Novým radním pro dopravu bude zřejmě starosta Prysku Jan Sviták

Hejtman Martin Půta, který razantně prosadil odchod náměstka pro veřejné zakázky a dopravu Marka Pietera, už za něj má náhradu. Má jím být starosta obce Prysk na Českolipsku Jan Sviták.

Ihned po Novém roce hejtman Půta ohlásil odchod své někdejší pravé ruky a dlouholetého předsedy Starostů pro Liberecký kraj, náměstka pro dopravu a veřejné zakázky z funkce. Oficiálním důvodem mělo být Pieterovo zdraví, ale že jej hejtman chce z funkce vyhodit, o tom se v kuloárech mluvilo již od podzimu loňského roku.

Hejtman oznámil Pieterovo propuštění, aniž by mu dal prostor k vyjádření a do týdne je již známý jeho nástupce, kterého navrhují hejtmanovi Starostové pro Liberecký kraj. Novým radním se má stát starosta obce Prysk Jan Sviták, který svou funkci v Prysku vykonává již 16 let.

Sviták je členem Dopravního výboru Libereckého kraje, kde patřil v posledních necelých dvou letech ke stoupencům Martina Půty proti Jiřímu Vařilovi, podnikateli, který stojí za společností BusLine, jehož do funkce nominovala KSČM.

Ačkoliv Půta s Vařilem v minulosti spolupracovali – hejtman neváhal v roce 2014 rozbít koalici se Změnou pro Liberecký kraj, když odvolal náměstkyni Zuzanu Kocumovou, která úzké sepětí vedení kraje a BusLine otevřeně kritizovala – v posledních dvou letech je ale mezi oběma muži až osobní nenávist.

Ochota naslouchat Vařilovi byla také dle kuloárních informací důvodem, proč byl ze své funkce odejit i dnes již bývalý náměstek Marek Pieter. U něj se, dle kuloárních informací spekuluje, zda se jeho jméno neobjeví i v kauze kolem korupce ve veřejné dopravě, kde je například  obviněn i Jiří Vařil. Obžalobě z korupčního jednání ovšem čelí i sám hejtman Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se