Reportéři ČT o v Liberci dobře známých firmách, tentokrát z Ostravy

Včerejší investigativní pořad Reportéři ČT přinesl zajímavou reportáž o ostravské klientelistické chobotnici okolo lobbisty Martina Dědice. Ten měl „pomáhat“ soukromým firmám získávat z ostravských městských společností veřejné zakázky v hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun. Mezi úspěšnými uchazeči byla i firma Pragoimex, která podivným způsobem v nedávné minulosti získala velice podezřelý tendr na dodávku tramvají i v liberecko-jabloneckém dopravním podniku a nezapomněla se zastavit u Syneru i Miroslava Pelty.

 

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) nakoupil začátkem roku 2011 osm nových tramvají za téměř 320 milionů korun. Soutěž vyhrála společnost Pragoimex. Ač se jedná o smlouvu rámcovou, kdy koupě dalších (zbývajících) vozů musí být ošetřena dodatky, městu i tak hrozí pokuta za jejich neodebrání. Zatím ovšem liberecké ulice za mohutného rachotu brázdí pouze jedna z nových, nevyzkoušených tramvají. Na zbytek nemá zadlužený Liberec peníze.

To vše za situace, kdy dluhy a další závazky DPMLJ totiž dosahují téměř čtvrt miliardy korun. Velice podezřelý byl také způsob, jakým k obchodu došlo. Za DPMLJ totiž smlouvu podepsal na poslední chvíli, po prohraných volbách 2010, v té době již bývalý primátor za ODS Jiří Kittner a Jiří Richter, zastupitel a člen Demokratické regionální strany (DRS). A to když už bylo jasno, že budou oba ze svých funkcí v DPMLJ odvoláni

Celá transakce se dokonce odehrála za zády nového vedení města v čele s Janem Korytářem, které vzešlo z voleb v roce 2010. To vše za přispění ředitele DPLMJ Jiřího Veselky z Unie pro sport a zdraví, který byl po odvolání Změny pro Liberec jmenován pro změnu ředitelem Krajské nemocnice Liberec a za nedlouho mu ekonomického ředitele přišel dělat (bez výběrového řízení) právě Jiří Kittner.

DRS se dokonce do nového zastupitelstva ani nedostala. Tato strana, fungující jako „béčko“ ODS, byla do značné míry umělým konstruktem zdejších na politiku napojených podnikatelských kruhů, který měl pomoci udržet ve městě staré mocenské struktury.

Nově nakoupené tramvaje jsou navíc prototypem, nikde jinde nejezdí a každý jejich problém může zakázku výrazně zdražit. Navíc obyvatelé města bydlící u koejí si stěžují na nesnesitelný hluk a otřesy, která nová tramvaj produkuje. Alarmující je také skutečnost, že dopravní podnik už jednou prototyp tramvaje za desítky milionů vyvíjel a vůz dodnes stojí nepoužívaný v depu jako pomník špatného rozhodnutí, za které, jak je zvykem, nenesl nikdo odpovědnost.

Tak jako v Ostravě, ani v Liberci nešly peníze kam měly, napřímo. Společnost Pragoimex, která tak zadluženému dopravnímu podniku tramvaje dodává, zahořela láskou k hokeji v Liberci a stala se sponzorem Bílých tygrů Liberec, který patří zdejší firmě svázané s ODS – stavební společnosti Syner (S group holding). Podobně se stávají sponzorem Bílých tygrů další firmy, které u města, kraje či společnostech jim patřících získávají významné veřejné zakázky, dotace nebo jiné výhody. Jsou to například A.S.A., Eltodo, Busline, Geoprint nebo právě zadlužený Dopravní podnik města Liberce.

Společnost Pragoimex se rovněž stala sponzorem jabloneckého fotbalového klubu FK Baumit Jablonec, který patří šéfovi českého fotbalu a jabloneckému zastupiteli za ODS Miroslavu Peltovi (alespoň na chvíli – její jméno bylo ze stránek FK Jablonec rychle staženo). Miroslav Pelta spolu například s majiteli Syneru tvoří tým hokejového mužstva Northern Stars, kde vedle podobných podnikatelů, kteří získávají často tučné veřejné zakázky, lze nalézt i politiky ODS či TOP 09. Jmenujme Radima Ziku či někdejšího kandidáta na primátora za TOP 09 Luďka Nečesaného. Akcí Northern Stars se rovněž rád účastní současný kandidát ODS na prezidenta republiky Přemysl Sobotka.

Jak to vypadá, podnikatelské zásvětí a podsvětí napojené na veřejné zakázky funguje skoro všude stejně podobně. Ostrava nebo Liberec. Jedinou útěchou pro Severočechy může být fakt, že ač dnešní liberecký hejtman Martin Půta dávno vlastní vinou ztratil svou pracně budovanou mediální image protikorupčního bojovníka, můžou být za něj obyvatelé Libereckého kraje, v porovnání s hejtmanem toho Moravskoslezského, ještě vděčni. V Ostravě přeci jen hrají jinou ligu, alespoň se zdá.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů