nášLiberec

Search

Mgr. Jan Korytář

Narodil se 18. dubna 1972 v Liberci. Bydliště má v Liberci v místní části Harcov.

Po maturitě na Střední ekonomické škole v Liberci pracoval jako prodavač. Poté nastoupil roční civilní službu na Správu CHKO Jizerské hory.

Později absolvoval Univerzitu Palackého v Olomouci, obor Ochrana a tvorba životního prostředí. V roce 1994 založil ekologickou organizaci Čmelák –  Společnost přátel přírody, mezi jejíž činnosti patří mimo jiné obnova přirozených lesů včetně projektu Nový prales, návrat ohrožených dřevin do české krajiny, mnoho forem ekologické výchovy a některé sociálně občanské a protikorupční aktivity. Je členem organizace Ashoka: Innovators for the Public, která sdružuje tzv. sociální podnikatele z celého světa. Od této společnosti získal osobní stipendium pro rozvoj ochranářských aktivit v severních Čechách.

Mgr. Jan Korytář pracuje také jako lektor pro oblast strategického plánování, fundraisingu a řízení neziskových organizací.

V roce 2004 vstoupil do Strany zelených, byl i jejím krajským předsedou. V komunálních volbách v roce 2006 byl za zelené zvolen do zastupitelstva SML s největším počtem preferenčních hlasů v rámci kandidátky a Strana zelených měla volební výsledek  přes 11 %. Do komunálních voleb v roce 2010 vedl politické uskupení Změna pro Liberec, které se ziskem 21 % voličských hlasů zvítězilo a uzavřelo koaliční dohodu s ČSSD, Unií pro sport a zdraví a stranou Liberec občanům. Jan Korytář se stal 25. listopadu 2010 libereckým primátorem. 16. dubna 2011 byl však z funkce primátora odvolán. Dle jeho názoru, že chtěl zastavit a znovu vysoutěžit 2 velké zakázky z fondů EU přes 500 mil. Kč. Dle jeho odpůrců pro jeho nekomunikativnost s koaličními partnery. Ve funkci ho vystřídala Martina Rosenbergová z ČSSD.

Po dlouhých neshodách ve Straně zelených ji Jan Korytář v roce 2012 opustil a založil vlastní politické hnutí Změna, které kandidovalo v krajských volbách v roce 2012 spolu se Stranou zelených a nezávislými kandidáty v Libereckém kraji pod hlavičkou Změna pro Liberecký kraj. Společná kandidátka se zelenými se umístila na třetím místě se ziskem 10 mandátů. Ačkoliv  ZpLk sestavila koalici s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj, on sám v Radě kraje neusedl. Stal se však předsedou zastupitelského klubu ZpLk, členem finančního výboru a předsedou jím iniciované Protikorupční komise Rady LK. Ve volebním období 2008 – 2012 byl též členem Dopravní komise Rady Libereckého kraje.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidoval na 25. místě Strany zelených, ale neuspěl.

V komunálních volbách v roce 2014 obhájil post zastupitele SML, když jako člen politického hnutí Změna vedl kandidátku subjektu Změna pro Liberec (tj. Změna a SZ).

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2016 kandiduje za politické hnutí ZpLk.

Webové stránky a kontakt na kandidáta: korytar.jan@email.cz

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Narodil se 10. prosince 1960 v Českých Budějovicích. Bydlí v Chrastavě. Vystudoval VŠCHT v Pardubicích, vzdělání si rozšířil pedagogickým studiem pro inženýry na Výzkumném ústavu inženýrského
Narodil se 17. listopadu 1973 v Liberci. Bydlí v Liberci, v části Machnín. Po vystudování SEŠ v Liberci v 1988 – 1992 pracoval jako zaměstnanec Textilany a.s. Liberec v letech
Volební obvod: č. 34 – Liberec Rok narození: 1951 Stranická příslušnost: KSČM Vzdělání: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Brno, obor sociální pedagogika Povolání: nyní OSVČ
Narodil se 31. května 1970 v Trenčíně. Bydliště má v Liberci, v místní části Vesec. V letech 1988 až 1994 vystudoval Lékařskou fakultu UK v Hradci Králové. Atestace z oboru