nášLiberec

Search

Reakce na hejtmanovu reakci: aneb fakta jsou jako zrcadlo

Hejtman Martin Půta vydal tiskové prohlášení, kde se obul do libereckých médií (konkrétně do Libereckého deníku), že prý píší nesmysly. Důvod? Místní média si dovolila napsat pravdu. Tedy to, že Liberecký kraj zadal zakázku bez výběrového řízení (ač v tomto případě celkem pochopitelně) firmě, která má stejné majitele jako největší sponzor Starostů pro Liberecký kraj. Nesmysly tedy nepíší novináři, ale hejtman Půta. A to zcela vědomě.

Co že liberečtí novináři napsali tak strašného, že se to dotklo pravděpodobně nedotknutelného ega hejmana Martina Půty? Toto: „…firma IBR Constulting, s.r.o. přispěla Starostům pro Liberecký kraj částkou 200 tisíc korun. Dříve jednatel této firmy Roman Lenner ovšem figuruje také jako bývalý jednatel ve firmě Brex, s.r.o. (nyní vlastnická provázanost přes firmy V–CON, s.r.o. a VALBEK-EU, a.s.), která nově zatepluje školní budovu Centrum na Králově Háji, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou (STAN, dříve SLK).“ Celý článek z Libereckého deníku je zde.

To vše je zkrátka a jednoduše pravda a jen a jen fakta. IBR Consulting, daleko největší předvolební sponzor Starostů pro Liberecký kraj v roce 2012 (dar 200 tisíc korun)  patří do „stáje“ Valbeku, stejně tak jako firma Brex, které byla nyní dána zakázka bez výběrového řízení, aby zajistila havárii na škole na libereckém Králově háji, kde vznikla škola, protože původní výherce výběrového řízení nebyl schopný zakázku dokončit.

To je situace celkem pochopitelná, naše redakce situaci konzultovala s dvěma právníky (například i z renomované nevládní protikorupční organizace, která nyní vedení Libereckého kraje tolik vadí, ač se k ní před volbami tolik hlásila), kteří se shodli, že pokud jde o pouhé zajištění havárie, je postup kraje de facto bezproblémový. Toť vše.

Ale píše-li hejtman Půta, že by společnost Brex není provázána s firmami, které jsou napojeny (právě skrze sponzorství) na Starosty Libereckého kraje a že je to dokonce naprostý výmysl, tak buď neví o hnutí, které řídil zhola nic nebo (a to spíše) vědomě nemluví pravdu.

Ale chraň ruka páně média, která si dovolí upozornit na skutečnost, která ač je sebepravdivější, mohla by poškodit pečlivě budovanou ultratransparentní image krajského vedení! A to Liberecký deník ještě neuvedl, že firma Brex, která nyní na Králově háji řeší situaci se školou je spoluvlastněna podnikatelem, který jinde zase čile obchoduje se známým stavebníkem z Liberce Josefem Nadrchalem, který pro město Desná v Jizerských horách, kde starostoval dnešní krajský náměstek za Starosty Marek Pieter připravil výběrové řízení na rekonstrukci zdejší cca 30 let staré základní školy v astronomické výši cirka 150 milionů korun. Soutěž pochopitelně vyhrála firma Syner.

Profesionálním politikům prostě fakta vadí. Jsou nepříjemná a bourají pracně budované PR. Proto je hned třeba přejít do protiútoku nebo třeba jen mlžit, vymýšlet si nepravdy (eufemisticky řečeno) a dělat ze sebe oběť temných rejdů a spiknutí. Že to umí i současné krajské vedení, to už se ví minimálně od kauzy zneužívání evropských dotací, kdy současné vedení kraje ukázalo, jaké umí po volbách veletoče nebo od doby, kdy policie zatýkala na úřadu ROP Severovýchod, která ta činila i na základě kontroverzního rozhodnutí rady ROP Severovýchod, vzešlého na základě doporučení hejtmana Martina Půty a později zatčeného ředitele ROPu Bořka Machatého.

Ale fakta jsou jako zrcadlo, na to se také marně zlobit kvůli vlastním křivým ústům.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou