Hádky nad dotacemi i fondy – zářijové zastupitelstvo

Po prázdninové pauze usedli liberečtí zastupitelé do svých lavic, aby svou moudrostí a zkušeností pomohli Liberci na jeho historické pouti. Ani včera si nebrala opozice servítky a vládnoucí koalice jim nezůstala co dlužná. Na pořadu dne byla zejména otázka dotací, evropských i těch městských, rozdělovaných skrze fondy.

V počátku zastupitelstva vystoupil starší liberecký občan, který se obrátil na opozici, které vytkl dle něj pokrytecké známkování současné opozice. Na svém vlastním příkladu uvedl, jak se k němu v minulosti radnice chovala a tvrdí, že dnes je, co do profesionálního, vstřícného i etického chování, na tom současné vedení daleko lépe.

Zastupitelstvo mělo i významného hosta – hejtmana libereckého kraje Martina Půtu, který přišel městu vytknout práci ohledně programu Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Nakolik byla Půtova slova míněna upřímně a nakolik jde o politickou hru, která má zakrýt vlastní korupční skandály na kraji,kde soupeří zejména s městským náměstkem Janem Korytářem, je k zamyšlení.

Pokud ale hejtman, kterého policie viní ze zneužívání pravomoci a přijímání úplatku, když se po benzínkách s lobbisty snažil ovlivnit vyplácení evropských dotací na podezřelou zakázku, mluví o potřebě transparentnosti právě v nakládání s evropskými dotacemi, působilo to až humorně.

Vůbec situace kolem IPRÚ byla leitmotivem celého zastupitelstva. Opozice vyčítala vládnoucí koalici Změny a ANO, že špatně pracuje, že vyměnila některé úředníky na radnici a že je vůbec celý program, skrze který má do aglomerace Liberec-Jablonec nad Nisou přijít kolem dvou miliard korun v ohrožení.

Rada města jim vytýkala neznalost problému, účelové překrucování i skutečnosti, že za jejich vlády musel Liberec vracet celých 200 milionů z 540 korun, které kvůli někdejším vládám nešlo úspěšné vyčerpat a musely se vracet. Kolovrátek vzájemného obviňování se táhl po celých cca 5 hodin trvání zastupitelstva.

Vedle IPRÚ bylo velkým tématem i rozdělování dotací skreze městské fondy. Zástupci opozice a koalice se přeli o to, kdo vymyslel a vymyslí lepší a transparentnější pravidla. Dotaci ve výši 125 tisíc korun nezískala ani organizace Čmelák-SPP, o.s., k velké radosti PR pracovníků opozičních zastupitelů, kteří to glosovali ještě během zastupitelstva na svých domovských serverech mediální divize Syner pod jménem bývalé primátorky Martiny Rosenbergové. Zástupci ve vedení města zřekli hlasování a nahlásili střet zájmů a nebylo tak dostatek hlasů.

Proti přidělování dotací Čmeláku vystoupili rozhořčeně zejména zástupci Starostů pro Liberecký kraj, což opět zejména u Květy Vinklátové opět humorný odstín, jelikož ta je ochotna ustoupit ze svých pevných mravních zásad o střetu zájmů pouze ve vlastním případě, když například její vydavatelství dodává zboží na radnici a veřejné isntituce, kde sedí její straničtí kolegové.

Schváleno, celkem jednoznačně, bylo i prodloužení smlouvy na provoz městského bazénu. Což kupodivu proběhlo s poklidem, ač v minulosti například zástupci sportovců blízkých Změně vztah mezi Ještědskou sportovní, která bazén provozuje a městem celkem ostře kritizovali.

Za zmínku ještě stojí vystoupení Jaromíra Baxy ze Změny, který se distancoval od toho, že bývalý primátor Jisří Kittner (ODS) stále sedí a dokonce je nominován do orgánů veřejných společností jako Severočeská vodárenská společnost a Severořeské vodovody a kanalizace. Podle Baxy by současné vedení města mělo více lpět na vymezení se proti způsobu městské vlády, která byla za Jiřího Kittnera praktikována a která Liberci přinesla nemalé problémy i ostudu.

A samozřejmě nesměla chybět, k radosti všech novinářů i všech, kdož zasedání sledují, poviná, zhruba 45 minutová přestávka na večeři. Zastupitelé města, narozdíl od těch krajských, kteří se nají za cca 15 minut, mají asi delší trávení.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS poprvé představí svůj rozpočet na příští rok. A pro leckoho to nebude pěkné čtení, magistrát stojí
Dnes proběhne říjnová schůze libereckého zastupitelstva. Na pořadu bude několik třaskavých bodů. Opozice zřejmě bude grilovat koalici Starostů, ANO a ODS za její přístup
Březnové zastupitelstvo nevypadá nijak nabitě, ale i tak lze dnes očekávat, že se zastupitelé střetnou u některých bodů. Půjde zejména o osud oblíbeného veseckého
Vypadá to na body nabité a možná i emotivní jednání zastupitelstva. Na programu bude odevzdání projektu autobusového nádraží Libereckému kraji, otázka bazénů ve městě,