Týden pod Ještědem: Po jejich ovoci poznáte je…

V čase adventním není od věci připomenout si slova z Nového zákona, kde Ježíš říká svým učedníkům nesmrtelná slova: „Mějte se na pozoru před nepravými proroky: přicházejí k vám převlečeni za ovce, ale uvnitř jsou draví vlci. Poznáte je po jejich ovoci.“  První reálné ovoce liberecké politiky bylo právě sklizeno.

Druhé zasedající zastupitelstvo ukázalo pravděpodobný směr, kterým se Liberec bude  vyvíjet další čtyři roky. Půjde v jistém smyslu o návrat ke klientelistickým kořenům, který formoval historii města pod Ještědem prvních dvě a půl listopadové dekády.

Liberecké zastupitelstvo má za sebou první reálné politické kroky. Byli zvoleni členové výborů, čas, od kdy (ne)má možnost veřejnost účastnit se zastupitelstva nebo zástupce města v orgánech liberecké teplárny. Nastavený kurz je tedy zatím celkem jasný a přes všechnu, až křečovitě, deklarovanou slušnost, je jasné, že ve městě budou mít opět navrch podnikatelské skupiny, které mu v minulosti přinesly tolik ostudy a obtíží.

Politika současné koalice Starostů, ANO a ODS obsadit výbory zastupitelstva lidmi, kteří nebyli zvoleni, má jeden hlavní cíl: ještě více odstavit a oslabit nenáviděnou opozici ze Změny pro Liberec a LOL!. Je třeba uznat, že je to zcela legitimní, ale zároveň i tvrdý politický boj, který je jen maskován řečí o společném konsenzu a „slušnosti“.

Je a bude zcela na vině ODS, ANO a zejména tolik slušným Starostům pro Liberecký kraj, že ve výborech zastupitelstva (včetně pro výboru pro vzdělání  – sic!) zasednou nezvolení lidé ze strany obchodníka s nenávistí Tomia Okamury, která je nejaktuálnější fašizující hrozbou české demokracie.

Zvlášť absurdní je, že zástupce strany, jejíž předseda parlamentního klubu na půdě poslanecké sněmovny dle policie posílá homosexuály a Židy do plynu, prosadili Starostové pro Liberecký kraj, kteří mají v radě předsedu liberecké židovské obce. Inu, košile komunální politiky a intrik, je holt bližší než kabát z demokracie, hodnot, ideálů i památky obětí.

Stejně tak je na současné koalici to, že v dopravním výboru zasedne bývalý primátor Tibor Batthyány, jehož přátelé z ANO dle policie tunelovali dopravní podnik, aby si tak namastili kapsu vlastní i tu partajní. Koaliční Starosty omlouvá to, že ve funkci dnes obviněného Batthyányho kamaráda Pavla Šulce drželi zuby nehty, tudíž mají sami máslo na hlavě. Nicméně ve světle současného vyšetřování je skutečnost jmenovat rovněž nezvoleného Batthyányho do dopravního výboru prostě výsměch, který dává nahlédnout do zdejší politické kuchyně.

To, že ve výborech zasednou jména největších šíbrů z prostředí ODSyner, přeci jen překvapilo a svědčí minimálně o dvou věcech. Za prvé a zejména, že je pro místní zásvětní ekonomiku stále důležité být při tvorbě a odhlasování územního plánu a že se Liberečtí ještě můžou těšit na lecjaká překvapení a za druhé to ukazuje, jak se, za souhlasu koaličních Starostů, povedlo liberecké ODS oklamat voliče před volbami tím, že je „jiná“. Není a nebude.

Obrovský a přes všechna ujišťování možná i protizákonný střet se jasně jeví i jmenování zástupce města do orgánů teplárny. Tím bude podnikatel, který má byznys přímo postavený na konkurenci teplárně a na odpojování objektů od ní. Byť se jedná zřejmě o nezpochybnitelného odborníka, tak i jeho nominace beze sporu absurdní a ukazuje, že koaliční smlouva, kde se mluví o nepřípustnosti klientelismu a obhajobě městských zájmů, je jen politický cár papíru dobrý tak na utření úst či dalších částí těla.

Ve světle tohoto není se co divit, že koalice navrhuje, aby jednání zastupitelstva začínala o dvě hodiny dřív a veřejnost tak mohla do projednávaného „kecat“ co nejméně.  Není divu. Je jen otázka, zda bude zaklínání slušností stačit a zda se ovoce zdejší politiky lidem nepřejí více, než by si většina zastupitelů přála.

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou