nášLiberec

Search

Umíráček pro českou demokracii a kdo ho rozhoupává

Tento týden zažila celá země události, které jsou jednak za její novodobou historii výjimečné a jednak to vypadá, že budou zároveň a bohužel předurčující a precedentní. Na výročí 17. listopadu, kdy v roce 1939 nacisté vraždili české studenty a o padesát let začala revoluce, která svrhla nedemokratický režim v Československu, táhl několika tisícový dav Prahou s hesly o šibenicích pro vlastizrádce, zaštítěný prezidentem této země. I v Liberci ale bylo a je slyšet ozvuky. A naneštěstí zřejmě i bude.

Na třech místech v Praze se setkalo několik tisíc slušných občanů, kteří měli a mají jeden cíl, a to stejný jako zahraniční teroristé z řad islamistických fundamentalistů. Tedy zničit demokracii a vnutit násilím všem jakousi svoji představu o řízení společnosti. Šílenci a vrazi hlásící se k Islámskému státu jim dali skvělou záminku i pocit oprávněnosti svých činů.

Dav po krvi lačnících slušných občanů v čele s neonacistickými veterány a politickými podnikateli ze všech tří demonstrací  se nakonec slil v jeden proud a vyrazil k úřadu vlády, aby zde musel být rozehnán slzným plynem. O tom, jací skuteční slušní občané a vlastenci táhli před Strakovu akademii asi nejlépe vypoví toto video.

Na jednu z demonstrací slušných občanů, na tradiční památečné místo českého studentstva, pražský Albertov, dorazil i prezident Miloš Zeman, aby zde podpořil extrémistické,fašistické a nikým nevolené uskupení, které vzešlo převážně z řevu na sociálních sítích.

Naopak zakázan vstup na Albertov měli zástupci českých studentů i univerzit, kteří zde chtěli uctít obě významná data historie této země. Vedle Zemana tak stáli na podiu novodobé bizzarní figury, které volají po koncentračních táborech pro své ideové odpůrce. Objevila se ale například i hnědá zombie 90. let Miroslav Sládek, který po boku pana prezidenta před slušnými občany hledajícími svou šibeničku také vystoupil. Kdo to neviděl, neuvěří…

Bouřlivé pražské události se Liberci naštěstí vyhnuly a připomínka výročí zde proběhla v klidné maloměstské selance, když byla odhalena pamětní deska na zastávce pojmenované po libereckých odpůrcích normalizačního režimu. Propojenost s pražskými ději ale Liberci zajistila Jeho ecxcelence, kardinál a primas český Dominik Duka, který se na zastávce také zjevil.

Duka měl a má tradičně dobré styky s českými prezidenty, se kterými ho spojuje láska k restitucím či vyhraněný nacionalismus. U těch posledních dvou navíc nachází kníže českých křesťanů společnou rozkoš nejen v mamonu, ale i  v paušalizaci současné uprchlické krize i odmítání pomoci lidem, kteří před fundamentalisty a válkou utíkají. Ještě, že ho neslyšel jeho nadřízený v Římě nebo, nedej bože, syn uprchlíků, co se kdysi u Betléma narodil ve chlévě a dnes sedí po pravici Otce svého…

Se svou troškou do mlýna přispěl i Přemysl Sobotka, dlouhodobý politický maskot zdejší klientelistické chobotnice. Díky politikům jako je on se ODS potápí a tak se snaží chytit i posledního hnědého stébla. Proto by podle něj neměla být všem lidem přiznávána stejná lidská práva, řekl někdejší předseda Senátu ČR za liberální ODS v Den boje za lidská práva a demokracii.

Ozvuky sílící fašizace české společnosti, které si všímá už i zahraničí, posílené šílenstvím a odpornými činy islamistů (kteří jsou, bůh ví proč, vydáváni jako reprezentanti 1,5 miliardy muslimů), jdou ale napříč politickými stranami, a to i v Liberci. A znovu zejména na sociálních sítích. Snad s výjimkou Starostů pro Liberecký kraj, ač problém samozřejmě nejde vztahovat na strany jako celky a odpovědní jsou především jednotliví politici.

Vyloženě nacionalistické a někdy až neonacistické články je schopná sdílet předsedkyně libereckých komunistů. Její předchůdci, zejména z liberecké předválečné levice, kteří proti nacionalismu a předsudkům mezi lidmi bojovali jako málokdo jiný, se musí obracet v hrobě. Hoaxům o uprchlících a dalším pověrám je na facebooku ochotný podléhat ale i liberecký primátor za ANO i někteří představitelé Změny pro Liberec.

Pověry a konspirační teorie se vždycky dobře poslouchaly. Jsou jednoduché, nemusí se u nich moc přemýšlet a hlavně – dávají možnost jednoduchého řešení i příležitost zařvat si. Jak na to slušní občané slyší, vidíme v těchto dnech. Někteří poltici si z toho plánovitě udělali byznys, jako například politický podnikatel Tomio Okamura. Někteří větří možnost zisku laciných bodů, protože strach je nejlepší podhoubí pro růst množství slušných občanů. Jiní si to možná neuvědomují a jen mají potřebu se v napjaté době vyjádřit.

Ale nebudou to ruce neonacistů, kteří dnes jdou s ampliony v čele slušných občanů, aby věšeli vládu a sluníčkáře, které rozhoupávají umíráček liberální demokracie. Ti se o to snaží stále. Budou to ruce politiků i jiných veřejných osobností, kteří se tomu nepostaví. Nebo jim otevře oči až první šibenice?

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou