Rozsudek s bývalým vedením města padne za týden, Jiří Kittner trestu zřejmě unikne

Dnes se u soudu v Liberci konalo další, de facto poslední jednání ve věci tunelování městského majetku skrze akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ), ve kterém jsou obviněni bývalý primátor Jiří Kittner, jeho náměstek Pavel Krenk a bývalý zastupitel Jiří Zeronik (všichni tehdy za ODS). Státní zástupce stáhl žalobu proti Jiřímu Kittnerovi, protože se podle něj nepodařilo dokázat jeho podíl na škodě, která městu vznikla. Oběma dalším žalovaným naopak navrhuje nepodmíněné tresty.

 

Státní zástupce Miloš Klátik sám navrhl u Jiřího Kittnera zproštění obžaloby, protože se, dle jeho názoru, nepodařilo prokázat úmysl a skutkové naplnění trestného činu, například proto, že do SAJ byl jmenován v roce 2006, kdy už byly obchody realizovány. Podle státního zástupce se mohlo jednat například o nedbalost, ale to na důkaz o úmyslu nestačí.

V případě bývalého Kittnerova náměstka Krenka a jeho asistenta a zastupitele Zeronika navrhuje naopak tresty nepodmíněné, při spodní hranici začínající na pěti letech, ve vězení s ostrahou. Viní je z podvodů a účelového zneužití pravomoci veřejného činitele. Jiří Zeronik již navíc byl jednou pravomocně odsouzen za korupci a v současné době je obviněn v další kauze zneužívání evropských dotací.

Na skutečnost, že se Jiřímu Kittnerovi zřejmě nepodaří prokázat vinu, upozorňujeme již dlouhodobě. Vedle jeho nesporné viny politické je ale zarážející skutečnost, že státní zástupce nezohlednil fakt, že o tom, že Pavel Krenk s Jiřím Zeronikem podvádějí, musel vědět a minimálně nijak nekonal. Podrobnější analýzu činnosti trojice Kittner, Krenk, Zeronik v kauze SAJ  naleznete zde.

Advokáti všech tří politiků se snažili mírnit závažnost potencionální trestné činnosti tím, že jednali v zájmu SAJ, rozšiřovali jeho majetek, zdůrazňovali význam zimních sportů a padaly i citace z řeckých klasiků. Soudce Petr Neumann vynese prvoinstanční rozsudek 2. července 2014.

Celá „kauza SAJ“ začala před několika lety, kdy  jsme se ji ve Čmeláku-SPP, o.s. začali dlouhodobě věnovat a v roce 2009 jsme spolu s Oživení , o.s. podali trestní oznámení. Nabyli jsme dojmu, že skupina politiků z ODS, tedy někdejšího (volební období 2002-2006) vedení města a SAJ účelově a pro město vyváděla skrze tuto akciovku nemovitosti, které končily v jejich blízkém okruhu.

Na základě námi podaného trestního oznámení obvinila v září 2011 protikorupční police liberecké politiky z ODS, a to primátora Jiřího Kittnera, kterému hrozí deset let pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, ač dnes státní zástupce navrhl stažení žaloby proti němu. Jiřímu Zeronikovi a Pavlu Krenkovi hrozí až dvanáct let za podvod a zneužití pravomoci veřejného činitele, nicméně státní zástupce dnes navrhuje spodní hranici trestu. V roce 2013 na jaře se závěry policie ztotožnil státní zástupce všechny tři zažaloval, městu měla vzniknout škoda nejméně 13 milionů. Soudní proces začal v listopadu roku 2013.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17