Tři otázky pro Jana Šebelku: zase Ještěd, teplo i dopravní chaos v Liberci

Libereckého novináře a spisovatele Jana Šebelky jsme se znovu ptali na lyžařský areál na Ještědu, jelikož se ho minulý týden zdejším zastupitelům povedlo privatizovat, ale i na předvolební válku o válce za levnější teplo, o které ještě uslyšíme i o tom, zda má politik brát dopravní značení, a to i v místech, kde je umístěno na pováženou.

Tak nám privatizovali Ještěd. Respektive pronajali na desítky let a skoro zadarmo. Pojďme ale k formě. Smlouvy se upravovaly za pochodu, během jednání zastupitelstva. Je tohle řádná správa občany svěřeného majetku?

Já prostě návodné otázky miluju! Nicméně, za řádnou správu veřejného majetku nelze dozajista považovat úpravu tak důležité smlouvy pár minut před schůzí zastupitelstva, které ji má schválit. Zvlášť, když jsem si v jednom rozhovoru přečetl, jak miliardář vyhrožuje (tak jsem to alespoň pochopil), že když město nesplní smlouvy, pak ho nechá všechny své stamiliónové investice zaplatit.

Jedna z věcí, která mě po podepsání smlouvy na pronájem Ještědu na deset let napadla, byla, jestli dnešní zastupitelé mysleli na ty, kteří přijdou do vedení města po nich. Neuvrhli na ně a na celé město břemeno, které neunese jeden ani druhý? Další věc, o níž jsem se nikde nedočetl je, zda bude pan Rattaj provozovat také skokanské můstky a když ne, kdo se o ně bude starat? Nedávno jsem četl, že je u nás, myslím celé Česko, oficiálně jen dvanáct uprchlíků a neziskových organizací, které mají deklarovanou náplň své práce se o ně starat, je kolem čtyřiceti. Z podepsané smlouvy o Ještědu mimo jiné vyplývá, že ročně bude slovenský miliardář mimo nájmu dávat víc než čtyři milióny na permanentky místním lyžařským oddílům. V souvislosti s počtem uprchlíků a neziskovek mě možná trochu od věci napadlo, kolik je vlastně těch lyžařů, kterým podnikatel čtyři miliony rozdá. To jsem se taky nikde nedočetl. A chtěl bych.

Jan Korytář odnesl dopravní značku a „zrušil“ tak zákaz průjezdu ulice U lomu, který dělal z centra Liberce ještě větší dopravní peklo, než normálně. Měl toto udělat a není dopravní situace v Liberci už za hranou?

Dopravní situace v Liberci je špatná a bude hůř. To se projevilo letos v létě, kdy jedna ruka zřejmě nevěděla, co dělá druhá, třetí ani čtvrtá. Ten dopravní chaos, a myslím, že už jsem o tom psal, způsobili lidi, kteří ho špatně naplánovali, realizovali a nekontrolovali. Dalo by se na ně ukázat prstem, ale oni by se stejně vymlouvali a navíc k tomu není pravděpodobně politická vůle. Kdyby někdo chtěl opravdu s dopravní situací v Liberci něco dělat, v první řadě by už před lety vyhodil vedoucího libereckého odboru dopravy Pavla Rychetského (sedí na tom místě už sto let), který je, podle mého, hlavním původcem současného neradostného stavu.

Jan Korytář svůj zločin, tak alespoň vypadá mediální a politické hodnocení odstranění značky z Myší díry, vysvětlil logicky. Velmi frekventovaná ulici byla uzavřená z obou stran kvůli šesti metrům čtverečným, což označil ekonomický náměstek libereckého primátora za lajdáctví. Kdo by s tím, kdyby neměl potřebu kritizovat vše, co Korytář řekne a udělá, nesouhlasil? Takže z tohoto úhlu pohledu bych to chápal. Co nechápu je, že ze své pozice náměstka neběžel okamžitě do Severočeské vodárenské společnosti a nesnažil se to vyřešit s tím, kdo tam tu značku dal. Nebo bych pověřil pana Rychetského (viz.), ať s tím něco udělá. Když to neučinil, pak se obávám, že celá akce, za níž asi dostane pokutu, byl jen pokus o vlastní zviditelnění a současné zahájení jeho předvolební kampaně. Nemůže být přeci náhoda, že přibližně ve stejnou dobu, kdy odstranil značku, ohlásil, že chce příští rok kandidovat na post libereckého primátora.

Ještě se vrátíme k teplu. Na zastupitelstvu vyrukovali Starostové, že chtějí odvolat Korytáře z vyjednávacího týmu, že je moc tvrdý na teplárnu. Ten jim oponuje, že samo za čtyři roky pro levnější teplo neudělali nic a teď hrají předvolební divadlo. Kdo má pravdu?

Na předvolební divadlo si budeme muset zvyknout a všechno to, co uslyšíme a uvidíme v následujících jedenácti měsících, musíme tím prizmatem filtrovat. Tomu, co se děje kolem liberecké teplárny už asi nerozumí ani ti, kteří by tomu rozumět měli. Pravda je, že běžné obyvatele Liberce zajímá jen to, kolik za teplo zaplatí a v tomto punktu nutno přiznat současnému vedení radnice dílčí úspěch. Fakt je, že se teplo, které bývalo jedním z nejdražších v ČR, zlevnilo. Což samozřejmě neznamená, že by nemělo (nemohlo) být ještě levnější. Neb, a na to se nějak zapomíná, když se stavěla liberecká spalovna, tak jeden z důvodů byl, že se tím o třetinu zlevní výroba tepla v sousední teplárně.

Což se nikdy nestalo, přestože spalovna jeden na plný výkon a jestli si dobře pamatuji, teplo z ní vystačí na ohřev teplé vody v letních měsících, aniž by se v teplárně házelo pod kotel. Ale zpět k hádkám a předvolebním tanečkům. Opravdu si zástupci jedné nebo druhé strany myslí, že jejich hádky, věčné osočování z populismu nebo z nicnedělání, ještě někoho zajímá? Ne, a za to dám ruku do spalovny.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou