Horáčka? Odpověď žádná. To nepřekvapilo.

Stejnou otázku jsme ale položili i panu bývalému poslanci Horáčkovi, a to opakovaně. Odpověď žádná. Ptali jsme se i dalších dvou zaměstnankyň exposlance Václava Horáčka, každé zvlášť, rovněž opakovaně. Odpověď žádná. Během dlouhých šesti týdnů snad deset pokusů o získání odpovědi na jednoduchou otázku. Bez výsledku. Ale možná toto je ta proklamovaná slušnost a otevřenost.

Liberečtí kandidáti za TOP 09/Starosty se snaží postavit kampaň na starostenské zkušenosti, de facto na tom, že jsou jiná TOP 09 než TOP 09 Miroslava Kalouska, letadel Casa nebo i místního Jaromíra Drábka, který byl vlastní krajskou buňkou po sérii skandálů pro jistotu před volbami uklizen z postu krajského předsedy. Z části možná zaslouženě a právem, ale těžko říci ale, zda jim takové postoje, které volí minimálně bývalý poslanec Václav Horáček, v této snaze pomůžou.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,