Vedení města zařízlo opravu bazénu na Františkově, veřejnost se bouří

Bazén u ZŠ Švermova na Františkově je smutný pomník vlád ODS v Liberci. Kdysi hojně navštěvovaný a oblíbený bazén nechala radnice během dvou desítek let absolutně zchátrat. Předchozí vedení přišlo s projektem na jeho opravu, ale nový primátor Jaroslav Zámečník ji zařízl. Bazén tedy na Františkově nebude. A to se nelíbí místním.

„V případě rekonstrukce velkého bazénu, tedy výluky, budeme hledat náhradní plavání například v Jablonci a ve školních bazénech, máme tři jiné,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Pro prostory po bývalém bazénu v ZŠ Švermova budou podle něj hledat jiné využití, nejspíš tam vznikne tělocvična či jiné sportoviště. Sdělil to minulý týden ČTK podpořil ho v tom i jeho náměstek pro školství a zároveň stranický kolega Ivan Langr.

Situace začala být aktuální po oznámení nutnosti rekonstrukce stávajícího městského bazénu na Tržním náměstí, který je v havarijním stavu. Zde byla sice před šesti lety provedena nákladná přístavba z fondů EU za 200 milionů korun, kterou realizovala kontroverzním způsobem společnost Syner, ale hlavní bazén nikdo neopravoval. Nyní to došlo tak daleko, že se musí zavřít minimálně na rok a půl.

Rozhodnutí vedení města se ale nelíbí obyvatelům Františkova. „Když jsem byla malá, naučila jsem se v bazénu na Švermovce plavat a odpoledne jsme se tam chodili jako děti koupat, bylo to bezvadné.“, vzpomíná na fungování františkovského bazénu Jana D., která kousek od něj bydlí. „Dnes mám sama malou dceru a ona takovou možnost nemá, je to smutné,“ dodává.

Proti rozhodnutí současné koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS nerekonstruovat františkovský bazén se již u veřejnosti začíná probouzet odpor. Minulý týden vznikla na sociální síti Facebook skupina „Nechceme Liberec bez bazénu“, která bojuje za to, aby kdysi oblíbený františkovský bazén byl obnoven.

Její zakladatelé píší: „Vedení města se ale rozhodlo neopravit bazén v ZŠ Švermova (Františkov), kde je 25m dlouhý bazén, který by pokryl částečně školní plavání, mohl sloužit plaveckým oddílům i veřejnosti. Proto chceme, aby byla realizována „nultá“ fáze rekonstrukce bazénu a provedena rekonstrukce bazénu v ZŠ Švermova – rekonstrukce prostor na jiné využití (jak navrhoval primátor například na tělocvičnu) nedává smysl kvůli nízkým stropům.“

Podle občanů, kteří požadují rekonstrukci bazénu na Františkově, jsou jasně vidět její výhody, před řešením, které navrhuje primátor Zámečník. Mezi ty největší řadí: „1) Liberec nebude 2 roky bez bazénu. 2) Liberec investuje do městského majetku – školního bazénu. 3) bazén bude moci sloužit školnímu plavání nebo plaveckým oddílům i po rekonstrukci velkého bazénu a tím mu uleví. 4) využití mimo vyučovací hodiny bude i pro veřejnost z Františkova a blízkého okolí“, píše se v prohlášení.

Proti rozhodnutí vedení města se staví i opozice. „Naprosto nerozumím rozhodnutí vedení města neopravovat školní bazén ZŠ Švermova na Františkově a udělat z něj třeba tělocvičnu. Již dnes jsou kapacity stávajících bazénů v Liberci přeplněné a až se uzavře kvůli rekonstrukci až na 2 roky ten městský na Tržním náměstí, můžou se školy, plavecké oddíly i veřejnost koupat leda tak v přehradě (pokud zrovna nebude moc sucho).,“ uvádí zastupitel za Změnu pro Liberec Ondřej Petrovský.

Podle zástupců Změny předchozí vedení města, kterého byli účastni, s opravou bazénu počítalo. „S opravou bazénu na Franťáku jsme počítali, byly zahájeny i první kroky a výstupy v podobě stavebních propočtů. Myslíme si, že tam bazén prostě patří. Bohužel současné vedení města nedělá nic jiného, než že jen kazí projekty, které se rozjížděly za nás,“, dodává Petrovského kolega Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

 

Bazén u ZŠ Švermova sloužil dlouhé roky veřejnosti, za minulého režimu i ještě v části devadesátých let. Probíhala zde plavecká výuka dětí, sportovní tréninky mládeže i turnaje a šampionáty. Vedle toho jej samozřejmě využívala i veřejnost pro relaxaci a kondiční plavání. Úpadek přišel až za vlád ODS, kdy se o bazén přestalo starat. Definitivní tečku za jeho fungováním se teď rozhodli vynést vládnoucí Starostové pro Liberecký kraj a primátor Jaroslav Zámečník.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci