Týden pod Ještědem: nad Ještědom sa blýská aneb důvody hysterie

Okolo Ještědu přituhuje. A není to jen prvními sněhovými vločkami, které se nad severní dominantou začaly už včera snášet. Jde i o jeho budoucnost minimálně na dalších 25 let. O to, zda zůstane místem s oblíbeným a dostupným lyžováním nebo destinací pro bohatší skupinu lyžařů, na které bude těžit slovenský predátor.

Igor Rattaj, majitel společnosti Tatry Mountains Resorts (TMR), je u našich východních bratří známý jako finančník se žraločími zuby, který se mimo jiné objevil i v tamní největší korupční kauze „Gorila“, která dokumentovala, jak si podobní podnikatelé kupují slovenské politiky i stát. Za jeho byznys na slovenských horách si vysloužil kritiku za necitlivý přístup k přírodě i za to, že je často znepřístupnil dolním pěti a půl milionům Slováků.

Rattaj je podnikatel a je jasné, že na Ještědu zvedne ceny a možná ne o málo. To říká i celkem férově dopředu. O Ještěd, Liberec a Liberečáky mu nikdy nešlo a nepůjde. Komu by ale o ně mělo jít, jsou zdejší politici. Je proto celkem nepochopitelná ta hysterie, co se spustila poté, když si město zadalo studii na alternativní využití areálu. Vždyť kdo jiný, než volený správce veřejného majetku by měl poctivě zvažovat všechny varianty i to, jak může být která přínosná zejména co nejširšímu okruhu Liberečanů a ne jen úzké hrstce vyvolených. Navíc slovenský oligarcha chce Ještěd ne na pět nebo deset let, ale rovnou na čtvrt století.

Nebo je ona hysterie naopak pochopitelná až moc. Zejména v souvislosti s tím, jak podezřele za TMR a nikoliv zrovna za Liberec jedná zdejší primátor Tibor Batthyány. Agresivita jeho posledních výroků jako by dávala tušit, že je tepán ze strany slovenského zájemce, kterému možná slíbil bůhví co a on zase možná jemu.

Ale protože primátor není zrovna z nejpracovitějších, jak ukázala skutečnost, že 9 měsíců není schopen odpovědět řediteli Lesů ČR ve věci klíčové změny územního plánu na rozšíření sjezdovek, nervozita u investora pravděpodobně stoupá. 

Najednou děsně na ruku kontroverznímu miliardáři jdou i někteří Starostové, jako například Michal Hron, který ještě nedávno a celkem po právu silně kritizoval primátora za to, jakým podivným způsobem si sám za sebe a ne za město s Rattajem jedná. A pokud měl kdo kdy výhrady k fungování areálu, který se dodnes vzpamatovává z privatizačních dobrodružství z éry ODS, bylo dost času na to změny iniciovat.

Ať již jsou politici z jakékoliv strany, měli by si uvědomit, že mají jednat zejména v zájmu všech obyvatel Liberce, za které jsou zvoleni a často i placeni. Dbát na zájmy ne toho či onoho miliardáře (byť to kryjí ekonomickým růstem růstu), ale i toho nejposlednějšího Liberečáka, který na Ještěd chodí a ne třeba jen jako lyžař. A aby i každá rodina z Rochlice nebo Kunratické mohla vzít všechny děti na lyže a na lanovku a ne jako tomu je v některých resortech spravovaných soukromými investory. 

Pokud si tohoto nejsou vědomi, nemají ve svých funkcích co dělat. Ale pokud je ovšem berou jen jako řešení svých existenčních problémů a příležitost se skrze ni prodávat, pak je ta hysterie, když všechno nejde jak po másle a podle představ investora miliardáře, pochopitelná.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
95 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou