Novým radním pro dopravu bude zřejmě starosta Prysku Jan Sviták

Hejtman Martin Půta, který razantně prosadil odchod náměstka pro veřejné zakázky a dopravu Marka Pietera, už za něj má náhradu. Má jím být starosta obce Prysk na Českolipsku Jan Sviták.

Ihned po Novém roce hejtman Půta ohlásil odchod své někdejší pravé ruky a dlouholetého předsedy Starostů pro Liberecký kraj, náměstka pro dopravu a veřejné zakázky z funkce. Oficiálním důvodem mělo být Pieterovo zdraví, ale že jej hejtman chce z funkce vyhodit, o tom se v kuloárech mluvilo již od podzimu loňského roku.

Hejtman oznámil Pieterovo propuštění, aniž by mu dal prostor k vyjádření a do týdne je již známý jeho nástupce, kterého navrhují hejtmanovi Starostové pro Liberecký kraj. Novým radním se má stát starosta obce Prysk Jan Sviták, který svou funkci v Prysku vykonává již 16 let.

Sviták je členem Dopravního výboru Libereckého kraje, kde patřil v posledních necelých dvou letech ke stoupencům Martina Půty proti Jiřímu Vařilovi, podnikateli, který stojí za společností BusLine, jehož do funkce nominovala KSČM.

Ačkoliv Půta s Vařilem v minulosti spolupracovali – hejtman neváhal v roce 2014 rozbít koalici se Změnou pro Liberecký kraj, když odvolal náměstkyni Zuzanu Kocumovou, která úzké sepětí vedení kraje a BusLine otevřeně kritizovala – v posledních dvou letech je ale mezi oběma muži až osobní nenávist.

Ochota naslouchat Vařilovi byla také dle kuloárních informací důvodem, proč byl ze své funkce odejit i dnes již bývalý náměstek Marek Pieter. U něj se, dle kuloárních informací spekuluje, zda se jeho jméno neobjeví i v kauze kolem korupce ve veřejné dopravě, kde je například  obviněn i Jiří Vařil. Obžalobě z korupčního jednání ovšem čelí i sám hejtman Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17