nášLiberec

Search

Rozdávají opět Starostové a ČSSD na kraji trafiky dle stranického klíče?

Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro Liberecký kraj) kraje vybrala, dává tušit, že šlo o předem jasné zadání. Mezi vítěznými uchazeči jsou lidé spojení s politickými stranami a přátelé jejich významných funkcionářů. K vítězství jim dopomohlo například i několik málo řádků okopírovaných z internetu.

Hodnotící komise ze spolustraníků

Dům pro seniory v Liberci – Františkově, Domov důchodců ve Sloupu v Čechách nebo Domov důchodců ve Velkých Hamrech. Všechno klíčová krajská sociální zařízení, ve kterých se má dostávat té nejlepší péče nejstarším občanům Libereckého kraje. Na začátku léta tohoto roku vyměnila Rada Libereckého kraje na základě výběrových řízení jejich ředitele. Ti mají nastoupit k prvnímu září. Nakolik se ale skutečně jednalo o výběrová řízení a zda se nejednalo jen o divadlo před veřejností a nakrmení legislativního šimla, je otázka.

Na tyto posty se dostal jeden člen pražské ODS, jedna bývalá členka ČSSD a kamarád a kolega funkcionář bývalého krajského náměstka za ČSSD, která nyní se Starosty pro Liberecký kraj vládne. ODS v krajském zastupitelstvu pak plní roli loajální a nekonfliktní opozice.

Rada Libereckého kraje se řídila posudky hodnotících komisí, kde mimo jiné zasedali například: Lenka Kadlecová (ČSSD), náměstkyně hejtmana, řízení resortu sociálních věcí, Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj), člen rady kraje, řízení resortu zdravotnictví, Hana Moudrá (bývalá starostka České Lípy za ODS), člen sociálního výboru, Jana Příhodová, ředitelka Domova Rožďalovice, kde je dnes zaměstnán bývalý kontroverzní radní za ČSSD Pavel Petráček nebo Vladimír Vopelka (ODS), ředitel Domovů sociálních služeb Litvínov. Poradním hlasem měli přispět i Starostové jednotlivých obcí, ale v případě Velkých Hamrů tomu tak například nebylo.

Stranické cestičky umeteny?

Ředitelem velikého komplexu Domova pro seniory v libereckém Františkově se nestal nikdo znalý místní problematiky, ale člen ODS na Praze 11 Jan Gabriel. Ten původně podnikal v pohostinství, ale později se uchýlil k jistějším vodám komunální politiky. Na Praze 11 se věnoval od roku 2010 sociální oblasti.

 V hodnotící komisi zasedali jeho spolustraníci. ODS Libereckého kraje je sice v opozici, ale formálně podporuje současnou koalici Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a odpadlíků ze Změny pro Liberecký kraj.

Ředitelkou Domova Důchodců ve Sloupu v Čechách byla vybrána Dagmar Žaloudková, která působí jako konzultantka kvality v sociální oblasti v Ústeckém kraji. V posledních volbách kandidovala za politické hnutí UFO (Ústecké fórum občanů), které dnes v Ústí nad Labem vládne s ČSSD a odpadlíky z ANO, kteří se odpojili od původní povolební koalice s hnutím PRO! Ústí.

Ze jmenování (a ze způsobu, jak jej Rada Libereckého kraje provedla) Dagmar Žaloudkové byl minimálně rozladěn její předchůdce ve funkci, dlouholetý a zaměstnanci oblíbený ředitel Zdeněk Vlk. Ten se o jejím jmenování dozvěděl z čista jasna mailem od pověřené úřednice na kraji a v následném veřejném dopise uvedl, že Rada kraje vyslala jasný signál, že chce „za ředitele domova paní Mgr. Dagmar Žaloudkovou, která se byla na domově podívat na tři hodiny těsně před výběrovým řízením.“

Rozpaky nad znalostí problematiky Domova důchodců ve Sloupu v Čechách hovoří také rozhovor v Českolipském deníku, kde Dagmar Žaloudková, již jmenovaná za ředitelku, dokázala ke své koncepci říci pouze, že má místní domov důchodců krásný park.

Velké Hamry – tradiční trafika?

Změna vedení postihla i Domov důchodců ve Velkých Hamrech, který slouží jako centrální instituce svého druhu nejen pro Velké Hamry, ale pro velkou část Tanvaldska a Železnobrodska.  Několik měsíců (či spíše týdnů) před krajskými volbami 2012 zde bylo zřízeno speciální místo zástupkyně ředitelky pro tehdejšího krajského náměstka pro sociální oblast Pavla Petráčka, Lenku Kadlecovou.

Ta byla tehdy kandidátkou na hejtmanku a dnes vede sociální odbor na kraji v koalici hejtmana Martina Půty i ČSSD Libereckého kraje, poté co několik týdnů před svým obviněním z korupce rezignoval boss zdejší sociální demokracie Robert Dušek. V roce 2012 se jednalo o klasickou Duškovu politiku, kdy do čela kandidátky dosadil neznámou tvář a na několik měsíců jí zařídil politicky přitažlivé místo. Podobně byla před komunálními volbami dosazena na libereckou záchranku pozdější primátorka Martina Rosenbergová, aby se z ní v čase předvolebním po povodňovém v roce 2010 stala „záchranářka“.

Dnes se stal ředitelem Domova důchodců ve Velkých Hamrech Čestmír Skrbek. Muž, který celých dvacet let figuroval ve vedení Svazu lyžařů a nikdy neměl se sociální oblastí co do činění. Před několika měsíci byl ale ze svazu odvolán a nyní přesvědčil Radu Libereckého kraje, že on je tím správným k řízení tak veliké a důležité instituce.

Čestmír Skrbek navíc předložil hodnotící komisi svou koncepci, která se oproti návrhům ostatních uchazečů (vedle Skrbka se o post ucházeli čtyři další lidé) na první pohled velice odlišuje. Jedná se o pouhou stránku a půl textu, navíc doslova okopírovaného (nebo jen  s drobnými  úpravami) z internetu – například textu z webových stránek Domova seniorů TGM v Berouně. I taková kvalita přesvědčila Radu Libereckého kraje, že Čestmír Skrbek je tím správným odborníkem.

K spekulacím o transparentnosti výběrového řízení rovněž nepřidá ani fakt, že Čestmír Skrbek je přítelem dalšího funkcionáře ze svazu lyžařů, někdejšího náměstka pro sport Libereckého kraje Radka Cikla za ČSSD. Ve svazu působí i další rodinní příslušníci vlivných členů dalších stran.

Samotný Radek Cikl v závěru své politické kariéry na kraji na sebe upozornil, když jej odstupující Rada kraje (ČSSD opřená o KSČM) na poslední chvíli jmenovala do funkce ředitele liberecké Střední průmyslové školy stavební, aniž by měl s vedením takové funkce či učením nějakou zkušenost. Tehdy nastupující hejtman za Starosty pro Liberecký kraj Martin Půta nešetřil před médii svým pohoršením a mluvil o „nečisté hře“.  Po výměně rolí a ustanovení vlády s ČSSD je ale, zdá se, vše jinak. Lépe řečeno, vše  při starém.

Krajské protikorupční pracoviště disponuje materiály, které se týkají všech zmíněných výběrových řízení.

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,
Krajské protikorupční pracoviště, o.p.s. ve spolupráci s občanským sdružením Čmelák-SPP, o.s., připravilo před volbami servis pro obyvatele města Liberce. Navazujeme tak na práci občanského