Týden pod Ještědem: dvě bitvy vyhrány, válka zuří dál

Události právě končícího týdne nechaly nahlédnout politiky lačného občana do zastupitelské kuchyně na městě i na kraji. Nejednalo se o málo.  Na kraji o desítky milionů, které měly skrze outsourcing veřejné dopravy doputovat bůhví kam a na městě o návrat hazardu, který sice pár lidem sype pěkné peníze, ale pro drtivou většinu obyvatel města je skutečnou pohromou a špínou.

Plán náměstka Marka Pietra (SLK), který se snažil prosadit i proti vůli  a vpradě racionálním argumentům hejtmana Martina Půty, nevyšel. Kdyby ano, znamenalo by to, že by společnost BusLine, která je známá svým propojením s politiky, ještě více ovládla pole autobusové dopravy v kraji a jen ve dvou ze tří oblastí by získala přes 80 milionů korun navíc.

Výběrové řízení, které ji k tomu mělo pomoci, bylo opravdu podivné. To, jak se trefovala jen pár haléřů pod své konkurenty i to, jak se měnily jeho podmínky. Málokdo ze zastupitelů jim také neuvěřil, že pravým důvodem tak razantního zdražení dopravy je touha pomoci řidičům, které do dnešních chvil tak škrtila na mzdách.

Požadovaná částka by znamenala, že si řidiči přijdou na 35 – 40 tisíc měsíčně. Bylo by super, kdyby tomu taky bylo, protože si to jistě za svou nelehkou a odpovědnou práci zaslouží. Ale nenechme se mýlit. Podstatná částka z požadovaných desítek milionů jistě měla směřovat úplně jinam.

Ostudná je zde role vyloženě nakoupených odborů BusLine. Místo toho, aby hájily zájmy řidičů (jako to dělal jejich předák Jiří Kuchyňka předtím než jej vedení BusLine zaměstnalo, aby pak obrátil o 180 stupňů), hájí zájmy podivné firmy, která ukrývá své skutečné vlastníky a svým lidem dává ostudně nízké mzdy, jejichž navýšení pak požaduje po státu.

Odbory jsou veledůležitou součástí demokracie, ať se to spoustě politiků a vlivných kapitánů byznysu nelíbí. Pokud se ale nechají korumpovat, může dojít k poškození jejich dobrého jména a diskreditaci, jako se tomu stalo během 20. Století v USA, kde je rovněž ovládla vedení koncernů nebo rovnou skupiny organizovaného zločinu.

V Liberci zase zkoušeli někteří obnovit hazard. Přitom ten z centra pomalu mizí a místním se ulevuje. Možná si to politici neuvědomují, ale nemálo míst provozováním hazardních her značně utrpělo, a to včetně lidí, co zde žijí. Ti jsou rádi, že z jejich okolí zmizí každá herna, protože to znamená, že zmizí i problémy s ní spojené: nárůst kriminality, násilí, drog a zejména v noci výskyt na drogách či hazardu závislých, kteří se v agónii svých abstinenčních příznaků snaží prodat nakradené věci.

Pokud za tohle někteří politici bojují (ať za to mají něco slíbeno nebo ne), je to vyloženě sprosté a je to plivání do obličeje nejen obětem hazardu a sním spojených průvodních jevů, ale všem těm, kteří vedle nich musí žít. Nehledě na ty tragické konce, které už tak nelehkým lidským osudům hrací automaty umí přichystat. Nezbývá jen doufat, že si to budou pamatovat i voliči.

Na světlo boží se dere i aféra kolem problematického primátora Tibora Batthyányho. Z toho mála, co se o ní ví, je jasné, že je zde firma, která měla pronajaté prostory divadla, které nyní má v nájmu primátorův kamarád. Nyní se firma cítí být poškozena primátorovým jednáním a nechce si to nechat líbit.

Oslovila řadu politiků napříč stranami, kteří o problému ví. Protože primátor Batthyány díky politickým stykům a jednání zachytil (či bylo mu donešeno), že by firma mohla mít v ruce opravdu silné důkazy, spustil, ve spolupráci s médii společnosti Syner, hysterickou kanonádu a z celé věci se snaží, jak je u politiků obvyklé, udělat spiknutí a konspiraci. Naváží se tak do Změny pro Liberec, se kterou je nyní na nože a jejíž zástupci o jeho problému evidentně vědí také (podobně ale jako například zástupci Starostů, kteří například v tomto týdnu o zmíněném výběrovém řízení mluvili, že „smrdí na sto honů“). 

Upřímnost Batthyányho slov ale znevažuje míra emotivnosti prohlášení i to, že si za spojence bere žumpoidní média Syneru i tamního vyhlášeného nájemného a několikrát prokázaného lháře z pražské PR agentury, jehož výskyt je spolehlivým lakmusovým papírkem toho, že se děje nějaká levárna. A z té Batthyányho hysterie skloubené s tradičním neotesaným slovníkem jako by skutečně mluvil strach.

Starostové pro Liberecký kraj požádali o svolání mimořádného zastupitelstva, kde by se měla krize na liberecké radnici rozseknout. Vypadá to tedy, že bude ještě hodně veselo.

 

 Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou