nášLiberec

Search

Změna pro Liberec – hra vabank

Změna pro Liberec v Liberci již dvakrát vyhrála volby. Poprvé byla odsouzena k opozici, když se vzepřela místní podnikatelské lobby, po druhé již do vedení radnice nastoupila. Přesto jí opoziční role jakoby v lecčem zůstala. Pokud bude chtít uspět i dále, musí svůj výsledek z minulých voleb minimálně zopakovat.

V roce 2010 vlétla Změna do zasmrádlého rybníčku liberecké politiky, kde chod určovaly firmy kolem té největší stavební, jako hurikán. Moc jí to nebylo platné. Ač vyhrála volby, tak proto, že odmítla podepsat předražené zakázky na výstavbu bazénu a lázní, které realizoval Syner, skončila v opozici a její místo ovládla opozičně smluvní koalice ODS-Starostové pro Liberecký kraj-ČSSD-USZ.

O čtyři roky ve volbách zabodovala ještě více a spolu s tehdejším ANO usedla na radnici. První dva roky jen dávaly problesknout neshodám, jako když přes vůli Změny primátor Tibor Batthyány nominoval bývalého primátora Jiřího Kittnera do SVS.

Změna pro Liberec doplatila na skutečnost, že si v první polovině volebního období nedokázala, ze strachu z konce koalice, které ji předtím potkávaly, dostatečně dupnout a primátor Batthyány jí přerostl přes hlavu. Klasickou ukázkou je případ odvolání Josefa Šedlbauera z postu předsedy představenstva dopravního podniku, které odhlasovali zastupitelé Batthyányho ANO, Starostů pro Liberecký kraj a ODS. Místo něj pak instalovali Batthyányho chráněnce a stranického kolegu Pavla Šulce, který do dvou let skončil v policejní cele a má na krku závažné obvinění.

Totálním rozkolem pak bylo odvolání náměstkyně Karolíny Hrbkové, které opět zajistily hlasy Batthyányho ANO, Starostů a ODS. Od té doby se datuje na jedné straně otevřená rivalita mezi koaličním Batthyányho ANO (a po Batthyányho a spol. vyhazovu ze strany již exANO) a na druhé straně otevřené spojenectví primátora se Starosty a ODS, které se dovršilo přetažením náměstka Ivana Langra, který byl zvolen za Změnu, ale zejména poslední rok byl v radě města nástrojem opozice proti ní.

Možný mediální výsledek těchto politických bojů, tedy rozhádanost, je největší slabinou Změny, která jí může u voličů uškodit. Ruku v ruce jde politický profil jejího lídra Jana Korytáře a jeho často až buldočí povahy. Ta je sice nezbytnou výbavou osobnosti politického lídra a také jedním z hlavních důvodů, proč Korytář převyšuje ostatní liberecké politiky, ale na druhou stranu to může nemalou část voličů odrazovat. Ostatně kvůli neshodám a jiným představám o vedení strany se od Změny odštěpilo i aktuální volební uskupení LOL! V čele s Jaromírem Baxou a Zuzanou Kocumovou, byť mají stále s původní Změnou dost průsečíků a shod.

Skutečnost, že se Změna pokoušela o nový způsob fungování radnice (na rozdíl od primátora Batthyányho, který se naopak od začátku pokouší vtěsnat mezi staré struktury z dob dominance ODS) narazil také u velké části úředníků. Její snaha o odvolání obžalovaného a později i odsouzeného tajemníka Jindřicha Fadrhonce nebo nesmlouvavý postoj vůči praktikám v dopravním podniku jí sice mohly přinést body u části veřejnosti, ale u lidí dlouhodobě zaměstnaných na magistrátu či jeho firmách tomu je často naopak a výsledkem je pak mediálně nepříznivé fungování radnice.

Změna může naopak těžit z toho, že za ní není, přes téměř deset let v liberecké politice, žádný korupční skandál. Naopak skutečnost, že média společnosti Syner/S group holding de facto fungují jenom kvůli její dehonestaci, ukazuje, že není napojená na zdejší podnikatelské sítě, které v minulosti udělaly z Liberce synonymum pro korupci a že těmto sítím proto leží v žaludku.

Stejný je výše zmíněný příklad z dopravního podniku, kde si naopak zástupci Změny museli dlouho nechat snášet urážky za „nekonstruktivní přístup“, aby jim policejní zásah z jara letošního roku dal za pravdu. O trestních oznámeních, pomluvách na veřejnosti a udávání na policii ze strany koaličního Batthyányho ANO ani nemluvě.

Političtí konkurenti vyčítají Změně, že za ní nejsou žádné velké výsledky v podobě velkých investičních staveb. Změna se brání, že naopak nezařizovala velké zakázky, ale pracovala na menších a více projektech, které ale pomůžou daleko širší skupině obyvatel než jen vybraným podnikatelům napojených na politické strany. Jako příklad uvádí snížení cen tepla, administraci evropských dotací, rekordní výstavbu dětských hřišť nebo projekty jako Lesní koupaliště, které se stalo letním bitevním polem, na kterém startovala letošní kampaň.

Důležitým milníkem pro Změnu, ale i letošní volby bude referendum, které iniciovala Změna, která od jara sebrala téměř 9 tisíc podpisů a přes obstrukce primátora a tajemníka, se musí uskutečnit v termínu letošních voleb. Kritici referendu vyčítají, že se jedná o kampaň Změny, která jí má pomoci u voleb. Mají pravdu, ale na druhou stranu na tom není nic ke kritizování. Jednotlivé body měla Změna dlouhodobě v programu a od začátku říkala, že když se jí je nepodaří prosadit proti faktické koalici Starostů, Batthyányho ANO a ODS, chce, aby o nich rozhodli voliči, kvůli kterým byla sama zvolena. Navíc zapojování veřejnosti je jedním z dlouhodobých politických pilířů Změny pro Liberec.

Změně se podařilo na kandidátku sehnat, byť ji některé tváře jako zmíněný Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová opustily, poměrně dost neokoukaných tváří, které doplňují známé politiky jako Korytář,  Hrbková, Šedlbauer. Jsou na ní lékaři, úspěšní drobní a střední podnikatelé, ale i řadoví zaměstnanci a sociální pracovníci. Nikdo z nich nemá v minulosti žádný „škraloup“, což se u ostatních stran říci nedá.

Uvidí se, ale bude-li to stačit. V minulých volbách Změna získala 26% a nechala daleko za sebou ostatní strany. Pro své „jiné“ směřování politik, ale těžko shání koaliční partnery, nehledě na vypjaté až osobní nevraživosti mezi jednotlivými zastupiteli. Pokud Změna svůj výsledek minimálně nezopakuje a nebude mít dostatečně silný mandát, může se stát, že ji čeká opoziční lavice i přes potencionálně vyhrané volby.

 

 

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou