nášLiberec

Search

V korupční kauze kolem kostela Máří Magdalény figuruje i muž souzený za obchod s drogami

Včera v Liberci začal soud s česko-vietnamskou skupinou, která ve velkém obchodovala s drogami. Ve Vratislavicích nad Nisou obžalovaní muži provozovali obří pěstírnu marihuany a jejím prodejem si přišli k desítkám milionů korun. Jeden z obžalovaných figuruje v korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací při rekonstrukci kapucínského konventu Máří Magdalény, ve které je obviněn i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký soud posuzuje případ, kdy skupina českých a vietnamských podnikatelů provozovala ve Vratislavicích nad Nisou, v bývalé textilní továrně, obrovskou pěstírnu marihuany, kde rostlo na dva tisíce rostlin, z nichž se získává oblíbená nelegální droga. Muži si tímto konáním měli přijít zhruba na 35 milionů korun a své produkty vyváželi i do zahraničí.

Součástí drogového gangu byl i Josef Šlechta, jeden ze žalovaných, který přistoupil na spolupráci s policií. Šlechta rovněž figuruje v kauze Gepo, kde nyní protikorupční policie viní 11 lidí kvůli trestným činům souvisejícím se zneužíváním evropských dotací na obskurní projekt Centrum geotermální energie pro občany, který se měl za cca 60 milionů z veřejných prostředků realizovat v někdejším kapucínském konventu v liberecké Jungmannově ulici.

Josef Šlechta figuroval jako předseda dozorčí rady narychlo vzniklé obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany. Spolu s Jiřím Zeronikem se pokoušeli podplatit i asistenta bývalého poslance Michala Babáka Šimona Stejkozu.

Obvodní soud pro Prahu 1 je pravomocně odsoudil a uložil jim peněžité tresty ve výši 100 tisíc korun. Zeronik a Šlechta nabídli prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci čtvrt miliardy pro soukromou vysokou školu, kterou hodlali vybudovat v Liberci.

Po jejich pravomocném odsouzení došlo k k výměně orgánů o.p.s Geotermální energie pro občany a její zainteresovaní zástupci  i zástupci firmy Metrostav, která rekonstrukci prováděla, se snažili tlačit na vyplacení peněz na původní projekt Centra geotermální energie pro občany. Metrostav přitom celou akci zaplatil dopředu, což je nestandardní. O to více tlačil na vyplacení peněz za projekt, který je podle policie předražený a počítá se v něm s penězi na úplatky .

Metrostavu a dalším lobbistům v tom pomáhal i hejtman libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj/STAN), který na utajených schůzkách na benzínových pumpách připravoval s lobbisty scénáře pro hodnotitele z ROP Severovýchod, jimž zároveň sám předsedal.

Tato činnost hejtmanovi přinesla obvinění z přijímání úplatku a zneužití pravomocí. Hejtman se několikrát odvolal, ale jeho stížnosti státní zastupitelství pokaždé smetlo ze stolu a pravděpodobně tak stane před soudem s dalšími obviněnými.

Kauze Gepo se náš server věnuje systematicky od roku 2009, kdy podivná společnost vznikla a začala žádat peníze na ještě podivnější projekt. Dlouhodobě jsme upozorňovali, že od začátku se jedná o připravený tunel na evropské dotace a že lidé, vlastnická struktura společnosti a další okolnosti jsou krajně podezřelé. Politici, až na pár výjimek, byli k našemu varování slepí a hluší, minimálně do momentu, než začala zatýkat protikorupční policie.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.